Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Így frissítsd fel a szemed!

2018. július 20. - focusmed

Te is azok közé tartozol, akik a nap helyett csak a kijelző fényében fürdőznek hétköznap? Az irodákban általában nyáron is besötétítenek és inkább lámpát kapcsolnak, hogy ne tükröződjenek a kijelzők, és persze a légkondira is gyakran van szükség. Ilyen körülmények között a szemed gyorsan elfárad, kiszárad, megfájdul, de tehetsz ellene! Mutatjuk, hogyan tudod felfrissíteni a szemed.

shutterstock_1089163853.jpg

Szemtorna

A szem vérellátását, a szem körüli izmok ellazítását és a könnyfilm cserélődését is segíti egy kis torna. Az egyik legegyszerűbb módszer a tudatos pislogás, amikor szándékosan nyitogatod és csukogatod a szemed. Ha közben a szemkörnyéket is óvatosan masszírozod, akkor lehet teljes a hatás. Vigyázz, hogy ne nyomd túl erősen! Furcsán néz ki, de hatásos gyakorlat az is, ha egyenes fejtartással lassan elnézel a szoba összes sarka felé. De csak semmi hirtelen mozdulat! Nem hiányzik a plusz megerőltetés.

Szemmaszk

Napközben ezt a módszert macerásabb alkalmazni, de az esti rutinba tökéletesen beilleszthető. Vágj két szelet (hideg) uborkát, feküdj el vagy támaszd meg a fejed a kedvenc foteledben, tedd a csukott szemedre az uborkát, és hagyd rajta 4-5 percig! Az uborka anti-oxidánsai segítenek halványítani a szem alatti karikákat, felfrissítik a szemet és még a bőrproblémákat is enyhíthetik. Uborkázás után öblítsd át tiszta vízzel az érintett területet.

A hűthető, zselés szemmaszkok is megnyugtatják a fáradt szemet, de ha épp nincs se uborkád, se szemmaszkod, fagyassz le két teafiltert, és azokat tedd a szemedre (úgy 5-6 percre). A teafilter eltünteti a bőrpírt és felfrissíti a napközben elfáradt szemet.

shutterstock_488713846.jpg

Szemcsepp

Ha a szemed számára mostoha körülmények közt töltöd a napot (pl. kijelzők előtt, légkondi mellett), nem árt, ha van nálad műkönnyet tartalmazó szemcsepp, ami gyorssegélyt nyújthat, ha nagyon viszket a szemed, vagy annyira vörös, hogy a kollégáid azt hiszik, átbuliztad az éjszakát. Amennyiben a panaszaid tartósak, érdemes szakorvost felkeresni, aki egy alapos vizsgálat után személyre szabottan ajánl neked szemcseppet, ezek közül többet recept nélkül is meg lehet vásárolni.

Hideg kanál

A legmókásabb megoldás a hideg kanál – ezzel tuti feldobod a munkatársak napját. A duzzadt, karikás szemek elleni harcban a pár órára hűtőbe száműzött kanál lesz a leghűségesebb társad. A hideg kanalat helyezd a szemedre vagy a szem alatti területre, és már érkezik is a hűsítő segítség. Arra viszont figyelj, hogy ne legyen túl fagyos a kanál!

Akármelyik módszert választod, a szemed biztosan megköszöni. Munka közben se felejts el óránként szünetet tartani, gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről, a mozgásról és ne feledkezz meg a szemedről sem!

 

forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2088/szemtorna-gyakorlatok-akar-az-irodaban-is

http://lifemagazin.hu/szepseg/6-szupergyors-hazi-praktika-a-faradt-szemek-ellen

http://www.life.hu/drlife/20171106-tippek-a-faradt-szemek-ellen.html

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4014123053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása