Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Akiket a szem és a látás megihletett

2019. április 05. - focusmed

Ahogy A szem, mint irodalmi múzsa című bejegyzésünkben írtuk, a látással kapcsolatos kifejezések igen hamar  meggyökereztek a mindennapi nyelvhasználatban. De nemcsak kifejezések, szólások és mondások szintjén vannak jelen az életünkben, hanem a legnagyobb művészek és filozófusok is előszeretettel használják gondolataik kifejezésére. Mutatunk is pár példát.

Sok művész gondolta és gondolja úgy, hogy egy szem-metafora vagy más szó-kép fejezi ki legjobban, amit közvetíteni szeretnének.

Anatole France szerint például “A szép mozdulat a szem zenéje.” A különböző művészeti ágakat összemosó kép a mozgás szem által befogadott művészetét hasonlítja ahhoz, ahogy a fül befogadja a zenét, egyúttal hozzáad valamiféle magasztosságot is.

david-hofmann-562530-unsplash.jpg

Biztosan emlékszel még Csokonai versére, a Tartózkodó kérelemre, abban így ír:

“Szemeid szép ragyogása / Eleven hajnali tűz”

A költő a megszólított nő kifejező szemét használja a lelkületének, hevületének leírására.

“…az ember füle nem … oly hiszékeny, mint a szeme…” – mondja Hérodotosz. A görög történetíró ezzel arra hívja fel a figyelmet, hogy a szem által felfogott információk megtéveszthetnek. Gondolj csak Escher képeire! Hogy is állnak azok a bizonyos lépcsők?

201802_escher.jpg

Forrás: www.visitlisboa.com

A szem kifejezhet tisztaságot, igazságot, őszinteséget, és valóban gyakran fordul elő irodalmi szövegekben. Tudtad például, hogy csak a Bibliában 637 helyen bukkan fel a szem szó?

Shakespeare-i szállóige az “Időnk csapása, hogy bolond vezet vakot.” A vak vezet világtalant szólás teljesen közismertnek mondható, és nagyjából azt jelenti, egyik sem ismeri a helyes irányt, a jó megoldást, és egyikük sem képes vezetni a másikat – pontosabban nem túl produktív kettejük együttműködése. Shakespeare-nél viszont már nem arról van szó, hogy egyik sem jobb a másiknál, hanem arról, hogy a vakok, akik nincsenek tisztában az aktuális helyzettel és célokkal, hagyják, hogy bolondok vigyék őket tévútra.

La Fontaine szerint aki sokat lát, abban sok meg is marad”. A látást ebben az elgondolásban a tapasztalással azonosítja a szerző. Azt fejezi ki, hogy minél többet tapasztalunk, annál többek lehetünk. Ezt úgy is mondják, hogy „amit megtanultál, az már a tiéd”, ez esetben pedig amit a látás útján megtapasztaltál, az a szépség vagy borzalom is hozzátesz ahhoz, aki vagy.

la-fontaine.jpg

Jean de La Fontaine

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
Jean de La Fontaine

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
Jean de La Fontaine

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
La Fontaine

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

Jean de La Fontaine

„Add nekem a te szemeidet, / Amelyek ölnek, égnek, vágynak, / Amelyek engem szépnek látnak.”

Ady Endre ír így a hatalmas szenvedéllyel és hévvel imádott Lédának. A szem motívum itt a valamilyennek látást, pontosabban a valamilyennek gondolást helyettesíti. A lírai én érteni kívánja, milyen , aki őt magát szépnek látja, illetve vágyik arra az erőre, amellyel a megénekelt szemek birtokosát azonosítja.

Friedrich Nietzsche szerint “a szerelem vak, a barátság pedig behunyja a szemét”. Érdekes belegondolni, hogy a filozófus szerint ha szerelembe esünk, nem tudatosan hagyjuk figyelmen kívül a másik hibáit, egy barátság esetében viszont igen. Ha prózaibban fogalmaznánk meg, azt mondhatnánk, tudatosan nem látjuk meg a barátaink rossz tulajdonságait. A látás, a vakság, a szem itt is az észlelés, az igazság, a valóság felismerésének szimbóluma, amely annyira beépült a nyelvhasználatunkba, hogy egy ilyen vagy hasonló mondat hallatán hirtelen fel sem ismerjük, hogy ez valójában metaforikus beszéd.

Sok érzés, gondolat kifejezését segít a szem motívum, és valójában a hétköznapokban is gyakran alkalmazzuk. Ha például azt mondjuk, nem látod a fától az erdőt, különösebb erőfeszítés nélkül tudjuk a megszólított tudtára adni, hogy nem vesz észre valamit, ami számunka viszont teljesen nyilvánvaló. A szem motívumának művészeti felhasználása persze ennél kifinomultabb, és számos felhasználási lehetőséget kínál. Ahogy láthattad (vagyis olvashattad, csak ezt is könnyebb a “látás” szóval érzékeltetni) nemcsak a szerelem témakörében, hanem mondjuk az igazság, józanság, tiszta értékítélet kapcsán is jó szolgálatot tesz a “szem”.

Neked beugranak még szemmel kapcsolatos szállóigék?

 

Kép: https://www.visitlisboa.com/sites/default/files/2018-01/201802_Escher.jpg

https://cultura.hu/kultura/la-fontaine-meses-elete/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3114738061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása