Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Tíz érdekesség a szemről

2019. április 15. - focusmed

Ismered azt az érzést, amikor egyszer csak beléd hasít, hogy valamiről, aminek a létezését teljesen természetesnek vetted, valójában nem is tudsz túl sokat? Ilyen lehet az a felismerés, amikor rájössz, mennyi mindent nem tudsz arról a szervedről, amivel például ezt a cikket is olvasod. Íme 10 érdekesség a szemről.

adobestock_133312118.jpeg

1. Zöldből látunk legtöbbet

Na nem a közlekedési lámpákon. A szemünk körülbelül tízmillió színt képes megkülönböztetni, az érdekes pedig az, hogy a zöld az a szín, amelynek a legtöbb árnyalatát érzékeljük. Most ugye, elgondolkodtál, épp mennyi zöldet tudsz megkülönböztetni a közvetlen környezetedben?

2. Csukott szemmel napközben

Hitted volna, hogy az ébren töltött perceid egy tizedében csukva van a szemed? Ha nem is vagy már órán unatkozó és a tananyagba belealvó diák, a pislogás miatt bizony az ébrenlét 10%-át töltöd „vakon”.

3. Nem csak a nők tudnak egyszerre több dologra „figyelni”

Sok férfitól hallani, hogy nincs meg az a szuperképessége, mint a nőknek, azaz nem tud egyszerre több dologra koncentrálni. Nos, ez lehet, hogy így van, viszont a szeme másodpercenként 50 dologra tud fókuszálni – pont úgy, mint egy nőé.

4. Nagy rendszerigény

Manapság már pár kattintással/érintéssel meg tudjuk nézni, melyik program mennyit fog le a számítógépünk, telefonunk teljes kapacitásából. Ehhez hasonlóan azt is megállapították, hogy az agy után a szem a második legösszetettebb szervünk, mivel az agyunk kapacitásának 65%-át veszi igénybe.

adobestock_133486122.jpeg

5. „Mi mind egyéniségek vagyunk!”

Ha designer darabokat hordasz, akkor sem a ruházatod lesz rajtad a legegyedibb, hanem a szemed. A szivárványhártyádon ugyanis 250 sajátos pont található, szemben mondjuk az ujjlenyomattal, aminek csak 40 ilyen jegye van.

6. Ommatophobia

Az anatidaefóbiáról már biztosan hallottál – tudod, az az abszurdnak tűnő fóbia, amely az attól való félelemet jelenti, hogy egy kacsa valahonnan, valamilyen módon figyel téged. Az ommatophobia is magában hordja a „fóbia” elemet, ez viszont a szemtől való félelmet jelöli. Igen, ilyen is van.

7. Heterokrómia

Van az az érdekes jelenség, amikor különböző színű az ember két szeme, de lehet részleges is. Részleges a heterokrómia, ha egy szemen figyelhető meg több szín. Általában a teljes és a részleges is örökletes, de betegség vagy sérülés következtében is kialakulhat.

8. Tetoválás

Nagy eséllyel láttál már színes, esetleg a szemfehérjét is eltakaró kontaktlencsét. De mi a helyzet a szemgolyó-tetoválással? Bizony, a szem is tetoválható, akármilyen félelmetesnek tűnik. Érzőidegek hiányában a tűszúrást nem is érzi alany, miközben a kötőhártyája alá juttatják a festékanyagot, ami aztán szétterül.

9. Égés

Tudtad, hogy a szemed is leéghet? A bőrödhöz hasonlóan a szemed is ki van téve a nap káros sugarainak, és sajnos le is éghet. Sőt nem is csak nyáron, hanem akár télen is, amikor a fehér hóról visszaverődnek a sugarak. Szerezz be egy jó napszemüveget!

shutterstock_447987067.jpg

10. C-vitamin

Meglepő tény, hogy a szem belső része, vagyis az üvegtest tartalmazza a testben a legkoncentráltabban a C-vitamint, amely a fényérzékelő receptorokat és a szem érhálózatát hivatott megvédeni.

 

Források:

www.focusmed.hu

https://magyarnemzet.hu/archivum/eletmod-archivum/14-erdekesseg-amit-valoszinuleg-nem-tudott-az-emberi-szemrol-4094777/

https://www.nlcafe.hu/lass-tisztan/20181024/szem-systane-heterokromia-celebek/

https://vitalmagazin.hu/erdekessegek-szemunk-vilagarol/#

https://www.szechenyioptika.hu/2018/05/11/erdekessegek-a-latas-vilagabol/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2414765562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.