Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Télen is vigyázz a szemedre!

2017. január 20. - focusmed

Tudtad, hogy nem csak nyáron vagyunk kitéve az UV-fény okozta veszélyeknek, hanem télen is? A síszezon kellős közepén vagyunk, érdemes odafigyelni az UV-védelemre akkor is, amikor dermesztő hidegben csúszkálunk a lejtőkön!

shutterstock_291238277.jpg

Az ultraibolya vagy más néven ultraviola fény a Napból érkező káros sugárzás, amit a légkör részben kiszűr, de így is sok gondot okoz. Ez felel a napozás utáni bőrpírért, súlyosabb esetekben a leégésért. Megszokhattuk már, hogy a nyári napszemüveg vásárlás során figyeljük a szemüveg mellé csatolt tanúsítványt, ami igazolja, hogy a szemüveg nem engedi át az UV-sugárzást. Ez azért fontos, mert az ultraibolya fény nem csak a bőrünket károsítja, hanem a szemünket is. 

Az UV-sugárzás a szem esetében kötőhártyagyulladást, de súlyosabb esetben szürkehályogot, sőt akár retinakárosodást is okozhat. A kötőhártya gyulladása viszonylag gyorsan elmúlik, de ha újra és újra megismétlődik, akkor az maradandó elváltozásokat is okozhat, amit már csak műtéti úton lehet eltávolítani. 

UV-fény és a szabadgyökök

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása, kataraktának is nevezik. Mivel lassan alakul ki, ezért elsősorban időseknél jelentkezik, de a kialakulása egyértelműen összefüggésben lehet a szemet érő UV-sugárzással is, ezt kutatások bizonyítják. A katarakta kialakulásakor a szemlencsét alkotó fehérjék szerkezete megváltozik, ez okozza a homályos területek létrejöttét. Ennek a folyamatnak a felgyorsulásában a kutatások szerint fontos szerepet játszanak az úgynevezett szabadgyökök, amik káros oxidációs folyamatokat és ezáltal kóros sejtműködést okozhatnak. A szabadgyökök számát a szervezetünkben megnövelheti a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a radioaktív sugárzás és az UV-sugárzás is. Védekezni ellenük a fenti hatások elkerülésén túl olyan tápanyagok bevitelével lehet, amik semlegesítik a szabadgyököket. Ilyenek az antioxidánsok, pl. a C-vitamin, a karotin, a flavonoidok. 

shutterstock_331740317_1.jpg

A szemlencse károsodásán túl a retina, vagyis a recehártya károsodását is okozhatja az UV-fény. A recehártya tartalmazza azokat a sejteket, amik a fényt tulajdonképpen érzékelik, ez a terület látásunk lelke. A retina megbetegedését is a sugárzás oxidáló hatása, és a szabadgyökök felszaporodása okozza. Rossz hír, hogy a retina károsodása visszafordíthatatlan folyamat, műtéttel nem orvosolható. 

A szürkehályog viszont kezelhető!

A megoldás a beteg szemlencse műtéti eltávolítása, és műlencsével való helyettesítése. Ez a beavatkozás ma már rutinműtétnek számít, a páciensnek egyetlen éjszakát sem kell kórházban töltenie, ráadásul prémium műlencsék beültetésével akár a korábbi olvasószemüveget is leteheti a páciens.

Mit tehetünk a szürkehályog megelőzése érdekében?

shutterstock_119676682.jpg

Ne csak nyári verőfényben, de téli síeléskor is válasszunk olyan napszemüveget vagy síszemüveget, ami UV-szűrő réteggel rendelkezik, és erről tanúsítványa is van! Téli túrázáskor vagy a síelés szüneteiben is viseljünk UV-szűrő napszemüveget. Magashegyi terepen mindennek fokozott jelentősége van, hiszen a hegyek tetején, a 2-3 kilométerrel vékonyabb légkör UV-szűrő hatása is csökken.

Fogyasszunk több antioxidáns tartalmú élelmet, vagy szedjünk ezek pótlására alkalmas étrendkiegészítőket! 

Ha bármilyen rendellenességet érzékelünk a látásunkban, azonnal forduljunk szemorvoshoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8512129881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása