Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Mi határozza meg, hogy milyen színű a szemed?

2018. március 09. - focusmed

Biztosan te is vesztél már el egy szép szempárban! Olyankor minden részletet megfigyelsz. A szem formáját, a szempillákat, a pupillát, a mintázatot, na és persze a színt. Az ilyen szempárokra aztán a találkozás felidézésekor már csak a színnel utalunk. Gyakran mondunk olyanokat, hogy „ott volt az a kék szemű lány” vagy a „mélybarna szemű srác”. De gondolkodtál már azon, hogyan is lett olyan szép az a szemszín? Olvass tovább, és elmondjuk, mit kell még tudnod szemek színéről!

eric-ward-279502_1.jpg

Milyen színű szemből van a legtöbb?

Ha körbenézel a baráti társaságban, a munkahelyen vagy egy családi ebéden, milyen színű szemből látsz a legtöbbet? A kérdés persze cseles, mert a családi ebéden általában több olyan szemszínt is láthatsz, ami hasonlít a sajátodra. Mindjárt ki is fejtjük, miért van ez, de előbb keressük meg a választ az eredeti kérdésre. Ha nem rokonokat nézel, valószínűleg elég vegyes eredményt kapsz, de nem lenne ez teljesen így, ha más országban lennél.

Összességében a Földön a barna szeműek vannak a legtöbben, de országokra bontva Skandináviában például sokkal kisebb esélyed lenne barna szeműekkel találkozni, mert arányaiban véve ott él a legtöbb kék szemű. Ázsiában vagy Afrikában viszont lépten-nyomon barnákba botlanál, mert ezeken a területeken a leggyakoribb a barna szemszín. Minél északabbra megyünk, annál általánosabb a világos szemszín (annál kevesebb melanin található az íriszben), és bár sokan élnek északon, az össznépességnek mindössze egyharmada kék szemű. Léteznek elég speciális színű szemek is, például a borostyán sárga, az aranyszín vagy a zöld. Ilyen színű szemekkel csak az emberek pár százaléka büszkélkedhet.

nathan-burrows-463772-unsplash.jpg

Mi határozza meg a szemszínt?

Erről is a szüleid tehetnek… A viccet félretéve: valóban a szüleid génjei határozzák meg a szemszínedet. Összesen 46 kromoszómád van. Ebből 23 jön az anyától és 23 az apától, tehát mindketten meghatározók. Enyhe túlzás tehát azt mondani, hogy „a gyerek szeme tisztára az anyjáé”, mert valójában mindketten hozzátettek valamit, csak az „erősebb” génvariáció nyer. A gének variációi, vagyis az úgynevezett allélok felelősek a szem színéért.

Ha az egyik szülő szeme barna, a másiké kék, akkor a gyermek szeme barna lesz. Hogy miért? Azért, mert ha az egyik allél barna, a másik kék szemszínt kódol, akkor a domináns elnyomja a recesszívet, ez esetben a barna a kéket.

fabian-moller-401639-unsplash.jpg

Mivel a domináns mindig elnyomni igyekszik a másikat, akkor lesz a gyermek szeme kék, ha mindkét szülőtől kap recesszív allélt, azaz hajlamot a kék szemre, és nem nyomja el őket semmi. Ha tehát akár csak egy barna allélt is örökölsz, arra van a legnagyobb esélyed, hogy előbb-utóbb (mert a kisbabák többsége kék szemmel születik) barna lesz a szemed.

A domináns és a recesszív elemek keveredése miatt a tisztán recesszív kombinációkra, azaz a kék szeműségre, az idő előrehaladtával egye kisebb lesz az esély. Egy 2002-es amerikai kutatás szerint az addig eltelt 50 évben 20%-os csökkenés volt tapasztalható a kék szeműek számában.

Mostantól kezdve ha meglátsz egy szép szempárt, azonnal ki is kalkulálhatod, nagyjából milyen színű lenne a gyereketek szeme, ha akkor, abban a pillanatban el mernéd kérni a szempár tulajdonosának számát. Persze a legügyesebb kalkulációk is félrecsúszhatnak, mert bár a tudomány fejlődik, még nem tudják 100, sőt esetenként 90%-os pontossággal sem megállapítani, milyen színű lesz a gyermek szeme.

 

forrás:

https://femina.hu/gyerek/szemszin-oroklodes/

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/latas/cikkek/a_szemszinekrol_melyik_a_legelterjedtebb/20121108143716?autorefreshed=1

http://anyuci.hu/cikkek/Mi-hatarozza-meg-a-szemszint-1989.html

http://www.origo.hu/egeszseg/20141021-szem-szivarvanyhartya-a-tudomany-az-iriszrol-mirol-arulkodik-az-irisze.html

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9813718782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása