Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Miért választják a sportolók a lézeres szemműtétet?

2019. február 19. - focusmed

Képzeld el, mennyi bosszúságot tud okozni a mindennapokban egy szemüveg vagy egy kontaktlencse! Most pedig gondolj bele abba, milyen problémákat vonzanak ezek a látásjavító eszközök a sportolók életében! Ha kíváncsi vagy rá, miért választotta mondjuk Südi Iringó a lézeres szemműtétet a lencsék helyett, mindenképp olvass tovább!foto.JPG

Kép: www.iringo.hu

Téged zavar munka közben a szemüveg? És ha az lenne a munkád, hogy naphosszat eddz, versenyezz és jobb sportoló legyél a legjobbaknál? Ez már egy kicsit más helyzet. Most megmutatjuk, miért választotta több magyar sportoló is a lézeres látásjavítást.

Vaskuti István, olimpiai bajnok kenus azért műttette meg a szemét, mert az még hagyján, hogy egyre távolabb kellett tartania minden szöveget az arcától, hogy könnyebben elolvassa, egy idő után arra lett figyelmes, hogy távolra is rosszabbul lát, illetve gyengült a térlátása. A kenuzáshoz komoly egyensúlyérzékre van szükség, ám a térlátás romlásával ez is veszélybe kerül.

img_9164.jpg

Bartalis István

Bartalis István, magyar válogatott jégkorongozónak is meggyűlt a baja a látásával. Pár évvel ezelőtt megállapították, hogy cilinderes kontaktlencsére van szüksége, ám a lencse nagyon zavarta a pályán. A hokisok nem finomkodnak a jégen, tehát akár még veszélyes is lehetett volna, ha továbbra is kontaktlencsét hord ahelyett, hogy megműttetné a szemét.

A már említett versenytáncos, Südi Iringó is átesett a lézeres látásjavításon. 17 évig hordott kontaktlencsét, mivel tánc közben nem túl praktikus egy folyton elmozduló és igazgatásra szoruló szemüveget viselni, de végül úgy döntött, jobban jár a végleges megoldással. A kezelés után persze hirtelen nem csak a táncélmény változott. Magabiztosabban vezet, könnyebben elolvas bármit, és biztat mindenkit, aki még valamilyen lencsét hord, hogy válassza a lézeres megoldást.

Mike Róbert, világ- és Európa-bajnok kenusnak is gondja akadt a kontaktlencsével. Volt olyan versenye, amelynek első száz méterén alig látott, annyira kiszáradt a szeme a széltől - lássuk be, ez nem előnyös, ha az ember élsportoló. Miután elvégeztette a lézeres szemműtétet, elmúlt a zavaró szemszárazság, a látása tisztább, élesebb lett, és megszűnt a “valami van a szememben” kellemetlen érzése.

Világbajnok és olimpiai bronzérmes öttusázónk, Marosi Ádám számára rendkívül fontos az éles látás. Mivel úszás közben nem viselhet sem szemüveget, sem kontaktlencsét a fertőzésveszély miatt, a dioptriás úszószemüveg megoldást jelenthetne. Azonban ott van még az ötből négy sportág - a lövészetnél például kifejezetten nagy hátrány, ha akár csak egy pillanatra is elhomályosul a kép. Így számára mindenképp a lézeres szemműtét volt a legjobb megoldás, hisz’ öt legyet üthetett vele egy csapásra.

Természetesen nem csak a sportolóink számára fontos a tökéletes látás. A hétköznapokban is gondot okoz, ha nem látunk jól, nehezebben olvasunk, nem ismerjük fel az utcán ismerőseinket amíg közelebb nem érnek, szemüveget, kontaktlencsét kell hordanunk, ami nélkül viszont nem látunk, a strandon is védenünk kell a lencsét, és ha véletlenül nem ápoljuk megfelelően, csúnya gyulladásokat is okozhat. Szóval ha lézeres látásjavításban gondolkodsz, kövesd sportolóink példáját, és ne halogasd a döntést!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4014635418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása