Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Szembeszéd, avagy mit üzen a szemed

2017. október 25. - focusmed

Biztosan olvastál már a testbeszédről, és nagyjából tudod, mit üzen a kezed, a lábad, a tartásod. De vajon tudod azt is, mit üzensz már abban a pillanatban, amikor ránézel valakire?

Megvan az a jelenet, amikor a szülő felhúzott szemöldökkel hallgatja, ahogy a gyereke azt magyarázza, miért nem ért haza 10-re már megint? És a lopott, szerelmes pillantások az osztályteremben? Vagy az a folyton mosolygó szemű lány? Mindenki ismer egyet. Hihetetlenül sokat olvashatunk ki az emberek szeméből anélkül, hogy akár csak egy szót is szólnának. Mutatjuk, egy kis tudatossággal mit tudsz üzenni a szemeddel.

shutterstock_326873876.jpgA pupilla

A pupilla, azaz a szembogár nem csak a fényváltozásra reagál. Akaratunk ellenére árulkodik például arról is, ha valami vagy valaki különösen felkelti az érdeklődésünket. Ahogy amikor valami izgalmasat vagy vonzót látunk, felgyorsul a szívverésünk, úgy a pupillánk is kitágul. Ezért ha például szavakkal vagy tettekkel nem is adsz hangot a vonzalmadnak, a pupillád hamar elárulhat.

A szem fehérje 

A szem fehérjének általában akkor tulajdonítunk nagy jelentőséget, ha a beszélgetőpartnerünk látványosan forgatja a szemét, vagy unottan pillant fel az égre. Viszont kevesen tudják, hogy a szem fehérjének az ismerkedéskor is nagy szerepe van. Az érdeklődő nő akár akaratlanul is tágra nyitja a szemét. Ilyenkor hangsúlyosabbá válik a szem fehérje, ami ha egészséges és tiszta, akkor a férfi tudat alatt azt olvassa ki belőle, hogy a nő egészséges, vonzó és termékeny.

Amikor egy férfi nyitja tágra a szemét, az általában mást jelent. Náluk ez inkább egy fenyegető helyzetekben alkalmazott, erőt sugárzó, agresszív reakció. Ezzel jelzik dominanciájukat, és próbálják elrettenteni az aktuális „ellenfelet”.

Láttál már olyan embert, aki akár a szemüvege fölött kinézve nyitja hatalmasra a szemét, miközben az arcizmai enyhén megfeszülnek? Az ilyen pillantás kifejezhet kétkedést, cinizmust, lenézést, arroganciát, szóval nem túl pozitív az üzenete.  shutterstock_199723598.jpg

Szemkontaktus

Az illem azt diktálja, hogy mindig nézz a beszélgetőpartnered szemébe, de természetesen nem mindig tartjuk be ezt a szabályt. Az az ember, aki épp hazudik, nehezen tartja a szemkontaktust, és inkább lesüti a szemeit, talán a fejét is lehajtja.

Amikor új emberekkel ismerkedsz, nem feltétlen érdemes szünet nélkül a szemükbe bámulni, mert ilyen helyzetben a folyamatos szemkontaktus kihívó, megfélemlítő jelzés. Viszont arra is ügyelni kell, hogy ne bontsd meg túl gyakran a szemkontaktust (a 3 másodpercenkénti megszakítás például már túl gyakori), ezzel ugyanis azt üzened, hogy unod a beszélgetést, és szívesebben foglalkoznál valami mással.

Szokatlan szemmozgás

Az ide-oda mozgó szemek zavartságot tükröznek. Akkor tapasztalhatsz például ilyet, amikor a főnök kellemetlen kérdést szegez a beosztottjának, amire az nem tud azonnal válaszolni. Az ilyen szemmozgás olyan hatást kelt, mintha az illető a földön keresné megszállottan a helyes választ.

Aki tudatosan él a szembeszéd lehetőségeivel, annak könnyebb eligazodni a munka, illetve a társas kapcsolatok világában, és egyszerűbb dekódolni mások jelzéseit. Mindig figyeld, mit mond a beszélgetőtársad szeme, és arra is vigyázz, mit üzen a tiéd!

 

Forrás: 

www.focusmed.hu

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20150315/szem-kommunikacio/

http://www.ideal.hu/sectionegeszseg/180-cimlap-kiemelt/110992-rejtelyes-szembeszed.html

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9613067904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harvey Weinstein. 2020.04.10. 13:25:27

Szerintem meg, nem kell nezelodni, mert 30 evvel kesobb abbol ugyis is szexualis zaklatas lesz.
süti beállítások módosítása