Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Infografika: minden a műkönnyekről

2021. november 30. - focusmed

Mielőtt rosszra gondolnál, nem arról a műkönnyről van szó, amit akkor erőltet ki magából az egyszeri gyorshajtó, amikor lekapcsolja egy rendőr. Műkönnyet általában orvosi utasításra használunk, és lehet, hogy egyszer még neked is szükséged lesz rá. Infografikán mutatjuk a tudnivalókat!

minden-a-mu_ko_nnyekro_l_ma_solat.jpg

Először nézzük meg, milyen a természetes könny, és ehhez képest milyen a műkönny! A természetes könny három rétegből áll. Az alsó, mucintartalmú réteg rögzíti a könnyfilmet a szemfelszínen, a középső, vizes réteg vízben oldott ásványi anyagokat tartalmaz, a legfelső, olajos réteg pedig igyekszik megakadályozni a víz túl gyors párolgását.

A műkönny valójában az igazit igyekszik másolni. A műkönnyben is van víz és vízben oldott ionok, mucint pótló polimerek, a lipidréteg helyett pedig párolgást szabályozó anyagok. Ezenkívül felturbózhatják még a folyadékot vitaminokkal, és lehet benne tartósítószer is.

De nem minden műkönny egyforma! Csak kicsi országunkban több mint 60 féle műkönny kapható, mind más összetételű, és más esetben javallott az alkalmazása, ezért használat (jobb esetben vásárlás) előtt mindenképp egyeztess az orvosoddal! Ma már léteznek tartósítószer-mentes műkönnyek is, illetve antibakteriális anyagokat tartalmazók is - érdemes megfontolni, milyet használsz.

Egy esetben mindenképp szükség van műkönnyre, mégpedig lézeres látásjavítás után. A beavatkozás során ugyanis a lézer átvágja a szemszárazságot érzékelő idegeket, így azok nem tudnak jelet küldeni, ezért az automatikus könnyellátmányt nekünk kell manuálisan pótolni. Talán mindez egy kicsit ilyesztően hangzik, de pár hét alatt teljesen regenerálódnak az idegek, addig pedig segít a műkönny!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8415037828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása