Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

5 tipp, hogy jól válassz napszemüveget

2019. június 07. - focusmed

Fogadjunk, hogy napozás előtt bekened magad naptejjel! Akkor a szemed miért nem véded? Íme 5 tipp, hogy jól válassz napszemüveget. adobestock_207149053.jpg

Sokan gondolják úgy, hogy nagyjából mindegy, milyen napszemüveget választanak, gondolván, hogy ami van, “a semminél még mindig jobb”, de ezzel sajnos  tévhitekben ringatják magukat. Igenis gondosan kell napszemüveget választani, és ne félj, ez nem azt jelenti, hogy csúnya vagy előnytelen kiegészítőt kellene viselned (mint a régen az ortopéd cipők esetében), hiszen hatalmas a választék.

Ajánlott bejegyzés: Mióta hordunk napszemüveget?

1) Megfelelő UV-védelem

Napozás előtt minden körültekintő ember bekenegeti magát naptejjel, de ott is lehet hibázni: nem megfelelő a minőség, a faktorszám, az állag, a vízállóság, stb. Nos, a napszemüvegeknél sem mindegy, milyet veszel. Ahogy a hófehér, hiperérzékeny bőrű emberek sem adják az 50-es fényvédő faktorú naptejnél alább, úgy a napszemüvegnél is 100%-os UV-védelemre kell törekedni. Hogy miért hoztuk fel ezt a párhuzamot? Leginkább is azért, mert a szemed is le tud égni, csak nem feltétlen jössz rá, hogy ez történt. Ez a jelenség égő, viszkető érzéssel és a szem kipirosodásával jár, de hosszabb távon segíti a szürkehályog kialakulását és makulakárosodást is okozhat. 

Mondjuk, hogy mire figyelj tehát. Egyrészt a kinézett napszemcsi címkéjén mindenképpen szerepeljen a CE jelölés! A CE a Conformité Européenne rövidítése, melynek jelentése európai megfelelőség. Ez garantálja számodra azt, hogy a termék megfelel az európai szabványrendszernek. Igen ám, de ez még csak az alap. Keresned kell még továbbá a napszemüveg címkéjén a 100% UV szűrést garantáló jelölést is. Enélkül meg se vedd! A legbiztosabb, ha megtalálod rajta az UV400 feliratot, na, akkor nyert ügyed van! Ez jelenti azt, hogy a napszemüveg a 400 nanométerig, vagyis teljes mértékben védelmet nyújt számodra. Az előírások ugyanis alapvetően 280-380 nanométerig szabják meg a napszemüvegek UV szűrési képességeit, mely nem jelent teljes védelmet, hiszen a káros UV sugarak 400 nanométeres terjedelemben mozognak.

Szóval: CE, 100% UV és UV400. A kötelezőkkel meg is vagyunk.

adobestock_203106505.jpg

2) Mi a teendő, ha sérült a lencse felülete?

Ha megkarcolódik a napszemüveg lencséje, akkor sajnos nem érdemes tovább hordani. A karcos lencsét nem szokás felpolírozni, ugyanis azzal nagyjából csak rontani lehet a helyzeten. Viszont ha karcos marad a szemüveg, az terheli a szemet, mert megpróbálja korrigálni a lencsesérülés miatti tükröződést, így gyorsabban elfárad, ami koncentrációs zavarokhoz és fejfájáshoz is vezethet. Ha tehát megsérül a napszemüveged lencséje, mindenképp cseréltesd ki vagy szerezz be egy újat!

3) Trendi vagy praktikus?

Mostanában újra divatba jöttek a keskenyebb fazonú, geometrikus formájú lencsék[1] és “cat eye” típusok, amik bár nagyon látványosak, bohémak, kicsit őrültek és egyedi megjelenést kölcsönöznek, sajnos nem feltétlen szolgálják az egészségünket. Fontos ugyanis, hogy a káros sugarak egyik irányból se jussanak közvetlenül a szembe, ezért érdemes olyan szemüveget választani, ami megfelelően takar.

4) Passzoljon a napszemcsi az arcformádhoz!

Persze lehet, hogy téged nem érint a cicaszem téma, mert borzasztóan állna, de így legalább nem keseregsz, hogy nem követheted az aktuális trendeket. Ügyelj rá, hogy a napszemüveg passzoljon az arcod formájához - egyrészt, hogy elkerüld a komikus hatást, másrészt hogy jól illeszkedjen a lencse, és oldalról se tudják támadni a szemed a káros sugarak. Ha például háromszög formájú az arcod, kerüld a nagy, kerek szemcsiket, még akkor is, ha épp trendik. A szív alakú archoz jól passzol egy nem túl keskeny cat eye, a kerek arcon jól mutat a szögletes szemüveg, ennek megfelelően a szögletes arcúak válasszanak kerekebb keretet, a hosszúkás arcúak kerüljék a keskeny szemcsiket, az ovális arcúak pedig örülhetnek, mert nekik szinte minden jól áll.

adobestock_259683564.jpg

5) Nem csak nyáron!

Bizony, nem csak nyáron, hanem például télen, különösen síeléskor is nagyon fontos, hogy védd a szemed a káros UV sugárzásoktól. Ősszel, télen, ahogy a nap már nem égeti a bőrünket, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni azokról a bizonyos káros UV sugarakról. Örülünk minden napsütéssel gazdagított órának és boldogan adjuk át magunkat az aranyló napfénynek. Csakhogy eddigre a bőrünket már bőven védjük az időjárásnak megfelelő ruházattal, a szemünknek azonban továbbra is szüksége van a nyáron bölcsen kiválasztott napszemüvegre!
Speciális esetet jelentenek még napszemüveg szempontjából a különböző lézeres szemműtétek, hiszen ezek után fokozottan védeni kell a szemet. A felszíni kezeléseket követően, amikor a fénytörési hiba korrigálása közvetlenül a szaruhártya felszínén zajlott, vagyis PRK műtét történt, fél éven keresztül fokozott UV védelemre van szükség, vagyis folyamatosan viselni kell a napszemüveget. Az úgynevezett kétlézeres, vagy más néven femtosecundumos eljárások után, amikor a szaruhártya mélyebb rétegeiben történik a fénytörési hiba korrigálása, csupán két hónapig szükséges ez a fokozott védelem, vagyis a napszemüveg viselése.

 

Válassz tehát körültekintően napszemüveget, és soha ne feledkezz meg a szemed védelméről sem!

Tudtad?

A napszemüveg címkéjén jelölni kell még a szemüveg filter kategóriáját is, vagyis azt, hogy milyen mértékben számít sötétnek, vagy éppen világosnak. A 4-es kategóriájú lencsével nem vezethetsz autót!

  • Filter kategória (0-tól 4-ig).

0-ás kategória:     tiszta vagy enyhén színezett lencse;
1-es kategória:     enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
2-es kategória:     közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
3-as kategória:     sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
4-es kategória:     nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

Forrás:

www.focusmed.hu

https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2015/06/23/helyek_ahova_nem_kenunk_naptejet

https://www.nlcafe.hu/oltozkodjunk/20150512/napszemuveg-valasztas-arcforma/

http://www.euro-optic.hu/content.php?cid=szemuveglencsek&fbclid=IwAR1uihjhBxJtsjO4e0AwlKPtybbJV3I5maEWLYKtikaEjVkHuDAqWZHNnz8

http://fogyasztovedelem.kormany.hu

 

 

[1] ilyesmik: Sunglasses Unisex Fashion Geometric Rimless Brand Designer Vintage Clear Shades ali90836735-500x500-product_popup.jpg

2018 Brand Small Triangle Sunglasses Retro Cat Eye Sunglasses Women Black Red Frame Femal UV400 Skinny Narrow Shades ali96596219-500x500-product_popup.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr10014865380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása