Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

5 gyakori szemprobléma: ismerős valamelyik?

2021. június 23. - focusmed

A szemünket érintő problémák egy részét nem szoktuk betegségnek nevezni, ám kellemetlen hatásuk kiküszöbölése azért a szemészorvos feladata. Bizonyos problémák viszont súlyos betegségeket takarhatnak, melynek elbagatelizálása látásvesztéshez is vezethet. 

focus-pros_05_1_1.jpg

Lássuk tehát, mik a leggyakoribb szemproblémák, ám már előre szólunk, hogy nem lesz egyszerű sorrendet felállítani, mert a problémák gyakorisága sokszor függ az életkortól, valamint attól, hogy a súlyosabb, vagy a kevésbé súlyos változatait vizsgáljuk. 

1) Rövidlátás

Kutatók arra számítanak, hogy 2050-re a világ népességének fele rövidlátó lesz. Lényege, hogy a szemlencse által fókuszált fénysugarak nem az ideghártyán találkoznak, hanem még előtte, ezért az ideghártyán homályos kép keletkezik, ha távoli tárgyakat figyelünk. A közeli tárgyak szemlélésekor a szemlencse még képes fókuszálni. Oka gyakran örökletes, és vagy a szemlencse túl erős fénytörő hatása áll a háttérben, vagy a megnyúlt alakú szemgolyó, de vannak más, ritkább típusai is. Létezik ideiglenes rövidlátás is, ami a kiváltó hatás elmúltával maga is elmúlik. A tartós rövidlátást legtöbbször "mínuszos", vagyis homorú szórólencsével lehet korrigálni, vagy  lézeres szemműtéttel.

2) Távollátás

 A Wikipédia szerint az emberek 50%-a távollátó. A jelenség tulajdonképpen a rövidlátás ellentéte. Tehát ilyenkor a közeli tárgyakat nem képes az ideghártyára fókuszálni a szemlencse, mivel annak törőereje túl kicsi, vagy a szemgolyó alakja nem teljesen gömb alakú, vagyis inkább rövid, mint hosszú. Az enyhe távollátást képes bizonyos korlátok között kompenzálni a szem akkomodációval, de ez energiát emészt fel, és gyakori szemfáradtsághoz vezet. Idővel viszont - a távollátás erősödésével - már szemüvegre van szükség. Korrigálása "plusszos", vagyis domború gyűjtőlencsével történik, vagy lézeres szemműtéttel.

adobestock_86263205.jpeg

3) Cilinderes szem

Tudományos nevén asztigmia. Ez is az emberek jelentős hányadát érinti, de inkább csak enyhe formában. Lényege, hogy a szemlencse vagy a szaruhártya görbülete nem mindenütt egyforma, például vízszintesen domborúbb, függőlegesen kevésbé, ezért a fényt képtelen egy pontba fókuszálni: egy tárgypont képe nem pont lesz, hanem két különálló kis vonal különböző síkokban, vagyis akárhogy erőlködik a lencse, nem lát éles képet se távolra, se közelre. Következménye lehet, hogy a szem teljesen felhagy az akkomodációval (alkalmazkodással, fókuszálással), vagy pedig - ha csak az egyik szemben van asztigmia - akkor a másik teljesen dominánsá válik. Korrekciója cilinderes szemlencsével, vagy lézeres műtéttel lehetséges. A cilinderes szemlencsének két dioptriája van, két külön síkban, amelyeknek a szögét is meg kell adni. Tehát pl. 2-es és 2,5-ös egymással 70 fokos szöget bezárva. Ezért a cilinderes lencsék teljesen egyediek, és az sem mindegy, hogy milyen szögben állítva nézünk át rajtuk. Erre főleg a kontaktlencsék esetén nehéz figyelni.

shutterstock_27257389.jpg

4) Szürkehályog

A szürkehályog (cataracta) nem pusztán látásprobléma, ez egy lassan kialakuló, súlyos szembetegség, amely akár vaksághoz is vezethet. Világszerte a látásvesztés legfőbb oka, főleg azokban az országokban, ahol rossz az egészségügyi ellátórendszer. Lényege, hogy a szemlencse a benne lévő fehérjék kicsapódása miatt egyre inkább elhomályosodik akadályozva ezzel a látást. Kialakulása az életkor előrehaladtával egyre valószínűbbé válik. A 80 év felettiek közel 70%-át érinti, de ez az arány függ a szociális ellátottságtól és a lakóhely földrajzi elhelyezkedésétől is. Létrejöttét segíti az erős napfény, a dohányzás és az egészségtelen életmód. Kialakulásának lassítását pedig értelemszerűen a sok mozgás, a növényi étrend és a dohányzás mellőzése támogatja. Kezelése kizárólag az elhomályosult szemlencse műtéti eltávolításával, és mesterséges lencsével való helyettesítésével történik. Ez ma már teljesen fájdalommentes, egynapos rutinbeavatkozás.

5) Öregszeműség

Sokakat érint, mivel - ahogy a nevében is benne van - öregkorban szinte biztosan jelentkezik, ezért szinte mindenkit elér előbb-utóbb. Lényege, hogy a szemlencse elveszíti akkomodációs (alkalmazkodási) képességét, vagyis nem tud alkalmazkodni a közeli, valamint távoli tárgyakhoz, ezért vagy elsősorban olvasáshoz, de az esetek egy részében távolra nézéshez is kell szemüveg. Mivel a távolra nézéshez más fókusztávolságú lencse kell, mint az olvasáshoz, ezért az öregszeműek vagy két szemüveget hordanak maguknál, vagy bifokális, esetleg multifokális szemüveglencsét használnak. Lézeres szemműtéttel nem lehet visszaadni a szemlencse rugalmasságát, viszont a két szemet két különböző fókusztávolságúra beállítva megtanul az illető látni közelre is és távolra is, vagyis az öregszeműség is jól kezelhető lézeres kezeléssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9916457622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása