Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Kikerülhetetlen a látásromlás?

Avagy az öregszeműség

2017. április 12. - focusmed

A te családodban is legendák keringenek egy-egy kivételes látású felmenődről? És láttad már ugyanezeket a rokonokat újságot olvasni? Ha igen, biztosan te is észrevetted, hogy bár a papa jól lát, az újságot mégis fél méter távolságból próbálja kibetűzni. Akármilyen jó is volt a szeme egykor, az öregszeműség utolérte, és te is ugyanígy jársz majd.

Ez sajnos nem riogatás. Az öregszeműség (presbyopia) senkit sem kímél. Akinek fiatal korában kiváló volt a látása, annak is elfárad 40-45 éves korára a szeme.

istock-600060600.jpg

Mi az az öregszeműség?

Ahogyan a kor előrehaladtával a bőr elveszti a feszességét, a haj a fényét, a szemlencsének is csökken a rugalmassága. Ez utóbbit nevezzük öregszeműségnek, ami – a bőr és a haj öregedéséhez hasonlóan – minden embert érint. El kell fogadnunk, hogy nemigen lehet megelőzni, hiszen a természetes öregedési folyamat része. Az egész probléma hátterében a kötőszöveti rostok rugalmasságának csökkenése áll, ami miatt a szemlencse egyre kevésbe képes fókuszálni.

Mit okoz az öregszeműség?

Az öregszeműség következtében fokozatosan romlik a közellátás. Először azt veszed észre, hogy a normál 25-30 centis olvasótávolságod nőni kezd, vagyis egyre távolabb kell tartanod a papírt vagy messzebbről nézni a kijelzőt, hogy ne csak homályos kis foltokat láss a betűk helyett. 40-45 éves kor felett a szem átlagosan 5-10 évente romlik egy dioptriát. Mire az ember eléri a 60-at, addigra megáll a szemromlás folyamata, viszont a szemüvege is erősebb lesz kb. három dioptriával.

Azt is érinti az öregszeműség, akinek egyszer már műtötték a szemét?

A válasz egy szomorú igen. A két dolog független egymástól. Előfordulhat, hogy mondjuk egy 30 éves megműtteti a szemét, mert nagyon rosszul lát, viszont nem szívesen visel vagy egyáltalán nem viselhet szemüveget vagy kontaktlencsét, de mire eléri az 50-et, elkezd romlani a szeme. A lézeres kezelés végleges megoldást jelent az adott problémára, de a még be nem következett eseményekre nem tud előre reagálni. Természetesen nem csak az öregszeműség miatt romolhat a látás. Egy (kezdődő) cukorbetegség, szürkehályog, zöldhályog, más szemészeti betegségek, egyes belgyógyászati vagy autoimmun betegségek, vagy akár életmódváltozás, hormonváltozás hatására is elindulhat a látásromlás folyamata – és ez még nem is a teljes lista. Ilyen esetekben egy korábban elvégzett látásjavító műtét nem jelent védelmet.

De mi lenne, ha ettől tartva fiatalon sem élnénk a lézeres látásjavítás lehetőségével? Az tiszta, hogy nagyjából 3 dioptriát mindenkinek romlik nyugdíjas korára a szeme. Ha viszont már tizen-, huszon-, harmincpár évesen erősebb szemüveget vagy kontaktlencsét hordasz, azzal a plusz 3 dioptriával 60 éves korodra elérheted azt, hogy a saját törölköződet sem találod meg zuhanyzás után, amikor nem viselsz semmiféle lencsét. Nem biztos, hogy megéri.

lbv-img2.jpg

Akiket zavar a minimum hármas dioptria, és legszívesebben eldobnák az olvasószemüveget, azoknak találták ki az „olvasószemüveg kezelés”-t. Ez az eljárás idősebb korban is megoldást jelenthet a nagy, közös problémára, az öregszeműségre. Az pedig, hogy ki mennyit szeretne olvasni és monitor előtt dolgozni 40 felett, már egyéni döntés kérdése.

 

Forrás:

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/oregszemuseg

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7612419047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása