Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Rövidlátó lehet a gyerek, ha sokat nézi a monitort!

2017. február 27. - focusmed

Mindenki látott már a vonaton vagy gyerekorvosi rendelőben olyan ideges anyukát, aki végső elkeseredésében a tableten üvöltette valamelyik gyerekmesét, hogy végre nyugton maradjon a gyereke. Meglepő módon ez nem csak a jelenet szemtanúi számára rettentő élmény. Az, hogy a gyerekek már 4 hónapos korukban a kijelzőre tapadnak, súlyos mentális és fizikai következményekkel jár.

shutterstock_164258633.jpg

Negyven éve 4 éves koruk előtt a gyerekek nem igazán töltöttek időt a kijelzők előtt. A mai modern társadalomban viszont már 4 hónaposan a szülők okostelefonját és tabletjét nyomkodják. A nyomkodással még nem is lenne gond, ha a látásukat nem rongálnák a különböző kijelzők. Érthető, hogy a szülők büszkék arra, hogy a gyerekük még egy éves sincs, amikor már jobban kezeli az okostelefont, mint ahogy ők kezelték 6-8 éve, de hiába az okos tanuló programok, ha a gyermek szeme látja kárát.

Ajánlott bejegyzés: A rövidlátók korában élünk...

A 8 éven aluliak átlagosan majdnem 2 órát töltenek naponta különböző kijelzők, azaz TV, laptop, tablet, okostelefon előtt. A tizenéveseknél már kritikusabb a szám, ők átlagosan 7 órát töltenek naponta kijelzőre meredéssel. Meghökkentő, hogy a fiatalok közel annyi időt szánnak gépezésre, mint alvásra? Gondoljuk csak át! A reggeli és esti tévézés, a napközbeni tabletezés és mobilozás, a társasági élet chatelés általi aktívan tartása gyorsan összehozza az átlag napi 7 órát.

Ajánlott bejegyzés: Monitorokon a világ szeme

Sok történet szól olyan gyerekekről, akik szinte elidegenednek a valóságtól, és csak a játékok virtuális terében, vagy a social media álságos világában érzik magukat biztonságban. Megfelelő neveléssel és kellő odafigyeléssel ettől persze könnyen megóvhatók a fiatalok, viszont a szemük épségére már kevesen gondolnak.

shutterstock_336928517.jpg

A becslések szerint 2020-ra minden harmadik ember rövidlátó lesz – ez pedig szoros összefüggésben áll kijelzők előtt töltött idővel. Míg a gyermekeknek van választása, a felnőtteknek nem minden esetben. Mivel egyre többen használnak gépet a munkájuk során, elkerülhetetlen, hogy akár napi 8-9 órát töltsenek csak munkaidőben a szemük károsításával. A szem romlásának hátterében az áll, hogy ha rendszeresen sokáig nézünk közelre, azaz a kijelzőre, a szemben alkalmazkodási görcs alakulhat ki, ami pedig rövidlátáshoz vezet. Amerikai kutatók szerint napi 1,5-2 órát kellene a szabadban tölteni ahhoz, hogy a rövidlátás megelőzhető legyen. Ehhez képest az amerikai gyerekek átlagosan 36 percet töltenek a szabadban, ami messze elmarad az optimálistól. Azért előzhető meg a rövidlátás azzal a napi 2 szabadban töltött órával, mert kint az erősebb fényintenzitás miatt sokkal kevesebbet nézünk közelre, mint zárt térben. Így gyakorlatilag remek edzés lehet a szemnek (is) egy-egy kiadós séta.

shutterstock_396876331.jpg

A rövidlátás mellett a szemszárazság is fenyegeti azokat, akik sokat ülnek kijelzők előtt. Míg a szabadban percenként átlagosan 22-szer pislogunk, egy könyv olvasásakor nagyjából 10-szer, a kijelző nézésekor pedig pusztán 8-szor. Figyeljétek meg a családotokat vagy a barátaitokat gépezés közben, és ti is látni fogjátok, mennyivel kevesebbszer pislognak, mint mikor az utcán sétáltok. A kevés pislogástól a szemfelszínt borító úgynevezett könnyfilm természetes egyensúlya felborul, ezért alakul ki a szemszárazság, ami a gyermekek esetében különösen kellemetlen lehet, hiszen a legtöbben irtóznak a szemcsepptől, ami egyébként megoldást jelenthet a problémára.

A kijelzők természetesen nem kiiktathatók a gyermekek életéből, ezt minden szülő belátja. Viszont a komolyabb szemproblémák megelőzhetőek, ha a gyerekek nem viszik túlzásba a gépezést, és minden nap eltöltenek a szabadban pár órát. Összességében ez pedig nemcsak a szemüknek, hanem a testi fejlődésüknek és a szociális érzéküknek is jót tehet.

 

 

Források:

http://www.origo.hu/tudomany/20161109-csak-bizonyos-meghatarozott-ideju-kepernyo-elotti-tevekenyseg-ajanlhato-a-gyerekeknek.html

http://www.origo.hu/egeszseg/20110422-igy-karositja-a-szem-ereit-a-gyerekkori-tevezes.html

http://wp7.hu/monitor-mint-ellenseg-hogyan-vedje-szemet/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5812297815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása