Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Így védd a szemed télen!

2018. február 12. - focusmed

Sokan gondolják azt, hogy a szemnek a nyár a legnagyobb ellensége. A szárazság, a tűző nap és a strandvíz persze nem használ a szemednek, de könnyelműség lenne azt hinni, hogy a tél nem rejteget hasonló veszélyeket. Mutatjuk, hogy védd a szemed ebben az évszakban.

eric-ward-455627.jpg

Kép: Photo by Eric Ward on Unsplash

Karikák

Biztosan észrevetted már, hogy télen mintha látványosabban ülne ki az emberek arcára a fáradtság. Ennek az egyik, rendkívül prózai oka az, hogy sokat van sötét. Az emberek ilyenkor hajlamosak a kedvetlenségre, fáradékonyabbak, és elegendő napfény nélkül a D-vitamin sem tudja olyan mértékben kifejteni jótékony hatásait a szervezetünkben, mint nyáron. A másik ok pedig az, hogy mivel télen áttetszőbb a bőrünk, jobban látszanak a karikák a szemünk alatt. Ez ellen leginkább úgy tudsz védekezni, hogy figyelsz a megfelelő alvásmennyiségre, a D-vitamin beviteledre, egy-egy esti hidratáló pakolással vagy két szelet uborkával  pedig a duzzadt szem effektust is elkerülheted.

Ajánlott bejegyzés: 5 tipp a fáradt szemekre!

Szemszárazság

A szélsőséges időjárású évszakokkal csak a baj van. Télen fűtünk, nyáron hűtünk, és persze egyik sem kedvez a szemünknek.  A fűtés ugyanis – a légkondis hűtéshez hasonlóan – szárítja a szemet. A száraz szem pedig nem elhanyagolható probléma, mert komoly irritációval és akár gyulladással is járhat. Hogy megóvd magad a szemszárazságtól, ne ülj túl közel a hőforrásokhoz, használj párologtatót, és szükség esetén szemcseppet vagy műkönnyet is.

shutterstock_331740317_2.jpg

UV sugárzás

Ha eddig furcsának találtad azokat, akik télen napszemüvegben járnak, remélhetőleg most megváltozik a véleményed. Az UV-sugárzás ugyanis nem csak akkor lehet erős, amikor 40 fok van odakint. Ha szereted a téli sportokat, és csábítanak a havas hegyek, mindenképp gondoskodnod kell a megfelelő UV-védelemről, mert a vékonyabb légrétegen áthaladó fénysugarak akár 60-80%-ban is visszaverődhetnek a hóról. Persze ez akár a városban is bánthatja a szemet, ezért sokan ilyenkor, hidegben is napszemüveget hordanak - nem hóbortból, hanem az UV sugárzás elleni védelem miatt, hiszen egy jó napszemüveggel télen is hatástalaníthatod az UV sugárzás káros következményeit.

www.focusmed.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8213642488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása