Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

6 ok, hogy miért tedd le nyáron a kontaktlencséd!

2017. június 16. - focusmed

A kontaktlencse praktikus és kényelmes megoldás lehet a fénytörési hibák korrigálására, nyáron azonban jobb, ha félreteszed, hiszen számos veszélyt rejthet magában a viselése. Arról nem is beszélve, hogy a szünidő alatt extra kötöttséget is jelenthet. Lássuk, mire kell figyelned nyáron, ha kontaktlencsét hordasz!

shutterstock_126608381.jpg

1. Légkondi

A legtöbb irodában, üzletben, áruházban már bekapcsolták a légkondit, ami a megfázáson túl szempanaszokat is okozhat a kontaktlencséseknek. Légkondicionált térben mindenkinek szárazabbá válik a szeme. Ez a lencséseknek azért különösen nagy gond, mert a kontaktlencsék a nedvességtartalmukat a könnyből táplálják, így a szem még jobban kiszárad. Ha száraz a szemed, a lencse idegen érzetű lesz, szúrni és irritálni fog.

2. Allergia

A szezonális allergia nagyon sok ember napjait nehezíti meg, számukra a nyár inkább küzdelmet jelent, mint szabadságot. A könnyezéssel, orrfolyással járó légúti allergiák szinte lehetetlenné teszik a kontaktlencseviselést, a lencse ugyanis súlyosbíthatja a már amúgy is zavaró tüneteket, kötőhártya gyulladás is kialakulhat. Szakorvosok egyetértenek abban, hogy a nyári időszakra a lencsét viselők is térjenek át a szemüveg használatára.  

3. Úszás

Legszívesebben egész nap a strandon pancsolnál? Valószínűleg sokan vannak ezzel így, viszont a kontaktlencséseknek a strandvíz komoly veszélyforrást jelent. A kisebb probléma az, hogy a lencse kiúszhat a szemedből, aztán már rendelheted is a következőt. A nagyobb pedig az, hogy rendkívül könnyen szedhetsz össze mindenféle fertőzést.

istock_79096403_large_1.jpg

4. Tenger

Te is tudod, mit tesz a sós víz a bőröddel. Azzal is tisztában vagy, mit tesz a kontaktlencséddel? Optimális esetben a lencsédnek nem kellene tengervízzel érintkeznie, mert a só elvonja a vizet a lencséből, és a kiszáradt lencsén még le is rakódik. Ettől megszűnik a lencse áteresztő képessége, és gyakorlatilag nem hagyja lélegezni a szaruhártyát. Sőt a felhalmozódott só még sérüléseket is okozhat a szemfelszínen. Tehát ha nem vágysz szúró, égő érzésre, és nem szeretnél egész álló nap könnyezni, ne használj kontaktlencsét a tengerben.

5. Állandó viselés

Ha kontaktlencsés vagy, remélhetőleg tudod, hogy a havi, állandó veselésű lencséket sem érdemes valóban egy hónapig folyamatosan hordani. Még a kiterjesztett viselési idős (szilikon-hidrogél alapú) lencséket is megéri kivenni arra az időre, amikor valójában nincs is rá szükséged - mondjuk éjszaka, alváshoz. Nyáron különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy kivedd és kontaktlencse-folyadékba tedd a lencsét, hisz a por, pollen és hasonlók a szemedet is támadják.

6. Fesztivál

Ha nyár, akkor fesztiválszezon. A fesztiválozást nagyon kevesen vállalják be szemüvegben, ezért inkább a kontaktlencsét vagy a dioptriás napszemüveget választják. Utóbbit persze pont olyan könnyű eltörni vagy elveszíteni, mint egy normál szemüveget. Így a kontaktlencse tűnik elsőre a legjobb választásnak, de ha lencsében fesztiválozol, nagyon körültekintőnek kell lenned. Még ha sátorban alvós, reggelig táncolós fesztiválozó vagy, akkor is magaddal kell vinned a lencse teljes ápoló felszerelését, mert ha folyamatosan viseled a lencsét, vagy kiveszed, de szennyezetten teszed vissza a szemedbe, akkor indulhatsz is a legközelebbi szemészetre. Az idei fesztiváldivatba amúgy sem passzol a vörös, könnyező, gyulladt szem, szóval inkább ügyelj a megfelelő higiéniára.

shutterstock_479162395.jpg

Aki nem szeretne minden nyáron extra energiát fektetni a lencseviselésbe és ápolásba, annak érdemes vagy a szemüveget, vagy a végleges megoldást, a lézeres látásjavítást választania. Jó hírünk van annak, aki az utóbbi mellett dönt, hiszen - kontaktlencsétől függően - akár már az idei nyarat is szabadon, kötöttségek nélkül élvezheti. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen lencsét viselünk, különböző ideig kell felfüggeszteni mindegyik használatát a lézerkezelést megelőző alkalmassági vizsgálat előtt, erről előző cikkünkben írtunk bővebben. 

 

Források:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/4918/a-kontaktlencse-viseles-veszelyei

http://femina.hu/egeszseg/kontaktlencse_hasznalat/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3612599507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2017.06.19. 13:11:49

Kb. A kontaktlencse az egyetlen megoldás, hogy normális költségek mellett is tudjon az ember nyáron napszemüveget hordani, ha rövidlátó. Nyilván pont nyáron nem "szabad" hordani... mi van helyette? Műtét (köszi. De nem), dioptriás napszemüveg (horror áron), klipes előtét szemüvegre (nagyon kevés van, ami normálisan néz ki), fényre sötétedő lencse (drága, de legalább rossz.) egy szóval szemüvegesnek lenni szívás, pláne nyáron.

vizsla_barat 2017.06.19. 13:11:57

Van olyan aki nem veszi ki estére a lencsét?

Kori3 2017.06.19. 13:12:07

Az összes felsorolt problémára megoldás a napi viselésű kontaktlencse :) üdv!

Fiend 2017.06.19. 13:12:09

Kedves Kornél!
Látom a napi viselésű kontakt lencsékről valamint az úszó szemüvegről ezekszerint még nem hallottál. :-) 40 éve hordok szeüveget 20 éve kontakt lencsét. :-)

zuhanorepulesss 2017.06.19. 13:12:12

Épp ezért érdemes strandra, fesztiválra napi lencsét felvenni. Ha elkoszolódik, nem komfortos, egy kézmosás után kuka.
A szemuveg a jelzett esetek tobbsegeben sokkal kevesbe praktikus viselet, vizes, izzaszto kornyezetben hamarabb tonkremehet.
Mondom ezt ugy, hogy 32 éve van szuksegem korrekcios eszkozre, anelkul vak vagyok, mint a denever.

coolos 2017.06.19. 13:12:27

88 áprilisa óta hordok kontaktlencsét, azaz jövő ilyenkor elmondhatom, hogy több mint 30 éve. Ebből 25 évig szemüvegem sem volt soha, tehát télen-nyáron folyamatosan viseltem. Soha semmilyen problémám nem adódott az itt felsoroltak közül. 1, légkondi: az első dolog amit elmondanak egy leendő kontaktlencse használónak, hogy meg kell tanulni pislogni, oda kell figyelni a sűrűbb pislogásra, de egy idő után ez természetessé válik, és a sűrűbb pislogás miatt nem tud kiszáradást okozni a légkondi. 2 Allergia: erről nem tudok nyilatkozni, sosem voltam allergiás semmire, de ha le is kell tenni a lencsét az nem a nyár miatt van, hanem az allergia miatt, a kettő pedig nem feltétlen jár kéz a kézben.3-4 Úszás-Tenger: Sokat úsztam tengerben, tóban, medencében, de sosem volt problémám. Az a helyzet, hogy a kontaktlencsét viselés közben só veszi körül, mert a könnycseppnek van sótartalma, ezért a só jelenlétét, mint problémát nem egészen értem. A tavaink elég tiszták úgy hiszem, miniszterük még ivott is a Balatonból ha jól emlékszem, ez nem igazán veszélyforrás. Ha pedig egy medencében oly mértékben felszaporodik a baktérium koncentráció, hogy problémát okoz a szemnél, akkor az máshol is , akár a legkisebb sérülésnél is bajt okozhat, ebből a szempontból a kontaktlencse nem jelent plusz veszélyforrást. A lencsén esetlegesen megtapadó baktériumok kiiktatására pedig az éjszakai tárolófolyadék szolgál, amely fő feladata a fertőtlenítés. 5 Állandó viselés: azt nyilván mindenki tudja hogy ilyen nincs, alapszabály, hogy nem szabad kontaktlencsében aludni, sem nyáron, sem télen.
6 Fesztivál: A fesztiválok elkerültek, de a sátras nyaralások nem. A problémamentes kontaktlencse használathoz tökéletesen elegendő egy tiszta kéz, és egy tükör, ezeket sátor esetén sem lehetetlen biztosítani. Természetesen minden esetre igaz, hogy van egy személyes érzékenységi faktor, amely módosíthatja a viselési szokásainkat, de egy átlagember bátran használhatja minden körülmények között, legyen tél vagy nyár. Értem én, hogy bizonyos lobbiknak nem kedvez a lencsehasználat, de emiatt ne riogassunk és ne vezessünk félre senkit. Üdv.
süti beállítások módosítása