Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

10 dolog, amit nem tudtál a szemről

2017. március 28. - focusmed

Úgy gondolod, ismered magadat? Mit tudsz a szemedről? Valószínűleg az emeleti kutyás szomszédról is többet tudsz pusztán az átszűrődő zajokból, mint erről a fontos testrészedről. Íme 10 meglepő információ a szemedről.

shutterstock_174265226_1.jpg

1. 10 millió színt különböztet meg a szemed

Komolyan. 10 milliót! Gondoltad volna, amikor legutóbb arról vitatkoztál valakivel, hogy kék vagy zöld az új felsőd?

2. A férfiaknál gyakoribb a veleszületett színvakság

A színlátás hátterében álló gének mind az X-kromoszómához kapcsolódnak. Ha az X-kromoszóma mutálódik, az ember több vagy kevesebb színt láthat az átlagnál. A férfiaknál viszont ha csak egyetlen X-kromoszómán jön létre mutáció, több színt semmiképp sem fognak látni, csak kevesebbet vagy semennyit. Ezért gyakoribb a veleszületett színvakság a férfiak körében.

3. Ha a szem digitális kamera lenne, 576 megapixeles lenne

Bizony, ettől az 576 megapixeltől még messze elmaradnak a csúcskategóriás mobilok kamerái.

shutterstock_243238471.jpg

4. A barna szeműek vannak legtöbben

Barnás árnyalatú szemből van a legtöbb a világon. Bizonyos területeken pedig csak barna szeműek élnek. A barna szem sötétségét az íriszben lévő sok melanin okozza.

5. A szem hatszor egyedibb az ujjlenyomatnál

Nem véletlen látsz minden második akciófilmben retinaszkennert. Míg az ujjlenyomatod 40 egyedi jeggyel rendelkezik, a szemed 256-tal.

6. Csak a szemizmok nem alszanak

Minden izomnak szüksége van a pihenésre, csak a szemizmoknak nem. Míg a többi izom alvás közben megpihen, a szem a nap 24 órájában aktív.

istock-542212122.jpg

7. Az ébren töltött idő 10%-ában csukva van a szemed

Ha ébren töltesz mondjuk 17 órát, az azt jelenti, hogy ebből több mint másfél órán van csukva a szemed, mert nagyjából ennyi időt tesz ki a pislogás.

8. Csak két főemlősnek lehet kék a szeme

Az egyik nyilvánvalóan az ember, a másik pedig a rettentő mókás lemúr.

9. A legritkább szemszín a zöld

Azt már tudjuk, hogy barna szemből van a legtöbb, az emberiség egyharmadának kék a szeme, de csak az emberek 2%-a büszkélkedhet zöld szemmel.

10. Ha nem hullanának ki a szempillák, 30 méteresre nőhetnének

Szempilláid folyamatosan nőnek, és bizonyos időközönként kihullanak, hogy újak kerüljenek a helyükre. Ha ez nem így működne, és az első szempilláidat őriznéd meg 80 éves korodig, akár 30 méterre is megnőhetnének.

 

Forrás:

https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/szem-latas-6-hihetetlen-teny-erdekesseg

http://www.origo.hu/egeszseg/20141014-tetrakromacia-negyszinlatas-szazszor-tobb-szint-lat-concetta-antico-mint-egy-atlagember.html

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20151030/elkepeszto-tenyek-az-emberi-szemrol

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/latas/cikkek/a_szemszinekrol_melyik_a_legelterjedtebb/20121108143716?autorefreshed=1

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr412379219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása