Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Járványügyi tanulságok: szemüveg vagy kontaktlencse?

2020. június 05. - focusmed

A koronavírus járvány mögöttünk hagyott, kritikus szakasza az élet minden területére rányomta a bélyegét. Az utóbbi hónapokban újraértékelődött sokminden, egy "ártatlan" kézfogásnak vagy egy tölcsérnyi fagyinak is más lett a helye az ember értékrendjében. Ebben az  újragondolási hullámban bizony a látásjavítás kellékeiről, a szemüvegről, illetve a kontaktlencséről is meg kell emlékeznünk. Lássuk, milyen tapasztalatokat szűrhetünk le a látásjavító eszközök viselésével kapcsolatban?

ke_pernyo_foto_2020-06-03_10_47_53.png

Az optikai eredetű látásproblémákra alapvetően három választ ad a modern szemészet:

- egy: viselj szemüveget,

- kettő: viselj kontaktlencsét,

- három: lézeres látásjavítás.

Mondani sem kell, hogy mivel a lézeres látásjavítás végleges megoldást ad a látásproblémákra, ezért járvány idején is ez jelenti a teljes megoldást: elfelejtheted a szemüveget is, és a kontaktlencsét is örökre… De mi van azokkal, akik még nem jutottak el a lézerklinikára, és a mindennapjaik része a szemüveg, vagy a kontaklencse?

Nem árt tudni, hogy a koronavírus (sajnos) a szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe, nem csak az orron vagy a szájon át! A járvány idején akkor tesszük ki magunkat leginkább a fertőzés kockázatának (a légúti megfertőződés után) ha a kezünkkel megfogunk valamit, majd az arcunkoz érünk. A szemüvegesek öntudatlanul is sokszor érnek az arcukhoz: meg kell igazítani a szemüveget, vagy fel- illetve levenni, vagy az elfáradt orrnyerget kell megdörzsölni - neadjisten magát a szemet. Ezek a mozdulatok mind kockázatot jelentenek, hiszen ilyenkor a szemüvegünkre is rátapadhatnak a kórokozók, majd később, mikor azt hisszük, hogy biztonságban vagyunk, mivel alaposan fertőtlenítettük a kezünket, akkor megfertőződhetünk a saját szemüvegünktől. Ezért bizony a szemüveget is tisztítani, fertőtleníteni érdemes, legalább annyiszor, ahányszor a kezünket! Ez nem kis tortúra, ezért jó, ha van tartalék szemüvegünk! 

Javasolt tehát tartalék szemüveget beszerezni a járvány esetleges későbbi fellángolásának idejére, hogy legyen lehetőség lecserélni, ha nem tudjuk azonnal fertőtleníteni egy-egy kimozdulás után!

szemu_veg_lencse_ja_rva_ny_2.jpg

Mi a helyzet kontaktlencsével? 

A kontaktlencsét az ember nem rakja föl-le naponta többször, mint a szemüveget, ezért látszólag kevesebb kockázatot hordoz annak viselése. Ez sajnos nem ennyire egyszerű! Az igaz, hogy alapesetben a kontaktlencsét viselők nem érintik meg annyiszor a lencsét, mint a szemüvegesek a szemüveget, viszont ha megtörténik az érintés, akkor a fertőzésveszély is nagyobb. Fordítva is igaz: előfordulhat, hogy éppen a fertőzésveszély miatt nem veszi ki a kontaktlencséjét időben valaki, pedig már ideje lenne, mert elmozdult, vagy irritálja a szemet a hosszú viselés miatt, de ha ilyenkor nem vesszük ki, éppen azzal okozunk problémát a szemünknek! Ilyenkor mennyivel egyszerűbb a szemüvegesek helyzete, akik csak leveszik és kész. 

Mivel a lencse felhelyezése kézzel történik ezért a legfontosabb teendő, hogy a felhelyezés előtt  a korábbinál is alaposabban tisztítsuk, fertőtlenítésük a kezünket, mert a fertőzés így lehet a leghatékonyabban kizárni.

Összességében kijelenthető, hogy a járvány alatt a kontaktlencse viselése nagyobb veszéllyel jár, mint a szemüvegé, ezért javasolt ideiglenesen mellőzni a viselését, és lecserélni szemüvegre, hacsak valakinek a munkájából vagy az élethelyzetéből adódóan nem feltétlenül szükséges. Ilyenkor úgy lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt, hogy gyakrabban cseppentünk a szemcseppel, hogy még véletlenül se alakuljon ki irritáció! Érdemes nagyobb hialuron tartalmú szemcseppet használni, mert abból elég ritkábban cseppenteni.  

adobestock_315672497.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8615737666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása