Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Éles látás vagy éleslátás?

2019. április 26. - focusmed

Szeretted a suliban a nyelvtant? És jó a helyesírásod? Meg tudod különböztetni ugyanazon szavak egybe- és különírt verziójának jelentését? Na és jellemző rád az éles látás? Esetleg az éleslátás? Mutatjuk a különbséget!

No, de kezdjük a bejegyzést egy kis nyelvi játékkal:

"Azt mondják a hatalmasok,
Akinek a hat alma sok,
Van is arra hatalmas ok,
Hogy ne legyen hatalma sok."

A hagyomány szerint Arany János volt a fenti sorok kitalálója, aki különösképpen kedvelte a humoros nyelvi megoldásokat. Ahogyan ebből a kis "szösszenetből" is kiderül, nagyon nem mindegy, hogyan is írunk bizonyos szavakat, hiszen a szóköz egészen más jelentéssel ruházhat fel bizonyos szókapcsolatokat. Nem mindegy például, hogy valaki angol tanár vagy angoltanár, mert míg az egyik a nemzetiséget, a másik az oktatott tárgyat jelöli. Ahogy már a címből is kiderült, természetesen annak is van jelentősége, hogy élesen látsz, éleslátó vagy, esetleg mindkettő. Na de mi a különbség? adobestock_188538913.jpg

Éleslátónak nevezzük azokat, akik körültekintőek, okosan, bölcsen cselekszenek. Az éleslátó ember gyorsan és könnyen látja át az összefüggéseket. Az „átlát” kifejezés is érdekes, mert ez esetben is az érzékeléssel azonosítjuk például az igazság megismerését. A nem éleslátó emberek hajlamosak meggondolatlanul, a szükséges ismeretek hiányában dönteni – gyakran rosszul. Egy másik látáshoz kapcsolódó kifejezéssel élve mondhatnánk azt is, hogy aki nem éleslátó, az szinte „vakon” cselekszik, mivel nem ismeri az aktuális helyzet minden aspektusát, vagy csak nem látja az összefüggést.

Ha az „éles” és a „látás” szavakat külön írjuk, máris megváltozik a jelentés. Az „éles látás” kifejezés már a látásélességre, a szemünk képességeire vonatkozik. Ha például szemüveges vagy kontaktlencsés vagy, akkor minden bizonnyal a közel- vagy a távollátók táborát erősíted, tehát korrekciós eszközök nélkül nem látsz élesen. A látásélesség romlásának oka a fókuszpont eltolódása. Távollátásról akkor beszélünk, ha a fókuszpont a retina mögé vetül, rövidlátásról pedig akkor, ha a fókuszpont a retina elé esik. Élesen az lát, akinél a fókuszpont a retinára vetül.

shutterstock_70763437_1.jpgTermészetesen nagyobb eséllyel lehet éleslátó az, akinek éles a látása. Hiszen többet fog fel a világból az, akinek jobban működnek az érzékszervei, tehát többet ismer meg, így könnyen ismerheti fel az összefüggéseket és körültekintően hozhat döntéseket.

Aki nem lát élesen, annak persze ott van a szemüveg, a kontaktlencse vagy a lézeres látásjavítás. Előbbiekkel időlegesen korrigálható a szembe érkező fénysugarak találkozási pontja, utóbbival pedig véglegesen. Te éleslátónak tartod magad? És a látásoddal meg vagy elégedve? Mindenesetre a külön­-és egybeírás szabályait egy kicsit már biztosan jobban ismered.

 

Forrás:

www.focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1214781708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása