Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Az időskori szembetegségekről

2017. június 29. - focusmed
Bármennyire reménykedsz abban, hogy nem romlik el nagyon a látásod, nagy eséllyel utolérnek téged is az öregkori szembetegségek. Ez a kifejezés persze nem csak a rövidlátás kialakulását takarja. Az idő előrehaladtával fel kell készülni a rémisztőbbnek tűnő problémákra is. Nézzük, mi vár az öregedő szemekre!
Ne ijedj meg, nem gyógyíthatatlan betegségekről van szó, de ettől még komolyan kell venni őket. Az időskori szembetegségek három leggyakoribb típusa a szürkehályog, a zöld hályog és a makuladegeneráció. Elég ijesztően hangzanak, de a legtöbb fiatal semmit nem tud róluk azon kívül, hogy pár híres művésznél is diagnosztizáltak hasonlót pár száz évvel ezelőtt (lásd Kölcsey Ferenc, Johann Sebastian Bach, stb.) A felsoroltak valamelyikével a legtöbb embernek meg kell küzdenie idős korában, ezért nem árt, ha te is tudsz róluk ezt-azt.
fotosearch_bld050478_1.jpg
Szürkehályog
Valószínűleg erről a szembetegségről te is hallottál, de biztosan nem tudtad, hogy a 65 év felettiek felénél már ki is alakult, sőt, ma már egyre korábban üti fel a fejét ez a betegség! Még elrettentőbb adat, hogy a 75 felettiek több mint 70%-át gyötri a szürkehályog. Ezek a számok jól példázzák, hogy a szürkehályog igen gyakori betegség. De mit is jelent ez a borzasztó elnevezésű dolog? A szürkehályog (cataracta) a szemlencse áttetszőségének folyamatos elszürkülését jelenti. Amellett, hogy ez a hályogtípus megfoszt minket az élénk színektől, előrehaladott állapotában akár vakságot is okozhat. A jó hír az, hogy a szürkehályog ultrahangos eltávolítása ma már rutinműtétnek számít.
Zöld hályog
A zöld hályog (glaucoma) ritkább, mint a szürke verzió. A 40 éven felülieknek kb. 2%-át sújtja, de minél idősebb az ember, annál nagyobb az esélye a zöld hályog kialakulására. A 70 éven felülieknek például már 10%-át érinti a probléma. Akkor beszélünk zöld hályogról, ha a szemben lévő folyadék (csarnokvíz) termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, megnövekedik a szemnyomás és károsodik a látóideg. A zöld hályog nagyon alattomos, a betegség kezdetén szinte teljesen tünetmentes, ezért a beteg nem feltétlen veszi észre időben a bajt. Sokakban csak akkor tudatosul a dolog, amikor már bekövetkezett a látásromlás, szerencsétlenebb esetekben pedig a látótérkiesés is. Ha nem kezelik a zöld hályogot, vaksághoz is vezethet. Szerencsére már ez a szembetegség is kezelhető kis kockázatú, lézeres eljárásokkal.
lbv-img5_1.jpg
Makuladegeneráció (AMD)
Hallottál már valaha a makuladegenerációról, vagy röviden AMD-ről? Utóbbiról valószínűleg a legtöbb fiatalnak hamarabb jut eszébe egy processzor, mint a szembetegség. Pedig a makuladegeneráció a 65 év felettieknél a világ vezető vakságot kiváltó megbetegedése. A betegség a maculát, azaz a sárgafoltot (a retina éleslátásért felelős részét) támadja. A makuladegenerációnak két fajtája van. A száraz típusú a macula sejtjeinek folyamatos pusztulását takarja, a nedves pedig az ideghártyába betörő kóros érnövekedés miatti vérzést és hegesedést jelenti, aminek a látás romlása és elvesztése a következménye. Az időben észlelt makuladegenerációt injekciókúrával kezelik.
shutterstock_393327625_1.jpg
A szem öregedése nem elkerülhető, viszont az időskori szembetegségek általában megelőzhetők. 40 év felett érdemes évente legalább egyszer ellátogatni egy alapos szűrővizsgálatra, hogy a kialakulóban lévő betegségeket még időben nyakon csíphessék a szakemberek. 
Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8912627499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása