Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Ez után a bejegyzés után garantáltan többet fogsz pislogni!

2017. augusztus 04. - focusmed

Vannak a létezésünknek olyan alapvető elemei, amikről hajlamosak vagyunk szinte teljesen megfeledkezni. Kinek jut eszébe például az, hogy hm, nekem most levegőt kellene vennem? Természetes, hogy folyamatosan lélegzünk, és majdnem ugyanilyen természetes az is, hogy pislogunk. Vagy mégsem? Elmondjuk, mi történik, ha nem ügyelsz a megfelelő gyakoriságú pislogásra.

istock-542212122.jpg 

Milyen helyzetben érezzük egyáltalán fontosnak a szemhéjunk mozgatását? Gondolj Audrey Hepburnre: kíváncsi tekintet, hatalmas, fekete pillák és szemérmes pillogás. A filmcsillagnak védjegye lett a pislogás okos, manipulatív hangsúlyozása. Mindenki látott már rebegő pillákat, chaplini lassú, természetellenes pislogást, ezért mind tudjuk, hogy bár a szemhéjunk magától jár fel-le, azért van némi beleszólásunk, mikor és hogyan mozog.

Miért fontos a pislogás azoknak, akik nem készülnek filmsztárnak?

Amikor pislogunk, a lecsukódó szemhéj szétteríti az újonnan termelődő könnyet a szemfelszínen, ezzel biztosítva azt, hogy a szemünk ne száradjon ki. A szemszárazság bármilyen bagatell dolognak tűnik, nem az. A szem kiszáradása vörösséget, égő, szúró érzést és gyulladást okozhat, ami állandósulhat is.


shutterstock_642730546.jpg

Milyen gyakran kell pislogni ahhoz, hogy ne száradjon ki a szem?

Átlagosan 3-4 másodpercenként pislogunk, a testünk ezt veszi normálisnak. Beszélgetés közben gyakrabban tesszük, amikor pedig valamire nagyon koncentrálunk, akkor ritkábban. Akit az életvitele valamilyen kijelzőhöz köt (pl. irodai munka), annak fokozottan kell ügyelnie arra, hogy elégszer pislogjon. Miközben a kijelzőre meredünk (legyen az monitor, tablet- vagy telefonkijelző), az átlagos 3-4 helyett csupán 8-10 másodpercenként pislogunk.

Ezért aki napi 8 órát ül a kijelző előtt, tartson óránként 10 perc szünetet, ha teheti, menjen ki a szabadba vagy legalább az erkélyre, tornáztassa meg a szemét és fókuszáljon távolra is. Ezzel védheti a szemét a kiszáradástól és a rövidlátás korai kialakulásától.

shutterstock_450568531_1.jpg 

Ajánlott bejegyzés: Ezt teszi a szemeddel a kijelző!

Folyamatosan szabályozni kell a pislogást?

Természetesen nem kell egész nap arra figyelni, pislogtál-e az elmúlt 4 másodpercben. Viszont azt sem kell megvárnod, hogy kényszerűen hunyorogj, mert a tested jelez, hogy alig pislogtál az elmúlt órában, és lassan olyan a szemed, mint a sivatag. Ha betartod az óránkénti 10 perces kijelzőszünet szabályt, akkor máris sokat tettél szemed egészségéért.

Ahhoz, hogy ne tedd ki magad a szemszárazságnak, vagy egy állandósult gyulladásnak, neked is figyelned kell ezekre az apróságokra, és emlékeztetni magad a pislogásra akkor is, amikor épp rettentő elfoglalt vagy.

 

források:

http://www.lifetvmedia.hu/lifenetwork/life-archivum/20080229-a-pislogas-szerepe-a-szemfaradtsag-megelozeseben.html

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/latas/cikkek/nem_pislog_3-4_masodpercenkent_ez_lehet_belole/20140623110313?autorefreshed=1

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5412719422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása