Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Hány pixeles a szemünk?

2020. március 12. - focusmed

Vadnak tűnhet a cím, és valójában egyből pontosíthatunk is, ugyanis igazából megapixelről érdemes beszélnünk. Igen, jól értetted, ugyanaz a hívószó, mint amiért a legújabb telefonodat is megvetted. De nézzük meg közelebbről

adobestock_158389332.jpeg

Hány megapixeles a telefonod kamerája? Ma már nagyjából az dönt a mobiltelefonok versenyében, hogy mit tud a kamera. Mostanra egy átlagos, középkategóriás telefon szelfikamerája is tudja a 8-12 megapixelt, a hátlapiról nem is beszélve - gondoljunk csak a legújabb iPhone vagy a Samsung kamera-rendszereire!

Mielőtt még csekkolnád az összes kamerát a telefononodon, gondolj egy pillanatra magadra. Milyen érdekes, hogy álmunkból felébresztve is tudjuk, hány megapixeles a telefonunk kamerája, de azzal már nem vagyunk ennyire tisztában vagyunk, hogy a biokameránk (hagyományos elnevezéssel élve: szemünk) mire képes?

A 20 megapixel azt jelenti, hogy a kamera 20 millió képpontból álló képet képes rögzíteni - ezt azért már sok új telefon produkálja. Ha ezt jónak ítéled, kapaszkodj meg, mert a szemünk ennek a sokszorosával kápráztat el minket nap, mint nap.

Az összehasonlítás persze nem teljesen pontos. Roger N. Clark, a digitális képalkotás szakértője úgy magyarázza, hogy a szem inkább hasonlít egy mozgókép felvételére alkalmas kamerára, mint egy statikus kép elkészítéséhez használt fényképezőgépre. A Clark által elképzelt kamera (szem) folyton mozgásban van, élő képet sugároz, és mivel kettő van belőle, a mélységélességet, térlátást is biztosítja.

Biztosan tapasztaltad már, hogy amit “a szemed sarkából látsz”, azt talán inkább csak érzékeled, mintsem látod. Ez azért van, mert a látóterünknek csak egy relatíve kicsi részén látunk élesen, az éppen perifériára szoruló dolgokat pedig valamivel homályosabban észleljük, de az agyunk folyamatosan kompenzál. ke_pernyo_foto_2020-02-25_14_02_10.png

Akkor tudjuk a legélesebb képet megalkotni a látottakról, ha a fejünket egy helyben tartva, csak a szemünket mozgatva tapogatjuk le a terepet (mint valami sci-fi-ben). Az emberi szem képalkotását vizsgáló Clark mindezen szempontokat figyelembe véve számolta ki, hogy 576 millió pixeles, azaz 576 megapixeles felbontású képet kreál a szemünk. Abba most ne is gondoljunk bele, hogy mekkora "tárhelyet" foglal agyunkban ez a sok-sok élőkép.

Az a kamera, amely ma 500 megapixeles felbontásra képet, olyannyira csúcskategóriásnak számít, hogy csak nemrégiben röppent fel a hír, hogy Kínában kifejlesztettek egy ilyen jellemzőkkel (is) bíró biztonsági kamerát. 

A hétköznapi (nem tudományos, vagy harcászati) használatra fejlesztett kamera-technika tehát folyamatosan igyekszik megközelíteni szemünk képalkotási képességeit, de még mindig a jó, öreg emberi test áll nyerésre. Szóval ennek tudatában mennyire is jó a telefonod kamerája a szemedhez képest?

 

Források: index.hu, hvg.hu, forbes.com, focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4215491012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.10. 13:23:12

Megapixelek helyett érdemesebb lenne felbontóképességről beszélni.

2020.04.10. 13:23:17

Érdekes a témaválasztás és a válasz is, de a FB-kommentekben rávilágítanak a lényegre. Az agy jelentősen tömörítve és feldolgozva tárolja a képet. Szép is lenne egy emlékeztetes pillanatot a "retinánkba égetve" megőrizni :)

Arra jó volt a megjegyzés, hogy találkoztam ezzel a bloggal és el is tettem a kedvencekbe. Majd visszaolvasom. Sok sikert!

HaCS 2020.04.10. 13:23:32

És vajon hány megabájtos egy Jókai-kötet?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.04.10. 13:27:18

Ha komolynak akarod eladni a blogodat, akkor ne írj hülyeségeket, főleg ne az index-hvg-forbes hazugságforrásból! A cikkben kevered a szezont a fazonnal, semmi értelme sincs összehasonlítani a szemet és a képérzékelőt – legalábbis felbontás szempontjából. Clark szeme 576 megapixeles, ja, az enyém meg 577! Győztem!
Az meg külön szánalom, hogy a mobiltelefonok "kameráját" emlegeted, mint a képrögzítés netovábbját. Gratulálok. A focusmedicalba sem fogok menni szemkezelésre, az biztos.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.04.10. 13:27:20

Na, most látom, hogy itt is megy a szokásos cenzúra. Kíváncsi vagyok, megjelenik-e a hsz-om...

igazi hős 2020.04.10. 13:27:24

"csak a szemünket mozgatva tapogatjuk le a terepet" Innen kezdve látványosan marhaság a poszt. Ha a szem felbontoképességét vizsgáljuk, akkor álló szemet kell figyelembe venni, azzal együtt, hogy az a képesség nagyon eltér a különböző területeken.
A tápláléklánc alján nincs szükség éleslátásra, viszont nagy kiterjedésű látómezőre igen. A csúcsragadozóknak nagyon jó minőségű (élessségű és felbontóképességű) látásra van szükségük, cserébe nem igazán szükséges a perifériális látás. Mi középen vagyunk, van a látásunknak egy kicsi (<1%), de nagyon jó része és közepes méretű perfériális látásunk van.
A kiszámolt érték nem a szemünkre vonatkozik, hanem hogy milyen felbontásban vagyunk képesek észlelni a környzetet. A kettő között nagyságrendi eltérés van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.16. 08:55:38

A felbontóképességet inkább szögmásodpercben kellene mérni, leginkább a sárgafolton. A periférikus mező felbontóképessége másod-harmadlagos szempont.
süti beállítások módosítása