Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Hábermann Lívia is lézeres szemműtéten esett át - így tett szert 160%-os látásra

2021. július 22. - focusmed

Hábermann Lívia sikeres színésznő-drámapedagógus-tréner. Számtalan szerepben láthattuk, hallhattuk. Kislánykorában sokat csúfolták a szemüvege miatt, és felnőttként is sok kellemetlenséget élt át rövidlátása miatt. Nemrég viszont a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központhoz fordult, hogy visszakaphassa éles látását.

Hábermann Lívia nem mindennapi színészi pályát tudhat magáénak. 1994-től Földessy Margit drámastúdiójában tanult, később ugyanott drámapedagógia asszisztensként dolgozott. Számtalan színházi, tévés és filmes szerepben láthattuk, többek között a Tűzvonalban című sikeres magyar sorozatban. A színpad mellett filmeket szinkronizál, műsort vezet, valamint kreativitásfejlesztő trénerként és drámapedagógusként is tevékenykedik. 2019 óta a Pesti Magyar Színház tagja, a tévében pedig legutóbb a Mintaapákban láthattuk. Remek alakításai közben a nézőknek valószínűleg fel sem tűnt, hogy a színésznő nem lát élesen, és ez komoly nehézségeket okoz a munkájában. 

Gyermekkorában kezdődött

"8-10 éves korom körül édesanyám vette észre síelés közben, hogy elkezdtem bizonytalankodni, nem mertem lecsúszni a pályán. Hamar kiderült, hogy a határozatlanságom legfőbb oka a rossz látás, ugyanis mínusz 2, illetve mínusz 2,75 dioptriás szemüvegre volt szükségem. Azonban a szemüveg miatt sokat csúfoltak, ezért amint lehetett, kontaktlencsére váltottam, és sokszor ki sem akartam venni. Ez viszont problémákat okozott: sokszor begyulladt a szemem, hámsérülésekkel küzdöttem. Bizony volt olyan is, hogy a Mária utcai szemklinika ügyeletén kötöttem ki."

Pedig szemorvosa óva intette a kontaktlencsétől, mivel az komolyabb problémák forrása is lehet, ám sokszor nem lehet megoldani, hogy egy színésznő a munkája során szemüveget viseljen. "Ha a kontaktlencsét nem hordhattam, be kellett vállalnom, hogy homályosan látok a színpadon, ami elég veszélyes volt." - nyilatkozta a művésznő.

 Nézze meg a Hábermann Líviával készített interjút!  

 

20 év után mondott igent a műtétre

 A szemüveg  a hétköznapokban is sok bosszúságot okozott, nemcsak a munkája során, hiszen állandóan koszolódott, beleakadt a hajába, kényelmetlen volt. Nem is beszélve arról a rengeteg élményről, amiről miatta le kellett mondania, például a vízi sportokról. Már fiatalabb korában is fontolgatta, hogy bevállalja a lézeres szemműtétet, de akkor még korlátozottnak tartotta a lehetőségeket, így beletörődött abba, hogy szemüveget kell hordania. 

Tavaly jött el a fordulópont, amikor édesanyja biztatására felkereste dr. Kerekes Juliannát, a több mint harminc éves tapasztalattal rendelkező Focus Medical szemészeti klinika orvosát. Egy két és fél órás alkalmassági vizsgálat során kiderült, hogy a Visumax HD szemműtét számára a legmegfelelőbb.  "A doktornő felé szinte rögtön kialakult bennem a feltétel nélküli bizalom. Mikor a vizsgálat után kiléptünk az ajtón, rögtön azt mondtam, hogy ő az, aki meg fogja műteni a szemem." A döntés után már gyorsan pörögtek az események.

Éles látás szemüveg nélkül

 A Visumax HD kezelés az egyik legkíméletesebb lézeres látásjavító eljárás, amely az egyéni adottságokhoz igazodó, személyre szabott korrekciót valósítja meg. Különösen ajánlott 40 év felett, mert ilyenkor a szem alkalmazkodó képessége már gyengébb, megjelennek az öregszeműség jelei. A csúcstechnológiás műtét után már 4 órával tisztul a látás. Gyakorlatban nem ritka az akár 100 %-nál jobb eredmény, vagyis a páciensek jobban látnak, mint a kezelés előtt szemüveggel. Ez olyan mértékű javulás, mintha egy régi TV helyett egy vadonatúj, HD televíziót néznénk. Maga a műtét csak pár percet vesz igénybe, a látásjavulás azonnali és a gyógyulási folyamat is rövid. Néhány napon belül visszatérhetünk a napi rutinhoz, sporthoz és a vezetéshez!

 "Ez egy fájdalommentes műtét, de mivel az én szemem túl érzékeny, az érzéstelenítés ellenére is tapasztaltam némi kellemetlenséget." - nyilatkozta a színésznő Másnap fel is hívtak a klinikától, hogy megkérdezzék, hogy vagyok. Ez a törődés hihetetlenül pozitív élmény volt. Szintén másnap volt az első kontroll is, ahol megállapították, hogy 160%-os lett a látásom, vagyis sokkal élesebben láttam, mint korábban a szemüveggel. Ráadásul a speciális eljárás a szem öregedését is késlelteti, vagyis később lesz szükségem olvasószemüvegre."  

"Végre mindent kristálytisztán látok..."

 "És hogy milyen érzés hosszú évek után eldobni a szemüveget és kontaktlencsét? Az első pár napban reggel, ébredéskor még kerestem az éjjeliszekrényen a szemüvegemet, de most már olyan, mintha sosem lett volna rá szükségem. Olyan jó arra ébredni, hogy mindent kristálytisztán látok" - mondja a színésznő. Végre új dolgokat próbálhatok ki - ezúttal szó szerint élesben."

"Régebben előfordult, hogy jóga közben lecsúszott a szemüvegem. Vagy úgy jártam jazzbalettre, hogy fogalmam sem volt a lépésekről, mert a hátsó sorban álltam, és nehezen vettem ki, hogy mit csinál az oktató elől. Most egészen új érzés lesz sportolni, és izgalommal várom a nyarat is, hiszen végre nem kell majd attól tartanom strandolás közben, hogy kiesik a kontaktlencsém" - sorolja lelkesen. A legfontosabb, hogy az önbizalma is megnőtt, mióta lerakta a szemüveget. Ez nemcsak a magánéletében, hanem a munkája során is fontos.  "Biztonságot nyújt és nagyon komfortos. Azelőtt a szemüveg sokszor leszedte a sminkemet, ezért újra és újra sminkkorrekcióra volt szükség, de ma már ilyen nincs. Hihetetlen, hogy mennyi apróságon múlik a szabadságérzés. Az, hogy nem köt szemüveg, nem köt kontaktlencse, óriási szabadság. Minőségibb életet élek, ezért aki teheti, annak javaslom a műtétet."

Ön is szívesen átélné a gondtalan éles látás élményét? 

Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra, mert most kedvezménnyel veheti igénybe a Visumax HD szemműtétet

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5316475448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása