Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Te is tüsszentesz, ha erős napfény éri a szemedet?

2019. május 31. - focusmed

Szeretjük magunkat különlegesnek hinni, versengeni, próbálgatni, mire vagyunk még képesek. Leteszteljük, mennyi ideig bírjuk a víz alatt egy levegővel, mennyi ropit tudunk a szánkba tömni, vagy mondjuk ki tud tüsszentés nélkül hirtelen kilépni a sötét szobából a fénybe.  adobestock_248836561.jpg

Ha ezt nappal olvasod, valószínűleg már tesztelted is, de éjjel is működik a dolog, ha a lámpa felé fordítod a tekinteted. Na, tüsszentettél?

Ha igen, akkor annyiban különlegesnek érezheted magad, hogy a kisebbséghez tartozol, olyan tekintetben viszont nem, hogy nagyjából minden ötödik emberrel ez történik, ha  erős fény éri a szemét Ezt a jelenséget fotikus tüsszentési reflexnek nevezik, és nagyjából az emberiség 10-35 százalékát érinti. Érdekesség, hogy ez a reflex akkor is tüsszentést idézhet elő, ha sötétből világosba érünk, mondjuk kiérünk egy alagútból.

Bár furcsa rendellenességnek tűnhet a fényváltozás miatti tüsszögés, az egészséget nem veszélyezteti – kivéve persze, ha olyan helyzetben csukja be az ember a szemét, amikor nem kellene. Vadászat közben mondjuk nem ajánlott a lövés előtti pillanatban tüsszenteni, elvakulni és elrántani a fegyvert. Persze nem sok ember vadászik, autót viszont sokan vezetnek, és Magyarországon is vannak nappal is sötét útszakaszok, melyeket elhagyva a fénytüsszentők bizony összezárják szemüket és tüsszentenek. Ez napszemüveggel nagyjából orvosolható, de vezetés közben tüsszenteni mégsem teljesen biztonságos.

adobestock_180561418.jpg

A fotikus tüsszentési reflex örökletes, bár a tudósok még nem jöttek rá, miért, hiszen nem jelent evolúciós előnyt. Több elmélet és kutatás is foglalkozik ezzel a témával. A Zürichi Egyetem azt tartja valószínűnek, hogy az érintettek látóidege és az orruk nyálkahártyájának idegei túl közel helyezkednek el egymáshoz, ezért a fényre a látóideg mellett a nyálkahártya is reagál.

Élnek olyan tévhitek a köztudatban, hogy ha tüsszentéskor nem csukjuk be a szemünket, akár ki is eshet a szemgolyónk, de nem kell félned, ez akkor sem fordulhat elő, ha fénytüsszentő vagy. Próbáld csak ki nyugodtan, mi történik, ha sötétből világosba lépsz – arra persze senkit nem biztatunk, hogy szabad szemmel az erős fény felé forduljon!

Ha pedig tüsszentened kell, lehetőség szerint ne tartsd vissza, mert akkor a 150 km/h-val kiáramló levegőt próbálnád megfékezni, és ha a szád összezárásával igyekeznél visszafojtani, akár a füledben is kárt tehetsz.

Mostanra már biztosan letesztelted, fénytüsszentő vagy-e, és ha igen, ne aggódj, minden ötödik ember együttérez veled!

 

Forrás:

www.focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1414865346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása