Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Itt a lézeres szemműtétek új típusa a CrystalFEMTO!

2020. július 13. - focusmed

Nemrég vezette be a Focus Medical az új lézeres látásjavító eljárását, mely az új klinikájukon, a Nyugati téren érhető el. Mi a CrystalFEMTO lényege, és miért ad az eddigieknél jobb látásélményt a 40 év alatti fiatalok számára? Mutatjuk.

ke_szemdigita_lsi.png

Új trendek a lézeres látásjavító eljárások terén

 A 2000-es évek elején, a lézeres látásjavító eljárások megjelenése után elsősorban a lézerek fejlődtek, azon belül is a lézerkészülékek sebessége, pontossága javult. A 2010-es évektől beindult a mérőműszerek, és a lézereket vezérlő szoftverek intenzív fejlődése is, mivel a lézeres szemműtétek robbanásszerű terjedésével, mind több és több klinikai publikáció vált elérhetővé. A femtoszekundumos lézeres lebenyes eljárások (FEMTO) bevezetése pedig igazi áttörést jelentett. Így manapság a több évtizedes tapasztalatok, a kutatási eredmények és a rendelkezésre álló adatok felhasználása jelenti a minőségjavulás új irányát. Ennek köszönhető, hogy ma már a látás összetettebb optikai és fiziológiai vonatkozásait is figyelembe veszik a lézerkészülékek.

Ahogy az autóiparban is a szoftveres változások mentén fejlődnek ki forradalmi áttörések - önvezetés, motorvezérlés, menetstabilizálás teszi még biztonságosabbá és hatékonyabbá a járműveket, úgy a látásjavító lézeres berendezések esetében is a szemvizsgáló és műtétvezérlő szoftverek fejlesztésével érnek el jobb és jobb eredményt.

krista_lyake_zben.png

Mit tudnak a mai lézerkészülékek, amit az elődeik nem?

 - A 2010-s évekre gyűlt össze világszerte annyi műtéti eredmény és állt a fejlesztők rendelkezésére annyi korábban nem ismert adat, melyek lehetőséget nyitottak egy új fejlesztési iránynak, a látás fiziológiáját, a szaruhártya biomechanikáját is figyelembe vevő kezelési profilok megalkotásának. Ezek a kifinomult, a mérőműszerekkel és az új fejlesztésű szoftverekkel összekapcsolt rendszerek a korábbiaknál sokkal pontosabb műtéti eredmények elérését tették elérhetővé. 

- A fejlettebb szoftveres beállítások segítségével az újabb eljárások (pl.: CrystalFEMTO) lehetővé teszik a legoptimálisabb hőeloszlás elérését a szaruhártyán. Ennek köszönhető, hogy az eljárás sokkal kíméletesebb, mint az elődei.

- Az is a fejlesztések eredménye, hogy egyre nagyobb mértékben képesek a korrekció során figyelembe venni a szem egyedi vagy másodlagos fénytörési hibáit. Tűpontosan mérik a szaruhártya görbületét, ezért rendkívül pontos és kifinomult műtéti terv alapján elvégzik a korrekciót. A hullámfront-mérő tökéletes modellt alkot az adott szem egyedi optikai hibáiról, és ennek megfelelően tervezi meg a beavatkozást, személyre, szemre szabottan.

- Az is szempont, hogy a lézer minél gyorsabban dolgozzon: rövidebb eljárás, kevesebb kellemetlenség.

crystalfemto.jpg

 Miként érhető el stabilan a 100% feletti krisztálytiszta látás?

 Azt mindenki tudja, hogy a rövidlátó szemnek nem megfelelő a görbülete: túlságosan is domború. Ezt régebben homorú lencséjű szemüveggel korrigálták. Igen ám, de a szemnek nem egyszerűen csak domborulati hibái vannak, hanem egyéb, összetettebb geometriai "problémái" is, melyeket szemüveggel nagyon nehéz, de inkább lehetetlen kiküszöbölni. A szemüveg lencséjét csak viszonylag szabályos felület mentén lehet csiszolni, pl. gömb, ami nem biztos, hogy optimális. A gömb alakú (szférikus) lencse csak körülbelüli pontosságú leképezést tesz lehetővé, ezért a tökéletes pontosság érdekében el kell szakadni a gömbfelületet formáló lencsétől, és összetettebb (aszférikus) formákat kell létrehozni. Az ilyen formát üveglencséből, csiszolással nagyon nehéz létrehozni. Ezzel szemben a lézer tetszőleges formára alakítja a szaruhártyát, így a látásjavítás maximális lehet. Nem ritka már a 150-200%-os látás sem, mely azt jelenti, hogy míg egy átlagos, egészséges szemű ember mondjuk 10 méterről tud elolvasni egy bizonyos szöveget, addig egy CrystalFEMTO kezelésen átesett szerencsés fiatal lehet, hogy 15 vagy 20 méterről is elolvassa. 

shutterstock_174265226.jpg

Miért a 40 év alattiaknak optimális?

A CrystalFEMTO eljárás kezelési profilja tartalmaz minden olyan orvosszakmai, lézerfizikai és szoftveres tudást, mely leképezi a fiatal szem biomechanikáját és fiziológiai tulajdonságait. Az új eljárás alapját képező beállítások így tökéletesen alkalmazkodnak a fiatal szem adottságaihoz ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez most a csúcstechnológia. Az előbb felsorolt komplex tudás alkalmazása hozza létre azt a kristálytiszta látásélményt, mely korábban nem volt elérhető, hiszen az előbb felsorolt kutatási eredmények csak az utóbbi években láttak napvilágot.

A fiatalokra optimalizált CrystalFEMTO kezelés másik "előnye", hogy a bevezető időszakban jelentős árkedvezménnyel vehető igénybe. Ez a kedvezmény konkrétan 102.000 forintos árelőnyt jelent annak, aki nem szeretné sokáig halogatni a lézeres látásjavító kezelést. A lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálatra itt lehet jelentkezni: Alkalmassági vizsgálat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2315976770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása