Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Nyár, strand, UV, vírus, napszemüveg…

2020. július 29. - focusmed

Ha nyár, akkor kaland! És ha kaland, akkor veszély! Valójában még a sarokig sem kell elmenni, hogy a szemünk jellegzetes nyári veszélyeknek legyen kitéve! Vegyük sorra, mik ezek?

adobestock_207149053.jpg

UV-sugárzás

Ez a legkevésbé meglepő. A nyári erős napfény károsíthatja a szemet. A nagyenergiájú ultraviola (más néven ultraibolya) sugarak erős roncsoló hatást fejtenek ki a szöveteinkre, és gyulladást okoznak. A bőr fényelnyelő pigmentfestékkel védekezik a káros sugarak ellen, a szem pedig a pupilla összehúzódásával válaszol a megnövekedett fénymennyiségre, de ez a trükk nem mindig elégséges. Ezért hunyorgunk, ezért tesszük a kezünket a szemünk fölé, ösztönösen védjük az egyik legkifinomultabb szervünket. A szemen belül leginkább a retina, vagyis a recehártya az, amely könnyen sérülhet az erős sugárzástól, itt történik a tulajdonképpeni fényérzékelés. A recehártya előtti szervrészek, a lencse és a szaruhártya kiszűri ugyan az UV-fény jelentős részét, de a sugárzás 1-2%-a is veszélyes. 

Mi a teendő? Természetesen UV-szűrős napszemüveg, kalap, és ha nem muszáj ne tartózkodj a napon 11 és 15 óra között!!

Fertőzések

A nyári időszakban megnő szembetegségek előfordulási száma. Ennek számtalan oka van: mindenki kicsit lazábban él, rengeteget utazunk, kimozdulunk, aktívabbak vagyunk. A természet közelsége és a meleg idő remek dolog, viszont a kórokozók is jobban érzik magukat. Utazáskor, kiránduláskor kilépünk a megszokott környezetünkből, és az immunrendszerünk nem biztos, hogy erre fel van készülve - nem is lehet. Nagyságrendekkel több kontakt történik nyáron, talán nem is vesszük észre, hogy hány korlátot, ajtókilincset, pénzérmét fogunk meg ebben az időszakban, és elég csak egy kicsit megigazítani piszkos kézzel a szemüveget, vagy egy porszemet kidörzsölni a szemünkből, máris megtörténik a fertőzés. 

A megoldás kézenfekvő: természetesen nem kell otthon kuksolni, és önkéntes karanténba vonulni, ha nincs járványveszély, de ha az utóbbi koronavírusos időben valamit megtanult az ember, akkor az az óvatosság fontossága: mossunk kezet gyakrabban, ne nyúljunk feleslegesen az arcunkhoz, ne tekintsük magától értetődőnek, hogy biztonságban vagyunk csak azért, mert a veszély láthatatlan! Mellesleg a koronavírus önmagában is ártalmas a szemre, a fertőzés a szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe, ott kötőhártyagyulladást okozhat, majd tovább fertőzhet más szerveket is!

napszemu_vegcikk_2020_07.png

Por és pollen

Nyári esték romantikus motívuma egy kis kerékpározás a folyóparton, vagy csak úgy állni a szélben és úgy hűsíteni magunkat a forróságban. A romantikára kevésbé fogékonyaknak ilyenkor egyből az jut eszükbe, hogy micsoda ostobaság így cselekedni, hiszen az ember szeme telemegy porral, amit utána nehéz lesz kimosni, és ha pechünk van, még allergiás reakciót is kiválthat a rengeteg virágpor, ami így a szembe jut. Az allergiásoknak mindenképpen tanácsos kerülni az olyan szituációkat, mikor a szél szembe fúj, még akkor is, ha szednek allergia ellenes gyógyszert. A nyári aktivitások során nem csak az allergiások szeme van veszélyben, hiszen egy homokszem vagy egy bogár tartós és kellemetlen irritációt okozhat. Ha nem sikerül eltávolítani a szennyeződést erős pislogással, vagy felforralt és lehűtött tiszta vízzel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

1289107_pexels-photo-1289107.jpeg

Strand

A nyári szemészeti "élmények" gazdag forrása lehet a strand. Az uszodák klórozott vize erősen irritálhatja a szemet. Ha nem klórozzák eléggé, akkor meg fertőzést kaphatunk. Sokan ezért inkább a természetes vizeket választják - nagyon helyesen, de ennek ellenére semmiképpen se ússzunk nyitott szemmel a víz alatt úszószemüveg nélkül! Még az úszószemüveggel való úszás sem teljesen veszélytelen, hiszen a szemüveg mögé csak legritkább esetben nem kerül némi víz, ráadásul úszás közben ugyanúgy ki vagyunk téve a napfénynek, és ha az úszószemüvegünk üvege nem UV-szűrős, akkor ugyanúgy károsodhat a retinánk, mintha a parton napoznánk szemüveg nélkül. 

Nem csak a strandon - de ott különösen - nagy gond a kozmetikumok kérdése. A nyári sminkelés veszélye, hogy a melegben az izzadsággal együtt a bőrre felvitt festékek és más kozmetikumok is "megfolynak", és a verejtékkel együtt a szemünkbe kerülhetnek, ahol irritációt, gyulladást okozhatnak. Ha nem kerülnek a szembe, akkor is komoly kockázat a kozmetikumok használata a kánikulában, mivel ezek a vegyianyagok átalakulhatnak a napfény hatására, és egy ártalmatlan kozmetikumból súlyosan irritáló anyag keletkezhet, ha pedig természetes eredetű kozmetikumról van szó, akkor egyszerűen megromolhat, és ez által jelenthet fertőzésveszélyt.

strand.png

Légkondi

Ha már se kirándulni nem veszélytelen, se strandolni, akkor azt gondolhatnánk, hogy a jó hűvös szobában biztosan védve vagyunk - de nem! A nyári hónapok egyik legkeményebb kihívása a szemünk számára nem strand, ahová csak néha jutunk le, és nem is a romantikus alkonyi biciklizés a pollenmezőn, hanem a légkondicionált szoba, ahol nagyon hosszú időt töltünk el gyanútlanul. A légkondi nem csak hűti a levegőt, de szárítja is. A száraz levegő az arra érzékenyeknél szemszárazságot okozhat, aminek a következménye komolyabb szembetegség is lehet, pl. kötőhártyagyulladás. A légkondicionált szobában a szemszárazság ellenszere lehet a gyakori pislogás, de ezt kevés ember képes tudatosan sűríteni. A szemcsepp és a műkönny már csak akkor kerül elő általában, ha komoly tünetek jelentkeznek. A köztes megoldás talán az lehet, ha a légkondit nem túl magas fokozaton használjuk, és mellette alkalmazunk valamilyen párásító berendezést is. 

Összefoglalva tehát: a nyár bizony tartogat veszélyeket is a szemünk számára bőven, de nem az a megoldás, hogy rettegünk, és félünk, sokkal inkább az, ha tudatosan figyelünk a veszélyforrások elkerülésére, hogy valóban felhőtlenül élvezhessük a nyarat

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9316009746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása