Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Egy szembetegség győzte le Napóleont?

Avagy a trachoma története

2016. április 27. - focusmed

Napóleon csapatai 1798 és 1801 között vívták csatáikat Egyiptom és Palesztina földjén - vagy inkább homokjában - Napóleon szerint sikerrel, a történészek szerint inkább dicstelenül. Ráadásul Napóleon legvitathatóbb tette, a jaffai vérengzés (több ezer hadifogoly módszeres meggyilkolása) is ehhez a hadjárathoz kötődik. Végül Napóleon serege megfogyatkozva, egzotikus betegségektől szenvedve vonult vissza előbb Palesztinából Egyiptomba, végül haza. A sereget nemcsak a védekező arab és török seregek tizedelték, hanem a pestis is. A pestis mellett pedig feltűnt még egy egzotikus szembetegség is, a trachoma. Több száz(!) francia katona veszítette el a látását a hadjárat alatt, de még a sereget kísérő számos tudós közül is sokan megvakultak.

maxresdefault.jpg

Mi a trachoma?

A trachoma (a napóleoni háborúk óta egyiptomi szemgyulladásnak is hívják) a szemhéj belsejének krónikus gyulladása. Egy baktérium okozza, amit manapság antibiotikummal lehet hatástalanítani, egyszerű higiénés szabályokkal pedig maga a betegség is megelőzhető, de a harmadik világ szegény országaiban mindez nem magától értetődő, így meglehetősen elterjedt betegség. Az elkerülhető vakság okai között világelső ez a kór, 128 millió gyermeket érint a világon és mintegy kétszer annyi felnőttet. 84 millió ember szenved az aktív fertőzéstől és 8 millió ember lett látássérült vagy vak a betegség következtében. Merthogy vakságot is okozhat a szaruhártya hegesedése miatt. Terjedésében főszerepet játszanak a keleti piacok állandó látogatói, a legyek, továbbá bármi hordozhatja a fertőzést, ami közvetlenül érintkezik a szemmel: közös törölköző, kéz, közös szappan, bármilyen emberi testváladék.

 shutterstock_174265226.jpg

Magyar vonatkozások

Európában és a fejlett nyugati országokban mára már teljesen kihalt ugyan ez a betegség, de a keleten és Afrikában megforduló turisták megfertőződhetnek könnyen, és kikezelésükig hordozhatják és terjeszthetik is a kórt. Európába a már említett napóleoni háborúk idején jutott, és a kor forrongó katonai helyzetére jellemzően gyorsan el is terjedt a kontinensen. Magyarországon is megjelent az 1800-as évek derekán, nálunk főleg a katonákat fertőzte, végül 1883-ban, a pancsovai törvényszéki elnöknek feltűnt a tárgyalásokra járó sok könnyező szembeteg, és az ő tanácsára a Belügyminisztérium elrendelte "a szemcsés kötőhártyalob" országos elterjedésének kivizsgálását és felszámolását.

 pancsova.jpg

Képek:

https://www.youtube.com/watch?v=a46yGIyKwmI

http://postcards.hungaricana.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr808667768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.22. 22:45:36

Túl Napóleonon, megdöbbentő, hogy manapság hány ember fertőződött ezzel a betegséggel.

"Gyakran előfordul 53 országban – Afrikában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában – és mintegy 230 millió embert veszélyeztet." "A betegség megelőzésére tett erőfeszítések közé tartozik többek között a tiszta vízhez való hozzáférés javítása(Wikipédia).

(Egyszer tanúja voltam, amikor az egyik budapesti szálloda víztisztító berendezéseinek a szűrőit tisztították, illetve cserélték. Nem részletezném, milyen minőségű a budapesti vízvezetékekben keringő víz, amit mi nap, mint nap használunk.)
süti beállítások módosítása