Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

A szem védelmezői

2017. november 24. - focusmed

Gondolkodtál már azon, miért van szőr a szemed körül? Hogy vajon mire jó a szemöldök? Vagy mondjuk azon, hogy a szempilla elsődleges funkciója valójában nem a csábítás? És gondoltál-e már valaha hálásan a szemhéjadra? Ha legalább egy kérdésre nem vagy nem tudom a válaszod, akkor megtaláltad a napi elgondolkodtató bejegyzést.

Bár nem harcolnak látványosan, a szem legfőbb védelmezői mégis a szemhéj, a szemöldök és a szempilla. A leghamarabb kialakuló védvonal a szemhéj. Ez már magzati létünk 10. hetében megfigyelhető. A szemöldök és a szempillák a terhesség 19. hétének környékén jelennek meg, hogy aztán teljes erőbedobással védjék a szemet. De nézzük meg őket részletesebben!

shutterstock_37044898.jpg

Szemhéj

A szemhéjak zárt állapotban teljesen elfedik, ezzel védik a szem felszínét. Nem folyamatosan zárt állapotában pedig (tehát amikor mondjuk nem alszunk), minden pislogáskor nedvesítik és tisztítják a kötőhártyatasakokat és a szaruhártyát, így védekezve a szemszárazság ellen.

A pislogásnak vannak kevésbé általános verziói is, például a szemet fenyegető ingerek hatására, a védekező reflexek jóvoltából bekövetkező hirtelen szemrés-összezáródás.

Szemöldök

A szemöldök elsődlegesen a nedvesség szembejutását gátolja. (Nedvességnek számít például az eső vagy az izzadság.) Egy átlagos szemöldök körülbelül 250 szőrszálból áll, de akadnak olyanok is, amik több mint 1000 szállal büszkélkedhetnek. A szemöldök szálai testünk leglassabban növő szőrzetei. Ez azért előnyös, mert ha gyorsabban nőne, folyton azon kapnánk magunkat, hogy a szemünkbe lóg. A szemöldökszőr átlag élettartama 4 hónap, tehát ilyen időközönként cserélődik. Nem kell megijedned, ha egy-egy alapos arcmosás közben elvesztesz 1-2 szálat, viszont ügyelj arra, hogy ne dörzsöld erősen, és ne árts a szemöldöködnek!

shutterstock_478871014.jpg

Szempilla

Csábos pillantások, pillarebegtetés és maximális védelem. Egyesek szerint a szempilla a naptól véd, mások szerint a felülről érkező por felfogása, megint mások szerint pedig a szem felszínére érkező légáramlás csökkentése a fő feladata. Ha a szempilla túl rövid, maximum lelassítani tudja a szem felé áramló levegőt, így nem nyújt megfelelő védelmet. Amerikai kutatók viszont pár éve megállapították az ideális szempillahosszt, ami nagyjából a szem szélességének egyharmadával egyenlő. 

Sokan vannak, akik túl sokat vakarják a szemöldöküket vagy tépkedik a szempilláikat. Utóbbi azért kifejezetten veszélyes, mert hetekbe telhet, mire kinőnek a kis szempillák. Így aki tépkedi, az sokáig érezheti kellemetlenül magát, mert kénytelen látványosan hiányos szempillákkal mutatkozni az utcán, az iskolában vagy a munkahelyen egészen addig, amíg vissza nem növeszti őket.

 

 

Források:

www.focusmed.hu

http://www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/A_magzat_fejlodese?aid=20160118143053

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_szem_j%C3%A1rul%C3%A9kos_szervei

https://www.femcafe.hu/cikkek/fashion-beauty/furcsa-tenyek-szemoldok-funkcioja-szalak-szama-erdekessegek

http://index.hu/tudomany/brittudosok/2015/02/25/megvan_vegre_az_idealis_szempilla-hossz/

http://delina.hu/baba-mama/mi-tortenik-a-pocakodban-magzat-fejlodese-1-40-hetig-es-meretek

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr213346001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása