Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Asztigmia - a félreértett fénytörési hiba

2021. január 18. - focusmed

Amikor az emberek látásproblémáról beszélnek, akkor általában a rövidlátásra vagy a távollátásra gondolnak. Az asztigmia szót nemigen hallani a hétköznapi beszélgetések során, pedig ez a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba. A legtöbben - tévesen - szemtengely-ferdülésnek nevezik, és egyből a kancsalságra asszociálnak, pedig egyáltalán nem erről van szó. Most elmondjuk, mi is az az asztigmia.

adobestock_86263205.jpeg

Míg a kancsalság a szemek hibás állását jelenti, az asztigmia a szaruhártya formai tökéletlenségéből fakad, és meglehetősen sok embert érint, csak nem tudják, hogy így hívják azt a jelenséget, ami ellen épp a legújabb szemüvegükkel felvértezve küzdenek.

Asztigmia esetén a tárgyakat - bármilyen távolságra vannak - elmosódottan, homályosan látjuk. Akkor jelentkezik ez a probléma, ha a szaruhártya nem tökéletesen gömb felszínű, hanem inkább egy kicsit leeresztett, enyhén összenyomott labdára hasonlít. Az ilyen formájú szaruhártyára érkező fénysugarak nem egy pontban találkoznak, hanem két gyújtópontot hoznak létre, ezért a látott kép sajnos homályos lesz.

 Mitől alakul ki az asztigmia és mik a fő tünetei?

Az asztigmia lehet örökölt tulajdonság, de kialakulhat a növekedés során is. A legfőbb tünet a homályos látás, de okozhat fejfájást, szemfáradságot, betűtévesztést és gyengítheti a koncentrációs képességet is. Ezek a tünetek gyakran csak akkor fordulnak elő, amikor huzamosabb ideig fókuszálunk egy pontra, mondjuk olvasás, gépezés vagy tv-nézés közben. A szemünk ezen tevékenységek közben erőlködik, hunyorgunk, és ez könnyen vezethet a felsorolt tünetekhez.

 Hogyan kezelik az asztigmiát?

Az asztigmiát leggyakrabban szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálják, de aki végleges megoldásra vágyik, az a lézeres látásjavítást választja.

ke_pernyo_foto_2020-12-15_15_03_08.png

Aki szemüveggel igyekszik javítani a helyzeten, az cylinderes lencséjű szemüveget hord. Az asztigmia értékét dioptriában mérik - mint a rövid- és a távollátásét. Cylinderes lehet olyan szemüveglencse, ami nem dioptriás (amikor nincs mellette egyéb fénytörési hiba), de természetesen lehet dioptriás is.

Ma már többféle tórikus kontaktlencse is elérhető az asztigmia kezelésére, amelyek esetében különösen fontos a megfelelő illeszkedés. Mivel a tórikus kontaktlencsék egy adott iránnyal rendelkeznek, a megfelelő helyzetben kell a szemfelületen maradniuk. Ha a lencsék nem illeszkednek megfelelően, a látás élessége is megszűnik.

Aki szemüvegről kontaktlencsére váltana, mindenképp vizsgáltassa meg előbb a szemét, mert nem ugyanolyan értékű cylinderre lesz szüksége a kontaktlencsén, mint a szemüveglencséjén volt!

 Végleges megoldást pedig a lézeres szaruhártya-korrekció jelenthet. A lézeres kezelést pontos görbületi térkép alapján tervezik, így a legapróbb egyenetlenségek is korrigálhatók. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, és utána szinte azonnal tapasztalható a javulás. Akit pedig eddig a hosszúnak vélt lábadozási idő tartott vissza, az akár azonnal be is jelentkezhet az alkalmassági vizsgálatra, hisz például a Focus Medicalban alkalmazott legújabb módszereknek hála akár már a szemműtétet követő napon munkába állhat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr316340638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása