Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Miért nem vagyok alkalmas lézeres szemkezelésre?

2018. május 16. - focusmed

Nagyon sok ember látásproblémáin segíthet a lézeres szemkezelés, de sajnos olyanok is vannak, akiknek nem kifejezetten ajánlott ez a megoldás. Bizonyos kizáró tényezőkkel jó már az elején tisztában lenni, hogy senkit ne érjen csalódás az alkalmassági vizsgálaton, de előbb inkább beszéljünk arról, kiknek javasolt a lézeres látásjavítás.

depositphotos_80311166_original_1.jpg

Nézzük először, hogy milyen esetekben alkalmazható a lézeres szemkezelés!

Szerencsére sokaknak ajánlott a lézeres szemkezelés. Az, aki szemüveggel vagy kontaktlencsével jól lát távolra, akár alkalmas is lehet a lézeres korrekcióra. Három fő esetben javallott ez a fajta kezelés: kozmetikai vagy kényelmi, foglalkozási és kontaktológiai.

Kozmetikai vagy kényelmi kezelésről akkor beszélünk, ha a lencsével teljesen jól korrigálható a látásélességed, de kényelmetlennek ítéled, vagy egyszerűen csak úgy érzed, iszonyúan áll a szemüveg.

A második fő esetben a foglalkozásuk miatt választják az emberek a lézert. Rendőr és katona például csak az lehet, akinek megfelelő a látása, -4 dioptria felett nem lehet felvételt nyerni a rendőrséghez. Az ő esetükben is a lézeres szemkezelést javasolják. Hasonló a helyzet a sportolóknál is. Sok olyan sportág létezik, amely nem teszi lehetővé a szemüveg vagy a kontaktlencse viselését (pl. vízi- és küzdősportok), így a versenysportolók is gyakori látogatói a lézerklinikáknak.

Kontaktológiai kezelésről például astigmia esetén beszélhetünk, amikor a kontaktlencse megfelelő illesztése kivitelezhetetlen, vagy ha allergiás az illető a kontaktlencse vagy a lencse ápolószereinek valamely anyagára. Ilyen esetben ugye marad a szemüveg, vagy jöhet a lézeres kezelés.

Te vajon alkalmas vagy a lézeres szemkezelésre?

shutterstock_326873876.jpg

Az ellenjavallatokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk: abszolút és relatív. Abszolút az, ami teljességgel kizárja a kezelési módok közül a lézert. A relatív pedig olyan tényezőket takar, amelyek idővel változhatnak, ezért általában javasolt várni egy kicsit a kezeléssel.

Abszolút ellenjavallatnak számít például az optikai alkalmatlanság. Ilyen alkalmatlanságnak számít az, ha -13 dioptriánál nagyobb a rövidlátásod, +5 dioptriánál nagyobb a távollátásod vagy -6.0 dioptria cylindernél nagyobb az astigmiád. Abszolút ellenjavallott a lézeres kezelés bizonyos szemészeti betegségek megléte esetén, illetve az egész szervezetre kiterjedő betegségek esetén (pl. súlyos cukorbetegség, beültetett pacemaker, bizonyos autoimmun betegség stb.)

Relatív ellenjavallatról akkor beszélünk, ha például épp száraz szem szindrómád van, nem múltál el még 20 éves, gyógyítható aktív szemészeti betegséged van (pl. heveny kötőhártya-gyulladás), fél éven belül szeretnél teherbe esni, vagy még szoptatsz, +4 dioptriánál nagyobb a hypermetropiád, vagy épp olyan gyógyszereket szedsz, amik aktuálisan kizárják a lézerkezelést. Ha relatív ellenjavallatba ütközöl, kérdezd a szemészedet, és ő majd megmondja, nagyjából mennyi idő múlva érdemes újra nekifutni az alkalmassági vizsgálatnak.

Sokan lepődnek meg a 20-as korhatáron, pedig nagyon kézenfekvő a magyarázata. Fiatal korban a szem fénytörése még változhat, ezért ha te sem vagy még 20 éves, de elmúltál 18  és a szemészed azt mondja, hogy még ne feküdj a lézer alá, nyugodtan menj el egy alkalmassági vizsgálatra, de valószínűleg ott is ugyanezt fogják mondani. Ilyenkor érdemes várni nagyjából fél évet, utána újra megvizsgáltatni magad, és csak akkor lézerkezeltetni a szemed, amikor az orvosaid azt javasolják.

 

forrás:

http://www.focusmed.hu/gyik.html

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9613945880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása