Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Látásproblémák a fejfájás mögött

2023. január 10. - focusmed

Vannak olyan általános problémák, amelyekkel mindenki találkozhat élete során, ilyen például a fejfájás, mely egy általános tünet, aminek a hátterében számos ok húzódhat meg. A legtöbbször talán el sem tűnődünk azon, hogy mi okozhatja, csak igyekszünk gyorsan csillapítani, aztán elfelejteni. Ha viszont gyakran visszatér, érdemes lehet felkeresni akár egy szemészt is - el is mondjuk, miért.

shutterstock_450568531_1.jpg

A fejfájás annyira összetett probléma, hogy vannak olyan neurológusok, akik erre szakosodtak, oly sokan keresik fel őket. A fejfájásnak egyébként több fajtáját is megkülönböztethetjük. A migrén akár napokig tarthat, féloldali, erős lüktető és hasogató. A tenziós fejfájás inkább a halánték és homlok magasságában jelentkezik és kevésbé intenzív a migrénesnél. A cluster-fejfájásnak nevezett típus pedig a szem környékén okoz fájdalmat, rövidebb ideig tart, de gyakrabban ismétlődhet. Ezeknél az eseteknél önálló fejfájásbetegségről beszélhetünk, melyek mögött gyakran nem áll rejtett ok. Vannak azonban olyan esetek, amikor érdemes fokozottan körüljárni a problémát, hogy kiderüljön a fájdalom oka. Ekkor érdemes előtérbe hozni azt a megfigyelést, mely értelmében a látás és a szem működése szoros összefüggésben állhat a fejfájással.

Néha csak a környezet a hibás

Előfordulhat, hogy pusztán annyi a gond, nem megfelelő a megvilágítás a munkahelyünkön, vagy nincs optimális magasságban a kijelző. Ha el akarjuk kerülni a fejfájást, tegyük a kijelzőt szemmagasságba és forgassuk úgy, hogy ne tükröződjön benne semmi. Így megkíméljük a szemet az erőlködéstől és kisebb eséllyel fog megfájdulni a fejünk a nap végére.

shutterstock_27257389.jpg

Távollátás

Akkor nevezünk távollátónak valakit, ha a közeli tárgyakat nem látja élesen, miközben távolra jól lát. Ez a jelenség gyakran olvasásnál jelentkezik, ugyanis a távollátók megpróbálják annyira messzire tartani a szemüktől az olvasnivalót, amennyire csak tudják. Ez azért van, mert a szemük nehézkesebben alkalmazkodik a közeli dolgokhoz és nagyobb erőfeszítésbe kerül fókuszálnia. Ha sokáig próbálkozik a szem, akkor túlterhelheti a sugárizmot, amely fejfájást okozhat.

Cilinder

A cilinderes szem valójában asztigmiás szemet jelent, ami - bár idegennek hat -a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba (a rövid- és a távollátás után). Aki asztigmiás, annak a szaruhártyája nem egy pontban gyűjti össze a fényt, ezért a látott kép kevésbé lesz éles. Az ilyen fénytörési hibával küzdők gyakran hunyorognak és fájdul meg a fejük, ha huzamosabb ideig próbálnak egy pontra fókuszálni (például olvasás, gépezés vagy tv-zés közben).

Rejtett kancsalság

Lehet, hogy a rejtett szó furcsán hangzik, hisz a kancsalság egy elég feltűnő jelenségként él a köztudatban, ám valóban létezik rejtett formája is. Ez a rejtettség pedig káros, hiszen így sokkal nehezebb felismerni. A gyerekek esetében ezért gyakran keverik össze más problémákkal, illetve továbbiakat is okozhat (például olvasási zavart vagy koncentrációs nehézséget). Akinek rejtett kancsalsága van, az nem is lát tökéletesen a térben, mert a két szeme nem tud hibátlanul együttműködni az egyik szemállás párhuzamostól való eltérése miatt. Ilyen esetben az agy csak kemény munka árán tudja összeilleszteni a két képet és sajnos ez is fejfájáshoz vezethet.

shutterstock_326052383.jpg

Ezért érdemes a szemészorvost felkeresni ha gyakran fáj a fejünk, mert a fájdalom hátterében állhat akár egy egyszerű fénytörési hiba is, ami könnyűszerrel korrigálható, de más problémák felderítésében is segítségünkre lehet a szemorvos.

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7816201944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása