Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Akár rákot is okozhat a kontatklencse?

2023. szeptember 29. - focusmed

A veszély olykor olyan helyeken üti fel a fejét, ahol nem is gondolnánk. Világszerte több mint 140 millió ember teszi be reggelente gyanútlanul a kontaktlencséjét, miközben talán nem is sejtik, hogy egy friss kutatás szerint a lencsékben található le nem bomló vegyi anyagok akár rákot is okozhatnak.

Ki gondolná, hogy egy olyan eszköz “fordulhat ellenünk”, amit pont azért használunk, hogy javuljon az életminőségünk? Napjainkban egyre több fiatal kényszerül valamilyen látásjavító módszer alkalmazására, de az se örülhet, aki fiatalon ezt megúszta, ugyanis a kor előrehaladtával sajnos senkit sem kerülhet el a látásromlás.

A legelterjedtebb megoldás a látásunk javítására a szemüveg és a kontaktlencse. Már korábban is számos hátrányt lehetett felírni velük kapcsolatban a pro-kontra listákra, egy friss amerikai kutatás eredménye nemcsak megnövelheti a kontra oszlopba írható elemek számát a kontaktlencse esetében, hanem akár önmagában is eldöntheti, érdemes-e kontaktlencsét használni.

adobestock_97752884.jpeg

Tényleg veszélyes lehet a kontaktlencse?

Nagyon sok cikk született már arról – de még így sem győzik eléggé hangsúlyozni a szemész szakorvosok -, hogy kontaktlencse viselőknél a nem megfelelő higiéniás körülmények (koszos kéz), a nem megfelelő tárolás és tisztítás, a túl ritkán cserélt vagy előnytelen környezeti hatásoknak (pl. strandvíznek) kitett kontaktlencsék nagyon csúnya gyulladásokat okozhatnak. Tehát azt már eddig is sokan tudták, hogy a kontaktlencsére úgy kell vigyázni, mint egy hímes tojásra, ha el akarják kerülni a bajt, most azonban egy új kutatás azt is bebizonyította, hogy a leggondosabban ápolt kontaktlencsék is károsak lehetnek az egészségünkre.

Nemrég közölt ugyanis a The Guardian egy cikket arról, hogy egy, a Környezetvédelmi Ügynökség által jóváhagyott laboratóriumban 18 népszerű kontaktlencse-típust vizsgáltak meg, és mindegyikben szokatlanul nagy mennyiségben találtak szerves fluort, amely biztos jele a per- és polifluoralkil tartalmú akril anyagoknak (PFAS-oknak). Az amerikai EPA (United States Environmental Protection Agency) az említett PFAS-t (per- és polifluoralkil anyagok) több mint 14.000 mesterséges vegyületből álló osztályként írja le, amelyek nagyon tartósan megmaradnak a környezetben és az emberi szervezetben.

Ez valójában azt jelenti, hogy ezek az anyagok a lebomlás helyett felhalmozódnak, azaz ezek az úgynevezett le nem bomló vegyi anyagok évekig is kéretlen vendégei lehetnek a szervezetünknek, és olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, mint a rák, a terhesség alatti kockázatok, a pajzsmirigy-, máj- és vesebetegségek, a meddőség és az autoimmun betegségek.

Pontosan mit is mondanak a kutatási eredmények?

Természetesen nem terjedt ki a kutatás a világ összes kontaktlencséjére, azonban elgondolkodtató eredmények születtek a 18 kifejezetten népszerű kontaktlencse-típus vizsgálata során, amelyet két közegészségügyi blog, a Mamavation és az Environmental Health News rendelt meg. A vizsgálat tudományos tanácsadója pedig Scott Belcher, az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója volt.

"Szinte tiszta PFAS-nek tekinthetjük (a lencséket)" - nyilatkozta Belcher a The Guardiannek. A kutató ezzel azokra az elképesztő adatokra utalt, amelyek szerint a vizsgált kontaktlencsék szerves fluortartalma meghaladta a 100 ppm (parts per million) értéket, ami 100 millió parts per trillion (ppt) értéknek felel meg. Önmagában ez nehezen értelmezhető, viszont az már egy nagyon is beszédes adat, hogy ez az érték 50.000-szer több, mint az EPA által az ivóvízben biztonságosnak ítélt legmagasabb szint.

 A laborvizsgálati eredmények birtokában Belcher arra biztatja a kontaktlencséseket, hogy inkább viseljenek szemüveget, hogy csökkentsék az egészségügyi kockázatot, de sejthető, hogy ez a megoldás nem lenne mindenki számára szimpatikus.

Sokan választják a kontaktlencsét szemüveg helyett, mert komfortosabb, nem koszolódik, nem párosodik és nem zavar a munkában vagy sportolásban. De, ha egyik sem jó opció, akkor mi a megoldás?

Mit tegyen az, aki nem szereti a szemüveget, de a kontaktlencse egészségkárosító hatásait is elkerülné?

opcio_k.png

Aki most elkezdett aggódni, hogy hogyan is fog látni, ha elhagyja a kontaktlencsét, de a szemüveghez sem akar visszatérni, az szerencsére megnyugodhat, ugyanis létezik egy harmadik megoldás, a lézeres látásjavítás. A látásjavító eljárások legújabb generációjának az a hatalmas előnye, hogy akár egy életre megszabadíthat a kényelmetlen szemüvegtől és a káros vegyi anyagokat tartalmazó kontaktlencsétől, miközben korábban elképzelhetetlen látásélességet biztosíthat, méghozzá fájdalommentesen és nagyon gyors regenerációval. Aki szeretne többet megtudni a lézeres látásjavításról, keresse fel a nagymúltú margitszigeti látásjavító klinikát, a Focus Medicalt, ahol tapasztalt és kedves szakorvosok segítenek kiválasztani a megfelelő eljárástípust.

 HIVATKOZÁS:

 https://www.theguardian.com/environment/2023/may/09/contact-lenses-pfas-forever-chemicals

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1418223179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása