Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tudod, miért visel Bono folyton napszemüveget?

Avagy a zöldhályog, ami a szemüveg mögött lapul

2016. április 18. - focusmed

Bono, a U2 frontembere elképzelhetetlen jellegzetes napszemüvege nélkül. 2014 óta már tudjuk, hogy azért hordja, mert 20 éve szenved a zöldhályogtól, és ennek kezelésében segít neki a napszemüveg viselése. Azelőtt persze mindenki azt hitte, hogy ez csak arculati elem nála.

A napszemüveget gyártó cég, a Révo, Bono-val reklámozza jótékonysági kezdeményezését, aminek jelszava a "Buy vision, give sight!" A kampány során minden eladott napszemüveg után 10 dollárt harmadik világbeli látásdiagnosztikai alapítványok számára utalnak át. Számításaik szerint 2020-ig 5 millió ember megvakulását tudják megakadályozni!

bono_wef_2008.jpg

Mi a zöldhályog, amiben Bono szenved?

A zöldhályog, latinul glaukóma, a szem belsejét kitöltő csarnokvíz megemelkedett nyomása miatt alakul ki, ami a szem belsejében futó erek elzáródását, és a látóideg teljes vagy részleges pusztulását okozhatja, akár teljes vakságot is eredményezhet. A Földön mintegy 65 millió ember szenved ebben a betegségben, ebből több mint 6 millió már egyáltalán nem lát!

3 dolog, amit megtudhatunk Bono-tól a zöldhályoggal kapcsolatban

Bono esete néhány nagyon lényeges dologra hívja fel a figyelmet a glaukómával kapcsolatban.

  1. Az első, hogy a zöldhályog ha nem is gyógyítható, de kordában tartható a megfelelő kezeléssel. A mai kezelési eljárások hatékonyak. Sokszor elég szemcseppeket használni, de az is lehet, hogy műtéti úton érik el a csarnokvíz nyomásának csökkenését a csarnokzug tágításával. (Itt szivárog ki a csarnokvíz a véráramba.) Ezt a beavatkozást manapság már lézeres kezeléssel is meg lehet oldani kéz érintése nélkül.

Tehát attól, hogy zöldhályogot diagnosztizáltak nálad, még nem biztos, hogy meg fogsz vakulni!

  1. A zöldhályog elleni küzdelemben a legfontosabb tényező a korai diagnózis. Nagyon lényeges a háziorvosok szerepe, de bármilyen csatornán keresztül jutnak is a potenciális betegek hiteles információhoz, megakadályozható a látásvesztés. A látásdiagnosztikai központokban számos módszerrel állapíthatják meg a csarnokvíz kóros nyomásnövekedését. A szemgolyóra gyakorolt leheletnyi külső erőkifejtés által kialakuló deformáció mérése alapján lehet következtetni a szemen belül uralkodó nyomásra. A nyomásérték megnövekedése azonban önmagában még nem betegség, egészséges embereknél is széles határok között mozoghat, maga a betegség látótérkiesésként jelentkezik, ennek vizsgálatára is léteznek kifinomult számítógépes vizsgálatok. 
  1. A glaukóma kezdeti szakaszában nem biztos, hogy jelentkeznek tünetek. Bono is 20 éven át élt együtt a betegséggel úgy, hogy nem voltak számottevő tünetei. Ha már tünetek is jelentkeznek, lehet, hogy már kialakult a részleges látásvesztés.

10381654.jpg

Bal oldalon: ezt látja az egészséges szem. Jobb oldalon: Látótér szűkülés glaukóma következtében.

Mik a leggyakoribb kockázati tényezők?

Magas vérnyomás, migrén, cukorbetegség. A zöldhályognak örökletes okai is lehetnek, ezért ha a családban másnak is volt glaukómája, akkor te is veszélyeztetett lehetsz, ilyen esetben érdemes konzultálnod háziorvosoddal. 

 


Képek: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bono 

http://jaysonsopticians.co.uk/glaucoma/3294829

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr548639112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása