Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tikkel a szemed?

2017. július 07. - focusmed

Tudtad, hogy az időszakos tikkelés a 18 éven aluliak negyedét érinti? Meglepő, hogy bár nagyon sok embert érint, nem igazán tudjuk, mitől alakul ki, és milyen problémákra hívja fel a figyelmet. A tikkelésnek sok fajtája van, de a szem tikkelése a leggyakoribb. Mutatjuk, mit kell mindenképp tudnod erről az akaratlan izomrángásról.

eric-ward-279502.jpg

Pontosan mit is csinál a szem, amikor tikkel?

A tikkelés általánosságban hirtelen érkező, kontrollálatlan, ismétlődő mozgást vagy hangot jelent. A szem esetében akaratlan izommozgásról van szó. Gyakorlatilag olyan, mintha a szemhéjad külön életet élne, és akaratod ellenére mozgolódna. A kellemetlen rángásnak több oka is lehet.

Mi okozza a szemremegést?

Ha nem ismétlődő a szemrángás, csak olykor, elvétve fordul elő, valószínűleg nincs nagy gond. A nem rendszeres tikkelést leggyakrabban a mentális vagy fizikai feszültség, illetve az ingerelt szemideg okozza. Ezzel még nem szükséges orvoshoz szaladni, mert egy kis odafigyeléssel te is megszüntetheted. A magnéziumhiány szintén tikkeléshez vezethet. Biztosan tapasztaltad már, hogy ha nem jut elég magnézium a szervezetedbe, gyakrabban görcsöl be a lábad terheléskor vagy egy-egy rossz mozdulatnál. Nos, hasonlóan van ez a szemhéj izmainál is, csak azok nem kifejezetten görcsölnek, inkább ránganak. Ha nem stresszes az életed, és elegendő magnéziumot viszel be a szervezetedbe, de egész nap kijelző előtt dolgozol, az is tikkelést idézhet elő.

Átmeneti szemremegést nagyon sok ember tapasztal, a 18 év alattiak nagyjából a 25%-át érinti. Ismétlődő tikkelésről akkor beszélhetünk, ha a szemizom rángása rendszeres, és nagyjából 3 hónapnál tovább tart. Ennek hátterében már komolyabb problémák is állhatnak, például idegrendszeri betegség, agyi károsodás vagy daganat. Ha a tikkelés rendszeres, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

allef-vinicius-171382.jpg

Hogyan kezelhető és előzhető meg az átmeneti tikkelés?

A stressz okos kezelésével, a szem munka közbeni tornáztatásával és megfelelő mennyiségű magnézium bevitelével megelőzhető az átmeneti tikkelés. Kiváló magnéziumforrás például a mandula, a dió, a mogyoró, a spenót és a bab, de sokféle magnéziumtartalmú táplálékkiegészítő is kapható. Ha már kialakult a szemrángás, érdemes relaxációs gyakorlatokat végezni, pihenni vagy sporttal, például jógával vezetni le a feszültséget. Ha irodai munkát végzel, érdemes óránként 10 perc szünetet tartani, kimenni az utcára, távolabbra fókuszálni és sokat pislogni. Így a szem kevésbé fárad el, és nem alakul ki olyan hamar a rövidlátás sem.

rawpixel-com-284730.jpg

Ha néha-néha tikkel a szemed, gondold át, mi lehet a gond, és próbálj meg változtatni egy kicsit az életmódodon. Ha viszont már régóta áll fent a panasz, feltétlen fordulj orvoshoz, hogy kideríthessék, mi áll a probléma hátterében.

 

Források:

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/test/6607/tikkel-szem

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/latas/cikkek/mennyire_izguljunk_ha_tikkel_a_szemunk/20150306104802

http://www.szimpatika.hu/cikkek/6210/tikkeles_es_szemrangas_mi_all_a_hatterben/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3812647265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.09. 16:55:42

Úgy szoktam kezelni, hogy odanyúlok és megfogom a hülye szemhéjat...És kész. :D
süti beállítások módosítása