Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Mióta hordunk napszemüveget?

A napszemüveg története

2018. június 08. - focusmed

Ha a szemüveg öltöztet, a napszemüveg stílust is ad. Gondolj csak az Álom luxuskivitelben Audrey Hepburnjére, Tom Cruise-ra a Top Gunban vagy Al Pacinora A sebhelyesarcúban. De beszélhetnénk akár John Lennonról, Elvisről vagy Angelina Jolie-ról is. Ikonikus alakok ikonikus napszemüvegben. De hitted volna, hogy az első napszemüveges híresség a Római Birodalom hírhedt császára, Néró volt?

Remélem, legalább egy kicsit meglepődtél Nérón. Azt mindenki tudja, hogy nem egy hétköznapi alak a történelemben, de hogy neki köszönhetik a felsorolt sztárok a védjegyükké váló napszemüveget, azért elég meghökkentő.

Na de Néró csak egy csinos és egyedi kiegészítőt akart, vagy funkciója is volt a napszemüveg elődjének? Talán kiábrándító a válasz, de ez nem puszta hóbort volt. A gladiátorok szórakoztatták az uralkodót, az erős fény viszont kevésbé. A megoldás egy finoman csiszolt smaragd lett, amit a szeme elé helyezve meg tudta szűrni a napfényt. Természetesen divatot teremtett a patríciusok körében, akik valószínűleg csak a császárt igyekeztek utánozni, de szerencsére a szem védelme nem maradt úri kiváltság. A déli légiók tűző napon menetelő katonái is nagy hasznát vették a drágaköves módszernek.

Ajánlott bejegyzés: A szemed is leéghet!

pic_inspiration1.jpg

Kép: https://www.ijaak.com/inspiration/

Természetesen nem csak a melegebb éghajlaton okoz problémát az erős fény. A hóról visszaverődő napsugarak legalább olyan kellemetlenek és károsak, mint a sivatagi felhőtlen napsütés. Márpedig az eszkimóknak régen nem volt túl sok választása, valahogy meg kellett védeni a látásukat. Az ő megoldásuk nem a drágakő, hanem a fókacsont és a rénszarvasok agancsa lett. A fejre kötözött, szuperhős-kiegészítőre emlékeztető ősnapszemüveg egy csontba vésett vékony csík volt, ami bár kevésbé előkelő, mint Néró megoldása, valamennyire biztosan hatásos lehetett.

„Tömegtermékről” először a 18. századi Kínában lehetett szó, amikor már nemcsak felkötözték az ember fejére a csiszolt üveget, hanem szárat is készítettek a szemüvegeknek. Az üveg – a fény szűrése végett – többnyire zöld, kék, piros vagy sárga volt. Az akkori napszemüvegek így már egészen hasonlítottak a mai designer darabokra.

shutterstock_450556834.jpg

Persze Tom Cruise már nem piros napszemcsiben feszített Maverick szerepében, és az sem véletlen, hogy pilótaszemüvegnek hívjuk azt a bizonyos típust. Az első színezett lencséjű szemüveget a 20. század elején készítették el, de ez nyilván kevés ahhoz, hogy az egész világon végigsöprő trenddé váljon. A vagány, szexi, izgalmas napszemüveg-divatot elsősorban Douglas MacArthur tábornoknak köszönhetjük. Ez elsőre furcsán hangzik, de a történet szerint a pilótszemüveg azért lett pilótaszemüveg („aviátor” típus), mert a II. világháborúban a US Air Force napszemüvegeket rendelt a pilótáinak, hogy megvédje a szemüket az erős UV-sugárzástól. És bár a pilótákat nem feltétlen látták gyakran a közemberek, a sajtónak napszemüvegben nyilatkozó MacArthur tábornokot egészen biztos, hogy sokat. Így lett a drágakőből, csontból, színes üvegből készített szemvédőkből napszemüveg, státuszszimbólum és stílus.

Persze a szem védelme nem puszta trend. Ne vedd félvállról az UV-sugárzás szemkárosító hatását, mert garantáltan nem dajkamese, inkább keresd meg azt a napszemüveget, amit büszkén viselsz, és amiben te is sztárnak érezheted magad.

 

forrás:

http://gourmetnoise.blog.hu/2018/05/10/napszemuvegek_605

http://www.fokusz.info/index.php?cid=1862959364&aid=1277411524

http://mrfoster.blog.hu/2017/08/03/a_napszemuveg_tobb_ezer_eves_multja_es_jelene

http://cotcot.hu/cikk/2011/05/23/napszemuveg-egy-divatobjekt-tortenete

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1014031724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása