Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tengervizet könnyezünk?

2016. február 12. - focusmed

A tengervíz és az emberi könny sótartalma nagyon hasonló. Mi az igazság: tengervizet könnyezünk, vagy könnytenger borítja a Földet? Vagy nincs is köze a két folyadéknak egymáshoz?

4d6bca545e5612a04c51cf16271fddfb.jpg

Mi is a könny?

Az igazság az, hogy a könny nem egyszerűen sós víz, noha sótartalma valóban hasonló a tengeréhez, hanem egy nagyon összetett anyag, és a feladata is nagyon összetett. Legegyszerűbb feladata, hogy kimossa a szemünkből az odakerült kisebb-nagyobb szennyeződéseket, továbbá táplálja és oxigénnel látja el a szaruhártyát, ezen kívül megóvja a fertőzésektől, végül pedig vékony, teljesen sima filmrétegként biztosítja a tökéletes fénytörőfelületet a szemlencsén. Mivel nagyon vékony rétegről van szó, ezért nagyon könnyen elpárolog, ezért pótolni kell. Könnymirigyeink naponta 2-3 ml könnyet termelnek, a termelődő könnyet 5-10 másodpercenkénti pislogással terítjük szét a szaruhártyán. A könnyfilm ennél is gyorsabban párologna, ha a legkülső felszínén nem lenne egy olajos, lipidekben gazdag réteg. A könnyfilm legalsó rétege egészen más összetételű: egy nyákos, mucinózus réteg tapasztja a könny vizes részét a szem legfelső hámrétegéhez.

d8b7158526d5ac565222a7958a3e081c.jpg

Mi történik, ha kevés a könnyünk?

Ha kevés könny jut a szem felszínére, akkor annak komoly következményei lehetnek. Eleinte csak viszkető, kellemetlen érzés, végül gyulladás, és maradandó szövetkárosodás is lehet a dolog vége.

A szemszárazság kialakulásának leggyakoribb oka a könnytermelés csökkenése, ez az életkor előrehaladtával egyre valószínűbbé válik, nők esetén különösen a változó korban. A könnytermelés csökkenését okozhatják bizonyos gyógyszerek is, például az allergia kapcsán szedett antihisztaminok is. Ezen kívül még számos oka lehet a szemszárazságnak, amit természetesen csak orvos tud megállapítani teljes biztonsággal. Ilyen ok lehet például a könnyelvezető csatornák kóros tágulása is. Ilyenkor megfelelő mennyiségű könny termelődik, de el is vezetődik a szemből. Jó esetben azonban egyszerűbb okokra is visszavezethető a szemszárazság: kevés folyadékbevitel, száraz, huzatos légtér, nem megfelelően beállított légkondícionáló berendezés, füstös, szennyezett levegő. De a számítógép előtt eltöltött hosszú idő is a pislogásszám csökkenéséhez, és így szemszárazsághoz vezethet. Érdekes, hogy könyvolvasáskor ez annyira nem történik meg, mert olyankor a szemünk állandó mozgásban van, és jobban teríti a termelődő könnyet.

3b8bf8110decf48b4163191423289f36.jpg

A szemszárazság kezelése

A fentiekből következik, hogy fogyasszunk több folyadékot, legyünk tiszta levegőn, párásítsunk, kerüljük a szelet és a huzatot, ne üljünk a monitor előtt órákon át! Ha ez sem segít, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki megfelelő kenőcsös, szemcseppes, gyógyszeres kezelést javasolhat. Olykor műtéttel is lehet segíteni a szemszárazságon: a könnycsatorna tágulatot műtéti úton szokták kezelni. Kezelés hiányában a szem fokozottan ki van téve a kémiai, bakteriális, mechanikus behatásoknak, a víz-, oxigén-, tápanyaghiány következtében pedig sérülhetnek a szövetek.

 

Kép: 

http://theultralinx.com/2013/12/random-inspiration-112-architecture-cars-girls-style-gear/

https://www.powerofpositivity.com/7-reasons-its-ok-to-cry-your-eyes-out/

http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr368285652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása