Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Így hat a szemünkre a szmog

2019. december 12. - focusmed

Hányszor hallottad már, hogy Londonban fullasztó a szmog? És hányszor fordult már elő veled, hogy a nagyváros közepén vagy mondjuk víz közelében nem tudtad eldönteni, hogy a ködtől, valamilyen füsttől vagy a szmogtól nem látsz semmit? És azon gondolkodtál már, mit tesz a városi létforma ezen velejárója a testeddel, és konkrétan a szemeddel?

szmog_szem_london.jpeg

A szmog itt lakik velünk, ő a legborzasztóbb szomszéd - és ha most azt gondolod, hogy a Dallast vagy a Szomszédokat nosztalgiából üvöltető szomszédodnál nem lehet rosszabb, hát de.

A szmog szó a smoke és a fog angol szavak összevonásából született. A füst és a köd így lett füstköd, azaz szmog, ami jellemzően szélcsendben alakul ki. Legkárosabb összetevői a nitrogén-dioxid, a króm, a kén-dioxid, az ózon, a szén-monoxid és az egyéb, levegőben eloszló finom szemcséjű anyagok. A különböző égéstermékek, amelyek akár az iparnak, akár a mindennapokban használt autóknak köszönhetően kerülnek a levegőbe, rendkívül veszélyesek az egészségünkre nézve.

Évente nagyjából 16 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében. A szabad szemmel nem látható szennyeződések a belégzéskor könnyedén utat találnak a sejtjeinkhez. Így a véráramba kerülve nemcsak a tüdőnket érik el, hanem más szerveinkhez is eljuthatnak.

Nem kell azonban a káros szennyeződéseknek a véráramba kerülni ahhoz, hogy a szemünket is rongálják. Naponta körülbelül 12 ezerszer pislogunk, hogy elkerüljük a szemszárazságot, amely amellett, hogy igen kelletlen tünetekkel jár, akár orvosi kezelést is szükségessé tehet. Azonban még a pislogás és a megfelelő könnytermelés sem védi kellően a szemet a szmogtól.

A levegőben szálló porszemcsék irritálhatják és akár fel is sérthetik a kötőhártyát, ez pedig csúnya gyulladáshoz vezethet.

kepernyofoto_2019-12-12_10_40_44.png

Idézz fel egy olyan esetet, amikor nagy volt a füst körülötted. Mondjuk amikor odaégett valami a konyhában, vagy amikor még lehetett dohányozni a szórakozóhelyeken, vagy mondjuk egy kerti sütögetés alkalmával. A szemed kiszáradt, vörös lett, viszketett, égett. Ehhez igen hasonlót él át a szemed a szmogban, pedig te csak dolgozni indultál, semmi főzés, semmi buli, semmi kerti mulatság.

Magánemberként sajnos nehéz fellépni a légszennyezés ellen, de apró lépéseket te is tehetsz. Például ne ülj autóba, ha nem muszáj és ne dohányozz - ezt a tüdőd is megköszöni. A szmog miatt kialakuló szemszárazság ellen pedig védekezhetsz különböző szemcseppekkel, de ha gyakran érzed száraznak a szemed, vagy esetleg be is gyullad, feltétlen fordulj orvoshoz! Közben pedig védd a környezeted és önmagad!


Forrás: alon.hu, legszennyezes.hu, coopervision.hu, focusmedical.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7215349222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása