Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

A szemed is leéghet!

2017. március 13. - focusmed

Gondoltad volna, hogy nemcsak a bőröd, hanem a szemed is leéghet, ha nem vigyázol rá eléggé? A mindennapokban is nagyon fontos a szem védelme, ha nem akarsz kiszúrni magaddal. Napszemüveget nemcsak nyáron lehet viselni, az sem ciki, ha most vagy akár télen veszed elő a kedvenc darabjaidat. Sőt, valójában minden évszakban kímélnünk kellene a szemünket az UV-sugárzástól.

A szem még a bőrnél is érzékenyebb az ultraibolya sugarak káros hatásaira. Ha eddig úgy gondoltad, az UV-sugárzás veszélyeinek csak nyáron vagy kiszolgáltatva, akkor nagyot tévedtél. Az UV-sugárzás nemcsak verőfényes napsütésben, hanem akár ködösebb vagy téli időben is erős lehet. A szemöldök, a szemöldökcsont, a szemhéj és a szempillák jelentik az első, természetes védvonalat, ám ha a sugárzás nem fentről érkezik, hanem mondjuk a hóról verődik vissza, a természetes védelem sajnos nem elegendő. Síeléshez például ezért javasolják sokan a napszemüveget, de persze nem mindegy, milyet választasz. Ha nem megfelelő a napszemüveg, a szemed ugyanúgy leéghet, mint nélküle.

shutterstock_139730596.jpg

Hogyan éghet le a szem?

Az erős UV-sugárzás hatására a szaru- és a kötőhártya – a leégő bőrfelülethez hasonlóan – megsérül. Ez egyfajta gyulladás, ami komoly fájdalommal, erős könnyezéssel, a szemhéj rángásával, fényérzékenységgel és a látás akár 3 napig tartó elhomályosodásával jár. Ennek tudatában pedig az ember inkább vesz egy megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget, minthogy egy komplett sítúra árát és a szemének egészségét dobja ki az ablakon.

Óvakodj a divatos, de hatástalan napszemüvegektől! Lehet, hogy a kiszemelt darab nagyon szép, nagyon jól áll, és nagyon szép színűnek látod benne a világot, de a szemednek ez esetben szinte mindegy, hogy felvetted a napszemüveget, vagy nem.

shutterstock_262734635.jpg

Szemüveges vagyok, hogyan védjem a szemem a naptól?

Sajnos a szemüvegesek helyzete nehezebb. Nagyjából négy lehetőségük van. Az első, hogy erős UV-sugárzás esetén a szemüvegüket napszemüvegre cserélik, de mivel nem véletlen szemüvegesek, valószínűleg sokkal rosszabbul látnának nélküle, ez pedig szintén komoly veszélyforrás lehet. Azok esetében, akik vezetnek is, ez az opció elfogadhatatlan. A második lehetőség a fényre sötétülő szemüveglencse. Sajnos ez sem a legkényelmesebb megoldás, mivel az erősebb fényben valóban azonnal elsötétedik, ez pedig kellemetlen lehet, ha mondjuk a beltér és kültér között kell folyamatosan ingáznia a viselőjének (pl. a felszolgálóknak). A harmadik lehetőség a dioptriás napszemüveg vásárlása. Aki ezt választja, annak kalkulálnia kell azzal, hogy minden alkalommal, amikor más dioptriájú lencsét javasol a szemésze, a szemüvegét és a napszemüvegét is cserélnie kell. Összességében pedig ez hosszútávon nagyobb kiadást is jelenthet, mint a negyedik megoldás, vagyis a lézeres látásjavítás. A korszerű lézeres látásjavítási módszereknek hála gyorsan, fájdalommentesen és gyors regenerálódási idő mellett tudják helyrehozni a látáshibákat, hogy egy életre megszabadulhass a szemüvegedtől. Ez az opció teljesen meg tudja oldani a szemüveg vs. napszemüveg problémát.

Vigyázz te is a szemedre – és ne csak nyáron!

 

Források

http://divany.hu/eletmod/2015/02/06/igy_vedje_a_szemet_a_teli_hidegben/

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/latas/cikkek/nem_csak_a_hotol_alakulhat_ki/20121110150338?autorefreshed=1

http://www.origo.hu/gazdasag/20160712-napszemuveg-teszt-nfh-uva-avb.html

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2812334653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása