Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

A szem nemcsak a lélek, hanem a fizikai állapot tükre is

2017. július 25. - focusmed

Aki valóban törődik az egészségével, az nem hagyja ki az éves szűrővizsgálatokat. A különböző korosztályoknak más-más vizsgálatokat ajánlanak, de általános szemészeti szűrésre kortól és nemtől függetlenül mindenkinek járnia kellene. Egy ilyen vizsgálat során nemcsak az derül ki, hogy a szem egészséges-e, hanem a test számos részének egészségéről is visszajelzést kapunk.

shutterstock_318060563.jpg

A szem a lélek tükre – de nem kizárólag. Sok olyan betegség van, amit a szemorvos hamarabb kiszúr, minthogy a tüneteket megtapasztalnád. A szemészeti szűrővizsgálat ezért amolyan „sok az egyben” megoldás, mert bár a szemedet vizsgáltatod, sok más szerv megbetegedésére is fény derülhet.

Ezeket a szemészeti problémákat mutatja ki egy általános szemészeti szűrővizsgálat

A szemészeti szűréseken elsősorban természetesen a szemészeti problémákat tárják fel, csak sok olyan árulkodó jegyet hordozhat magán a szem, amik miatt más megbetegedésekre is fény derülhet. Gyerekként valószínűleg mindenki járt már ilyen vizsgálaton, de csak kevesen tartják meg ezt a jó szokást felnőttként. Pedig a megelőzés nagyon fontos, hisz sokkal könnyebb egy kialakulófélben lévő problémát kezelni, mint egy már kialakultat.

shutterstock_326052383.jpg

A szűrővizsgálat a szem általános állapotára irányul. Egy átlagos vizsgálaton a következőket mérik fel:

  • fénytörési hibák
  • alkalmazkodási zavarok
  • szemhéj betegségek
  • kötőhártya gyulladások
  • érhártya gyulladásai
  • szaruhártya gyulladások
  • szemlencse betegségek
  • szemmozgás-zavarok
  • könnyszervek betegségei
  • retina betegségei

Az ilyen vizsgálatokon az esetleges daganatokat is kiszűrik, amik a szemben, a szemhéjakon, a szemzugban és a szemgödörben alakulhatnak ki. A daganat (csakúgy, mint más testrészek esetében) lehet jó- és rosszindulatú is. Nem minden daganatnak vannak szabad szemmel látható nyomai, és sokan valószínűleg most is biztonságban érzik magukat, pedig csak nem észlelnek tünetet.

 

shutterstock_138145097.jpg

Ezeket a NEM szemészeti problémákat mutatja ki egy szemészeti szűrővizsgálat

Biztosan tudod, hogy a haj és a körmök állapota megmutatja, megfelelő-e vitaminbeviteled vagy az étrended. Ezekhez hasonlóan a szem is árulkodik, sőt pontosan meg is mondja, mi a baj. Az alábbi betegségeket már a korai szakaszukban is észrevehetik egy szemészeti szűrésen.

Cukorbetegség.  Ha a szemész meszesedést lát a szemfenéken, és megnövekedett szemnyomást állapít meg, akkor a páciens nagy eséllyel cukorbeteg. Ha pedig nem kezelik időben a problémát, még zöldhályogja is kialakulhat.

Magas vérnyomás. A magas vérnyomás kialakulásának egyik első jele a szemfenéki erek elváltozása.

Vesebetegség. Szintén a szemfenéki erek elváltozásai jelzik a vese megbetegedését, amire szintén nem lehet csak úgy legyinteni.

Milyen gyakran kell szűrésre járni?

Már egészen gyermekkortól kezdve érdemes 1-2 évente részt venni egy átfogó szemészeti szűrésen. Mivel a szűrés megelőzésre való, annál jobb, minél fiatalabb korban válik természetessé a tudatos egészségmegőrzés.

 

Források:

http://gyogyhirek.hu/szemeszeti-szurovizsgalat-kamaszkorban/

http://bhc.hu/betegsegek/szemeszeti_daganatok/

http://bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2009/betegseg-kezelescikkek/szemeszet/

https://oxygenmedical.hu/szemeszeti-szurovizsgalat-akcio/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4712689833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása