Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Milyen betegségeket leplez le a szemünk?

2020. április 14. - focusmed

A szem egy olyan “ablak” a testünkön, melyen nem csak kifelé látunk, de a “tudós” szem befelé is lát rajta. Ha a másik emberre figyelünk, akkor automatikusan a szemét nézzük, hiszen onnan egészen sok minden leolvasható. Itt most nem a lélek tükröződéseiről lesz szó, hanem arról, hogy a test betegségei is megmutatkoznak a szemben, ha tudjuk, mire kell figyelni.

pexels-photo-2282000.jpeg

Mindenkinek van ösztönös tudása arról, hogy a másik ember szeméből hogyan lehet kiolvasni a személyisége rejtett jellegzetességeit. Itt most nem ezzel fogunk foglalkozni hanem azzal, hogy a szemen egyszerű orvosi eszközökkel megfigyelhető elváltozások milyen más betegségekre utalnak. Ezen elváltozások egy részét akár magunkon is érzékelhetjük, ha a tükörbe nézünk, de családtagjaink, barátaink figyelmét is felhívhatjuk arra, hogy valami nem stimmel, ha rajtuk vesszük észre az árulkodó jelek valamelyikét. Ez azonban nem elegendő, ezért a legjobb ha rendszeresen járunk szemorvoshoz, akkor is, ha nincs gond a látásunkkal, mivel egy szakember olyan pontossággal és alapossággal tudja megfigyelni és értelmezni az apró jeleket, amelyre egy laikus nem képes. 

Lássuk, mit kell tehát figyelni a szemünkben!

adobestock_133312118.jpeg

Sárgásfehér lerakódások

A szaruhártya felszínén és a szemfehérjén, sőt a szemhéjon is megjelenő sárgás vagy fehér zsírlerakódások a magas koleszterinszint jelei lehetnek. A zsírlerakódások szivárványszínűek is lehetnek az aszfalton megjelenő olajfolthoz hasonlóan. Ha ez a gyanú felmerül, akkor érdemes egy vérvételre elmenni, mert abból egyértelműen kimutatható ez a probléma, mely az érrendszer károsodását okozhatja, és zöld utat enged az infarktusnak és a stroke-nak. 

Megnagyobbodott szemgolyó

Ilyen is előfordul. Egy Basedow-kór nevű betegség lehet a hátterében, mely a pajzsmirigy túlműködését jelenti. Az egész szervezetet irányító hormonok körében bekövetkező zavar hatással van az anyagcserétől kezdve a vérkeringésen át szinte mindenre, így a szemre is. 

Bevérzés a szemen

Ha véreres, érhálós a szemünk, akkor ez több okra is visszavezethető, leggyakrabban a fáradtság, a szem túlterhelése okozza. De valamilyen gyulladás is kiválthatja. Ha ezek az okok nem állnak fönn, akkor előfordulhat, hogy kiugróan magas a vérnyomásunk, ezért véreznek be a szemünkben található hajszálerek. A magas vérnyomást egy egyszerű pupillatágításos vizsgálat során is megállapíthatja a szemész, ha a szemfenéki érrendszer károsodását fedezi fel.

Viszkető, gyulladt szem

A szem irritációját okozhatja sok minden: klóros medence, fertőzés, idegentest, sérülés. A makacs viszketés és gyulladás viszont utalhat egy olyan allergiára is, melynek nem csak a szemhez van köze. Az egyre gyakoribb por- és pollenallergia kezdeti tünete lehet a szemviszketés, általában együtt jár az orrfolyással, tüsszögéssel. Érdemes orvoshoz fordulni és kezelni, mivel az elhatalmasodó allergia asztmát, ekcémát is okozhat. 

Tikkelés

A szemhéj rángatózása neurológiai, vagyis idegrendszeri problémára utalhat, de az esetek többségében szerencsére nem kell aggódni. Leggyakrabban idegi kimerültség, a fokozott stressz van a háttérben, némi pihenés egy-két nap alatt megoldja a problémát. Ilyenkor fokozzuk az ásványanyag bevitelt, de ha nem múlnak a tünetek, akkor forduljunk orvoshoz!

Váratlan látásromlás, kettőslátás

A látóideg gyulladásával járó tünetek: hirtelen kialakuló látásromlás, kettőslátás. Mivel a látóideg gyulladás hátterében gyakran más betegségek állnak, ezért rendkívül fontos a korai diagnózis felvétele, ezért ilyen tünetekkel érdemes azonnal szemész szakorvoshoz fordulni.

Duzzadt, vörös szemek

Itt most nem az átmulatott, alvásmentes éjszaka utáni állapotról beszélünk, hanem arról, amikor látszólag minden ok nélkül, rendszeresen duzzadt, vörös a szemünk. Ez az állapot gyakran egy szervezeten belüli gyulladás következménye lehet, ezért ilyenkor érdemes konzultálni egy orvossal és gócvizsgálattal, laborvizsgálattal “utánamenni” a problémának.

Cukorbetegség

Kívülről nem észlelhető elváltozásokkal jár a cukorbetegség, ugyanakkor a diabétesz által okozott érelváltozásokat leghamarabb a szemben lehet felismerni. Ez az egyik fő oka annak, hogy miért fontos évente a szemvizsgálaton megjelenni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3515602474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása