Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Monitorokon a világ szeme

2017. február 14. - focusmed

Digitalizálódó világunkban egyre inkább körülvesznek bennünket a kütyük. Akármerre nézünk, monitort látunk, kezdve a televízió képernyőjétől egészen a legújabb okostelefonokig. Mára egészen megszoktuk, sőt szinte a kezünkhöz nőttek ezek a készülékek. A mobiltelefon immár nem presztízskérdés, és mind több kisgyermek nézi a kedvenc meséjét tableten. A tévénézést lassanként felváltja az okostelefonok használata, hiszen internetkapcsolattal minden információhoz hozzájuthatunk, amihez korábban a tévéműsorokra volt szükségünk.

Mivel ez a technikai robbanás még gyerekcipőben jár, a hosszútávú hatásait nem is láthatjuk előre. Egy biztos: az utóbbi harminc évben milliárdnyi eszköz született szinte a semmiből, az internetnek köszönhetően pedig a világ bármely tájára bepillantást nyerhetünk. A technika és az információ elárasztotta világunkat, mi pedig örömmel használjuk ki e kedvező állapot előnyeit. 

A hátrányokról ma még nem sokat tudunk, bár egyre több kutatás foglalkozik pl. a monitor előtt eltöltött idő káros hatásainak vizsgálatával. Szükségünk is van az ilyen jellegű vizsgálódásokra, hiszen az elmúlt évtizedek elsöprő technikai áradata még nem érte el csúcspontját, a jövő még számtalan meglepetéssel szolgálhat számunkra. Nagyszámú technológiai fejlesztés van jelenleg is folyamatban - egészen elképesztő találmányok látnak naponta napvilágot, gondoljunk csak az okos szemüvegre, vagy drónokra, illetve a különböző mobil applikációkra. Határ a csillagos ég!

Egy felmérés szerint a magyar emberek naponta átlagosan kb. 5,8 órát töltenek különböző monitorok előtt, ami a napunk 25 százalékát jelenti. Ha átlagosan 8 órás alvásidővel számolunk, akkor a fennmaradó, ébren töltött idő 36 százalékában legeltetjük a szemünket valamilyen kütyün. Ma már persze sokunk munkájának elkerülhetetlen velejárója a számítógép használata, de elmondhatjuk, hogy az emberek a szabadidejüket is szeretik pl. internet előtt eltölteni. 

És ha már internet. Az erre vonatkozó adatok jól mutatják, mekkora ütemben növekedett az internettel ellátott háztartások száma Magyarországon. Míg 2011. utolsó negyedévében 4333 szerződést kötöttünk internetszolgáltatókkal, ez a szám 2015. utolsó negyedévére vonatkozóan 8118, ami 87 százalékos emelkedést jelent. 

Elmondhatjuk, hogy ma többet nézünk, mint eddig bármikor, de hogy többet is látunk-e, az a következő bejegyzésünkből kiderül!

fm_infografika_monitorelott_v4.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9412257942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása