Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Ezért fontos, hogy sokat nézz a kisbabád szemébe!

2018. január 05. - focusmed

A kisbaba első mosolyát a szülei felbecsülhetetlennek érzik. De tudtad, hogy a baba első igazi kapcsolatfelvétele a világgal a szemkontaktus? Az evés-alvás-sírás körforgása akkor törik meg, amikor egyszer csak már tétje is van a nézelődésnek.

carlos-martinez-359860.jpg

Photo by Carlos Martinez on Unsplash

Szívmelengető pillanat, amikor a baba először találja meg a szülei tekintetét. A szülők általában a baba 6-8 hetes korában észlelik először a szemkontaktust, de ahogy az lenni szokott, ezt a mérföldkövet sem pont ugyanakkor érik el a babák. Bár sokan már 2 hónaposan képesek tudatos szemkontaktust létesíteni, vannak, akik 3 hónaposan kezdik felvenni a kapcsolatot a külvilággal.

Ugyan a babák látószerve és idegrendszere születésükkor már teljesen kifejlett, az idegsejtek közti kapcsolatok kialakulására még egy kicsit várni kell. Meg kell tanulniuk felismerni a színeket, a formákat, és összehangoltan mozgatni a szemeiket. Minél több inger éri őket, annál könnyebben veszik észre az összefüggéseket.

Az újszülöttek körülbelül 20-25 cm távolságra látnak viszonylag élesen. Persze ezt az élességet nem úgy kell érteni, mint a felnőtt emberek esetében. Nagyjából arról van szó, hogy ilyen távolságban a baba meg tudja különböztetni a hátteret és a közeli alakokat. Izgalmas belegondolni, hogy ebben a korban a csecsemők még fejjel lefele látnak mindent – ahogyan a retinára esik a kép.

A hetek múlásával a kicsik egyre többet tartják nyitva a szemüket, és lassan a kép is a „talpára áll”. 6 hetes korukban már figyelik a környezetüket, de tekintetükkel még nem követik a mozgó tárgyakat. Reagálnak a villanásokra és az éles fényre, de ha valami érdekli őket, nemcsak a szemüket, hanem az egész fejüket fordítják az érdekes dolog irányába.

A kéthónapos babák már követik a fényt, odakapják a tekintetüket, ha valami leesik, és ebben a korban már esélyes, hogy az emberek szemébe néznek. 3 hónaposan pedig már biztosan ránéz a szüleire, ha megszólítják, vagy közelről nézik.

colin-maynard-231363.jpg

Photo by Colin Maynard on Unsplash

A szemkontaktus nagyon fontos a babák szociális fejlődésében. A tudósok a szemkontaktus felvételét a társas készségek alapjának tekintik. Sokan gondolják úgy, hogy ez nem is elsajátított, hanem veleszületett képesség. Kutatásokkal bizonyították, hogy hosszabb ideig kötik le a kisbabákat azok a képek, amin a modell szemébe nézhetnek, mint azok, amiken csak profilból láthatják a modelleket.

mindy-olson-p-38140.jpg

Photo by Mindy Olson P on Unsplash

A gyermek társas készségeinek fejlesztése mellett azért is nagyon fontos, hogy sokat nézzünk a szemükbe, mert így már nagyon kicsi korban felfedezhetők az esetleges autizmus jelei. Az autizmus általában csökkent empatikus képességgel, és ennek megfelelően csökkent szemkontaktussal járhat. Természetesen ha a baba kevésbé fogékony a szemkontaktus kialakítására, az nem feltétlen jelenti azt, hogy autizmust diagnosztizálhatnak nála. Vannak, akik csak később érnek.

Mindenesetre minél többet nézel a gyermeked szemébe, annál többet segítesz neki abban, hogy elsajátítsa a szociális érintkezés nagyszerű készségeit.

 

 

források:

www.focusmed.hu

http://www.tinylove.com/en/articles/eye-contact-babies

http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020704azcsecsemok.html

https://www.livestrong.com/article/494102-when-eye-contact-in-infants-develops/

http://www.babaszoba.hu/articles/baba/A_latas_fejlodese_Mit_latnak_a_gyerekek?aid=20081120184708

http://www.csaladivilag.hu/a-mosolytol-az-elso-szoig-a-beszed-fejlodese-a-baba-eslo-eveben/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4213549629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása