Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tudtad? Már az ókorban is próbálták “műteni” a szürkehályogot!

2017. február 17. - focusmed

Mind az ókori Egyiptomból, mind Babilóniából fennmaradtak emlékek arra vonatkozólag, hogy viszonylag elterjedt volt már annak idején is a szürkehályog műtéti kezelése. Hogyan végezték ezeket a műtéteket akkoriban, és hogyan végzik most, a XXI. században? Ennek járunk most utána.

cataract.jpg Forrás

A szürkehályog a szem egyik leggyakoribb betegsége, oka a szemlencse elszürkülése, elhomályosodása. Az öregedéssel párhuzamosan nagyon sok embernél kialakul, de öregségtől független szürkehályog is létezik. 

Ajánlott bejegyzés: Tényleg mindenkit elér a szürkehályog?

A szürkehályog "gyógyításának" egyik módja a szemlencse teljes eltávolítása. Ilyenkor radikálisan romlik a szem képalkotó képessége, hiszen maga a lencse gyűjtötte össze a fényt a szem hátsó részén található ideghártyára, de a képalkotás a lencse nélkül is működik valamennyire, hiszen a szaruhártya is végez bizonyos mértékű fénytörést, sőt, ha semmi nem lenne szemünk "bejáratánál", csak egy apró rés, akkor is történne képalkotás. Így működik a camera obscura, a fényképezőgép középkori őse, amiben egyáltalán nem volt lencse.

Ókori “szemsebészet”

Az ókorban a hályog kezelésekor legtöbbször egy vékony bronztűvel “kezelték” a szemet úgy, hogy a szürkült szemlencse a nyomás hatására “eltűnt” a szemgolyó belsejében. Ha ezt a nem túl steril és nem igazán fájdalommentes eljárást kibírta a páciens, és leginkább szerencséje is volt, akkor valamelyest visszakapta a látását. Ezáltal - ha nem is ép látóként, de elboldogult az ókori életben.

Ez a kezdetleges “módszer” az évszázadok alatt nem járt be nagy fejlődési utat, így egészen a felvilágosodás koráig kellett várni, hogy egy francia sebész megpróbáljon megoldást találni a szürkehályogra.

A szövődményes felvilágosodás kora

A XVIII. században került sor az első olyan hályogműtétre, melynek során az elszürkült szemlencsét kiemelték egy apró nyíláson keresztül. Eleinte a lencse tokját is eltávolították, de ez számos szövődményhez vezethetett. A francia Jaques Daviel – XV. Lajos király udvari sebésze – volt az első, aki a lencsét az írisz mögül tudatosan eltávolította, de meghagyta a tokot. Ez azért tekinthető jelentős lépésnek, mert így kevesebb szövődménnyel járt a beavatkozás, valamint később ezt a műtéti módszert továbbfejlesztve vált lehetségessé, hogy a tokba műlencsét helyezzenek be.

Gyakorlatilag ez a módszer volt elterjedt egészen a XX. század végéig. Műlencséket a II. világháború után tudtak beültetni a sérült lencse helyett, miután rájöttek, hogy a plexi műlencse nem vált ki idegentest reakciót a szemben.

Ambuláns hályogműtétek a legmodernebb technikával

szurkehalyog_mutet.jpg

Forrás

Charles Kelman amerikai szemsebész 1967-ben fejlesztette ki az ún. fakoemulzifikáció módszerét, melynek lényege az, hogy a sérült lencsét ultrahanggal feloldják, és egy nagyon kicsi metszésen keresztül eltávolítják a tokból, majd ugyanezen a nyíláson át egy összehajtogatott műlencsét juttatnak a tokba, ami ott magától kinyílik. A módszer előnye, hogy mivel nagyon kicsi vágást kell csak ejteni a szemen (2-3 mm), ezért a szövődmények valószínűsége kicsi. Ráadásul a szemmozgató izmokat sem kell ideiglenesen mozgásképtelenné tenni, ezért akár ambulánsan is elvégezhető a beavatkozás. Ez azt jelenti, hogy a páciens a saját lábán hagyhatja el a klinikát a műtét után, a gyógyulási idő elenyésző. A beültetett műlencse ráadásul különösen éles látást eredményez - elsősorban távolra, de egyénre szabott multifokális lencsék alkalmazásával minimálisra csökkenthető a szükséges szemüvegviselés is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7812266856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.18. 20:09:12

Ahogy elnézem a képet az egyiptomiak első lépésben fájdalom csillapítás jegyében kitörték a páciens nyakát.

John Doe3 2017.02.23. 10:39:38

A sokszor és méltatlanul kigúnyolt "dr. " Eisenbarth munkásságának is sarkalatos eleme volt a mondott beavatkozás (ld. de.wikipedia.org/wiki/Johann_Andreas_Eisenbarth), aminek a korabeli német nyelvben önálló neve is volt (Starstich a.m. hályogszúrás).
süti beállítások módosítása