Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tudod, hogy mi felel valójában a strandolás utáni szemirritációért?

2022. június 15. - focusmed

Nyár van, száraz a levegő, a hőmérő higanyszála az egekben, nehezen megy a koncentrálás, legszívesebben egész nap a parton süttetnéd a hasad vagy pancsolnál. Ha megteheted, akkor hajrá, de csak óvatosan, mert a szemed nem feltétlen fogja megköszönni, ha nem vigyázol. Mutatjuk, miért.

Kezdjük is a legnagyobb közhiedelemmel, mely a klórt veszi célba. Tegyük fel, hogy elhatározod, hogy ma strandolni fogsz. Előveszed a kedvenc fürdőruhád, és irány a strand. Már az öltözőben hallod, hogy az emberek a klór miatt morognak, a klór miatt ég és vörös a szemük. Ez persze téged nem tart vissza, csobbansz egyet. Végül kijössz a medencéből, és konstatálod, hogy a te szemed is ég és vörös. Aztán te is a klórra fogod. De az igazság egy kicsit "emberibb". Az IFL Science tudományos magazin szerint a strandolást követő szemirritációért elsősorban a vízben található emberi testnedvek, például az izzadtság és hát igen, a vizelet felel. A klór ezeket a szennyezőanyagokat igyekszik semlegesíteni, és a közben termelődő melléktermék okozza az irritációt. Ez ellen sajnos nem sokat tehetsz, ha nem kedveled a természetes vizeket – bár tegyük hozzá, azok sem tesznek olyan jót, mint mondjuk egy kamillás borogatás.

ezt_teszi_a_szemeddel_a_strandvi_z.jpeg

A vegyi anyag okozta irritáció mellett ugyanis ott vannak a kórokozók is, amelyek inkább a természetes vizekben fordulnak elő, és sajnos könnyedén megtámadhatják a kötőhártyádat vagy a szaruhártyádat. Az ilyen fertőzés szemviszketéssel és akár tartós gyulladással is járhat.

Különösen veszélyeztetettek a kontaktlencsések, mivel a lencse remek táptalajt biztosít a kórokozóknak. A kontaktlencséseknek ezért ajánlott lencse nélkül úszkálni, esetleg egyszer használatos lencsével, vagy ha mégis hosszabb élettartamúban szeretnének pancsolni, akkor nagyon alaposan meg kell tisztítaniuk a lencséket. (Ha nem szeretnél életed végéig a lencsével foglalatoskodni, látogass meg egy lézeres szemműtétekkel foglalkozó magánklinikát, hátha tudnak segíteni.)

Ha nem is úszol nyitott szemmel a víz alatt, ezek a makacs kis "borzalmak" téged is megtalálhatnak, ezért érdemes úszószemüveggel védeni magad tőlük.

shutterstock_126608381.jpg

Ha minden elővigyázatosság ellenére (vagy pont a hiánya miatt) begyulladna a szemed, mindenképp fordulj orvoshoz! Szükség esetén kapsz egy szemcseppet, ha komolyabb a probléma, akkor gyógyszert ír fel, de feltétlen szükség van a véleményére, mert a kezelés nagyban függ attól, hogy vírusos, bakteriális vagy egyéb eredetű a fertőzés.

Összességében tehát sajnálatos módon veszélyt jelent az emberi testnedveket tartalmazó strandvíz, de még a kórokozókkal teli természetes vizek is. Nyilván nem kell rettegned, és továbbra is lehűtheted magad, amikor már hatalmas a hőség, de tegyél meg mindent a szemeid védelmének érdekében!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8114986936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása