Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Ezt teszi a szemeddel a kijelző!

2017. március 07. - focusmed

Te is tapasztalod, hogy a hosszas monitorbámulástól kiszárad a szemed, megfájdul a fejed, és fáradtabbnak érzed magad, mint egy félmaraton után? Biztosíthatunk, hogy ez nem egyedi eset, és nem csak képzeled a problémát. A tüneteidet a kijelzőre meredés idézi elő, és sajnos ez csak a kezdet. A súlyosabb problémák még ezután jönnek, ha nem előzöd meg őket már most.

A fáradtság nem szokatlan, a szemszárazság csak kellemetlen, a fejfájás pedig túlélhető – legalábbis általában így vélekednek ezekről az emberek –, viszont bizonyos következmények mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Computer Vision Syndrome (CVS), azaz a számítógép használata során fellépő látáspanaszok együttese lassan népbetegséggé válik. Egyre többen dolgoznak monitorok előtt, sokan napi 8-10 órán át néznek valamilyen kijelzőt. Természetesen nemcsak a számítógép monitora számít kijelzőnek, hanem a tablet és az okostelefon is. Ha őszintén összeszámolod, naponta mennyi időt töltesz kijelzők nézegetésével, valószínűleg meg fogsz lepődni. Az amerikai dolgozók átlagosan napi 7 órát töltenek a kijelző előtt, és valószínűleg mi sem maradunk el nagyon tőlük.

Hogyan ismerem fel a CVS-t?

Ha száraznak, fáradtnak érzed a szemed, esetleg még viszket és ég is, homályosan látsz, illetve még a vállad és a nyakad is fáj, akkor te is beléptél a CVS-esek népes – de nem túl egészséges – táborába. Míg a fejfájást és az égő szemet mindennaposnak, szinte átlagosnak ítélik az emberek, valójában komoly problémákról van szó. A CVS hosszútávon rövidlátás és helytelen testtartás kialakulásával, illetve tartós izomfájdalommal járhat. 

fm_infografika_monitorelott_terv2-01.jpg

Hogyan előzhetem meg a CVS-t? 

Mint ahogy a motorozáshoz sem felejt el az ember sisakot húzni, úgy az irodai munkával járó egészségkárosodást is meg kell előzni. Ha a következő pár dologra odafigyelsz, megmentheted magad a CVS-től.

20-20-20

A 20-20-20 szabály lesz innentől kezdve a legjobb munkahelyi barátod, de természetesen a mobilon, tableten, e-bookon való olvasáskor is érdemes alkalmazni. A szabály lényege az, hogy 20 percenként 20 másodpercig legalább 20 láb, azaz 6 méter távolságba kell révedni ahhoz, hogy enyhítsd a szemeid terhét. Azzal, hogy nem folyamatosan közelre fókuszálsz, csökkentheted a rövidlátás kialakulásának esélyeit.

Pislogj!

A kijelzőn való olvasáskor nagyjából 60%-kal kevesebbszer pislogunk, mint egyébként. Ettől a szem elfárad, kiszárad, és persze a teljesítmény is romlik a kellemetlen körülmények miatt. Megelőzheted a problémát, ha odafigyelsz arra, hogy ne teljen el túl sok idő két pislogás között.

Optimalizáld a fényerőt!

Ha a kijelző fénye sokkal erősebb a környező fényeknél, indokolatlanul kemény munkára fogod a szemed. Hangold össze a kijelző és az irodai lámpák fényerejét, és ha teheted, válassz matt kijelzőt – a szemed meg fogja köszönni.

Helyes testtartás

Lesz időd rendszeresen masszőrhöz járni? Szeretnél állandó nyak- és vállfájdalommal élni? Biztosan nem. Nagyon sok múlik a jó székválasztáson. Olyan ülőalkalmatosságra van szükség az irodai munkákhoz, amelyben ülve kényelmesen le tudod tenni a talpad a földre, és ami megtámasztja a hátadat. Amerikai kutatók szerint az a legjobb, ha nagyjából 60-65 cm a távolság a kijelző és a szem között, szóval lehetőség szerint ne tapadj az asztalon fekve a monitorra. 

Ha ezt a pár tanácsot megfogadod, sokkal kényelmesebbé teheted az életed, koncentráltabbá, hatékonyabbá a munkavégzésed, és még az egészségedre is vigyázni fogsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr6012316689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása