Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Forradalmi látásjavító eljárás indult világhódító útjára a margitszigeti szemklinikáról

2024. január 19. - focusmed

visumax_mu_te_t_a_focus_medicalban.jpg

VISUMAX kezelés a margitszigeti Focus Medical klinikán

Van egy magyar szemészeti lézerklinika, amely forradalmi változások előmozdítójaként lett világelső a lézeres látásjavításban. Joggal lehetünk büszkék rájuk. Az 1990-es alapítás óta már több tizezer embert szabadítottak meg a szemüvegtől és a kontaktlencsétől.  A lézeres szemműtét mellett a szürkehályog műtétek specialistái, a legnagyobb tapasztalattal rendelkeznek a prémium műlencsék beültetésében. Most megtudhatjuk, mi lehet a sikerük titka.

Az innováció a fejlődés kulcsa, így van ez az orvostudományban is. Mindenki a legjobbat, a legmodernebb megoldást keresi. A technológia óriási fejlődésének köszönhetően a lézeres szemműtét ma már az egyik legnépszerűbb látásjavító alternatíva. Pár percig tart, fájdalommentes és 2-3 órával a műtét után már tisztul a látás. A margitszigeti szemészeti klinika több, mint harmincéves múltra tekint vissza, ráadásul egy tekintetben világelsőnek számítTöbbek között erről beszélgettünk Ferincz Istvánnal, a Focus Medical klinika ügyvezető igazgatójával.

ferincz_istvan.jpg

Ferincz István, a Focus Medical ügyvezető igazgatója

Nálunk végezték az első műtétet, ami forradalmat indított a lézeres látásjavításban

 Mire a legbüszkébb a Focus Medical elmúlt három évtizedéből?

„Kevesen tudják, de világon az első FEMTO (femtoszekundumos) látásjavító lézerkezelést itt, a Margitszigeten végezték először. Ez ma legnépszerűbb, legnagyobb számban végzett látásjavító technológia. Az ötlet maga két „amerikai” tudós fejéből pattant ki, az egyiket Juhász Tibornak hívják. Anno ők döntöttek úgy, hogy az első kezeléseket hazai pályán végzik el. Az innováció egyébként a femtoszekundumos fényimpulzusok felfedezésén alapul. Gerard Mourou és Donna Strickland ezért kapott fizikai Nobel-díjat. Én erre vagyok a legbüszkébb. A ma használt lézerberendezésünk, VisuMax lézerünk is ezzel dolgozik.”

Világszíntű technológia, elsőrangú orvoscsapat, töretlen siker

Úgy tudom, hogy azóta is folyamatosan fejlesztenek. Mi a titkuk?

„Egy célunk van, a legmodernebb látásjavító technológiákat elérhetővé tenni Magyarországon. Ehhez nemcsak az elköteleződés kell, de szakértelem is. Folyamatosan képben vagyunk a legújabb irányokkal, s ha valami forradalmi újdonság jelenik meg a piacon, annak alaposan utánajárunk. Nem azonnal kezdjük el alkalmazni, megvárjuk míg a klinikai tapasztalatok igazolják, hogy az innováció biztonságos és jobb megoldást nyújt, mint az elődje. Így vezettük be Magyarországon esőként a VISUMAX kezeléseket is, az eredményeink kiválók, a pácienseink elégedettek.

Mit tudnak a VISUMAX kezelések, amit a többi kezelés nem?

„A VISUMAX kezeléseink legnagyobb előnye, hogy kíméletesek a szemhez és rendkívül biztonságosak. A hagyományos FEMTO eljárásokkal szemben a VISUMAX-nál nem alkalmazunk vákuumgyűrűt, a szemnyomás csak minimálisan emelkedik, ami sokkal komfortosabb érzés a páciensnek. Így a VISUMAX kezelések azokon a pácienseken is tudnak segíteni, akik korábban a szemnyomás emelkedése miatt nem voltak alkalmasak lézerkezelésre vagy olyan szűk a szemrésük, amibe hagyományos vákuumgyűrűt nem lehet behelyezni, de a VISUMAX lézer kicsi eszközét igen.

Egyébként a VISUMAX eljárások lényege, hogy alapos vizsgálatok és a szaruhártya feltérképezése után a femtolézerrel lebenyt alakítunk ki a szaruhártyán, majd egy másik, excimer lézerrel a szaruhártya mélyebb részén elvégezzük a dioptria korrekcióját.”

Búcsút mondhatunk a szemüvegnek: percek alatt és fájdalommentesen. Még szabadságot sem kell kivenni. Ennyire egyszerű lenne az egész?

„Igen. Szinte hihetetlen, de néhány perc alatt visszakaphatjuk az éles látásunkat a sok éves szemüveg vagy kontaktlencse viselés után. Az eljárás fekve történik, néhány percet vesz igénybe szemenként, és az érzéstelenítő cseppeknek köszönhetően semmilyen fájdalommal nem jár. A látás azonnal javul, és csak közvetlenül a műtét után lehet némi kellemetlenségre számítani (könnyezés, fényérzékenység), de ez 2-3 óra múlva elmúlik, és marad az éles látás öröme.”

a_visumax_mu_te_t_csak_ne_ha_ny_percig_tart.jpg

A VISUMAX műtét csak néhány percet vesz igénybe

VISUMAX kezelések minden korosztálynak

 „A VISUMAX lézeres szemműtéteteket 18-65 éves korig végezzük, szinte mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

18-40 év közötti fiataloknak, akik általában távolra nem látnak jól az alap VISUMAX kezelést javasoljuk.

40-50 év között elsősorban a VISUMAX HD kezelést ajánljuk, azoknak, akik távoli éles látáshoz szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Ebben a korban ugyanis gyengül a szem alkalmazkodóképessége, vagyis a szem lassabban fókuszál az egyes távolságokra. Ők távolra és monitortávolságra is jól fognak látni a műtét után.

Tapasztalatunk alapján 50-65 év között a VISUMAX LBV olvasószemüveg-kezelésünk a jó választás. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik multifokális szemüveget viselnek, de azoknak is, akiknek csak az olvasószemüvegük van.”

Ha valaki nem alkalmas lézeres látásjavításra, akkor sem kell beletörődnie! Van megoldás.

 „Vannak olyan esetek, amikor nem javasoljuk a lézerkezelést: például, ha valakinek szürkehályog betegsége van, vagy olyan szaruhártya-sérülés érte a szemét, amelyik homályképződéssel jár. Ilyen sérülést okoz többek között például a flexelés közben szembe pattanó vasdarab, vagy ha a vonatablakon kihajolva a szemünkbe repül valami. De lehetnek olyan anatómiai okok is, amik csak az alkalmassági vizsgálaton derülnek ki, például az átlagosnál vékonyabb szaruhártya.

Ilyen esetekben a kezelés nem lézerrel történik, hanem lencsecserét végzünk. Ez egy minimális beavatkozást igénylő, fájdalommentes, rendkívül biztonságos eljárás. A szemlencsét egy ultrahangos eszközzel eltávolítjuk és a helyébe prémium, szövetbarát műlencsét ültetünk, amely a páciens élete végéig a szemében marad. A beültetendő műlencse dioptriáját előtte pontosan meghatározzuk. A műtét eredményeként megszüntethető a fénytörési hiba és a trifokális és a mostanában egyre népszerűbb megnövelt mélységélességű műlencsékkel szemüvegmentesség érhető el, hiszen ezek a lencsék éleslátást biztosítanak nemcsak távolra, de köztes és akár közeli távolságokra is.”

 A Focus Medical klinikán több híresség is megfordult: Rost Andrea, Juronics Tamás, Falusi Mariann, Papp Gergő ‘Pimasz úr’ és Vámos Marci is itt kapták vissza éles látásukat. Rajtuk kívül még sok tízezer páciens – és miért ne lehetne Ön a következő?

 Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra, most akár 180.000 Ft kedvezményt kaphat 2024. február 29-ig!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4318305037
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása