Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Ez történik veled a lézerkezelést megelőző vizsgálaton!

2017. június 09. - focusmed

Azt bizonyára tudod, hogy ma már a lézeres szemműtétek gyorsak és fájdalommentesek, viszont lehet, hogy fogalmad sincs, milyen vizsgálatok előzik meg a látásjavító kezeléseket. Most elmondjuk neked, mire számíts, és hogyan készülj fel, ha lézerkezeléseket megelőző alkalmassági vizsgálaton veszel részt.

Ne ijedj meg, nem igényel túl nagy erőfeszítést a felkészülés, de azért pár dolgot mindenképp észben kell tartanod. Először is nézzük meg, mi is az az alkalmassági vizsgálat.

depositphotos_80311166_original.jpg

Mit takar az alkalmassági vizsgálat és miért van szükség rá?

Minden orvosi beavatkozás előtt megállapítják, hogy alkalmas-e rá az illető. Nincs ez másképp a lézeres látásjavításnál sem. Ne gondolj semmi rettentőre, olyan vizsgálatokról van szó, amik abszolút nem fájnak, és még csak le sem kell hozzájuk vetkőzni.

Egy-egy ilyen alkalmassági vizsgálat nagyjából 2 órát vesz igénybe. Először is felveszik az adataidat, majd következnek a műszeres mérések. Ekkor mérik meg a dioptriádat és a szemnyomásodat, ezután pedig a szaruhártyádat veszik górcső alá. Ez idő alatt természetesen senki nem nyúl a szemedhez, a vizsgálatok teljesen fájdalommentesek.

A műszeres feltérképezés után a már jól ismert látótáblás módszerrel vizsgál meg a szakorvos, majd megnézi réslámpával a szaruhártyádat. Ezt követően szemcseppel kitágítják a pupilládat, hogy szemfenék is jól vizsgálható legyen.

_dscfocmed0203.jpg

Így készülj az alkalmassági vizsgálatokra!

Először is ne egyedül menj! Mivel az alapos vizsgálathoz pupillatágítót csepegtetnek a szemedbe, nem lesz utána teljesen éles a látásod körülbelül egy napig.  Érdemes tehát kísérővel menni, és persze aznap semmiképp se ülj volán mögé. A pupillatágítótól egy kicsit fényérzékennyé is válhat a szemed, ezért mindenképp szerelkezz fel egy megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveggel.

Ne sminkelj! Legalábbis ne nagyon. Mivel a szemedet vizsgálják, nem előnyös, ha az orvosnak a masszívan festett pillák rengetegében kell megtalálni a feltérképezendő területet. Az pedig csak esztétikai kérdés, hogy a szembe csepegtetés után nagy eséllyel néznél ki úgy, mint egy mosómedve.

Nagyon fontos, hogy ha kontaktlencsés vagy, a pontos eredmények érdekében a vizsgálat előtt egy darabig nem hordhatod a lencsét. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha lágy kontaktlencséd van, a vizsgálat előtt egy hétig, ha pedig kemény, akkor akár 2 hónapig nem szabad viselned. Mindenképpen egyeztess a vizsgálat időpontja előtt az általad választott intézménnyel!

Azt pedig valószínűleg említeni sem kell, hogy a korábbi szemészeti és belgyógyászati leleteidet is magaddal kell vinned.

shutterstock_243238471.jpg

Miért van szükség az alkalmassági vizsgálatra?

Az alkalmassági vizsgálatokkal sok olyan dolog kiszűrhető, amik miatt nem lenne annyira eredményes a lézeres látásjavítás, mint amire számítanál. Vannak olyan tényezők, amelyek nem teszik lehetővé a lézeres szemkezelések elvégzését. Ilyenek például a szemészeti betegségek, az egész szervezetre kiterjedő betegségek (pl. súlyos cukorbetegség, beültetett pacemaker, belgyógyászati betegségek), de akár optikai alkalmatlanság is előfordulhat (azaz egy bizonyos dioptria felett – ami eltérő a közel- és a távollátás esetében – már nem javasolják a lézeres látásjavítást).

Ha úgy érzed, a lézeres látásjavítás jobb opció lenne a hunyorgásnál, rossz látásnál, a szemüvegnél vagy a kontaktlencsénél, mindenképp el kell menned az alkalmassági vizsgálatra, hiszen azok nélkül nem végezhetik el a beavatkozást. Az éles látás pedig valószínűleg neked is megér 2 órányi, fájdalommentes vizsgálatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2712576513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása