Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

A szemüveg korszaka lejárt!

2016. december 09. - focusmed

Néhány évtizeddel ezelőtt egyértelmű volt, hogy aki látás problémákkal küzdött, az szemüveget viselt. Napjainkban viszont valós alternatívaként jelenik meg a szemüveg mellett a lézeres szemkorrekció is. Nézzük meg, milyen érvek szólnak a szemüveg és milyenek a lézerkezelés mellett!

image_1.png

A fenti dilemmából - sokan kérdezhetik - miért hagyjuk ki a kontaktlencsét? A kontaktlencse valóban nagyon elterjedt manapság, ugyanakkor folyamatos viselése komoly kockázatot jelent a fertőzések miatt, ezért több szemorvos csak alkalmankénti viselését javasolja.

Pápaszem...

A szemüveggel szemben a legtöbbször az merül fel, hogy rengeteg macerával jár a használata: tisztítani kell, elvész, eltörhet, tárolni kell, cserélni kell. A viselője valósággal függő helyzetbe kerül tőle, főleg akkor, ha nélküle szinte semmit nem lát.

Szubjektív, de gyakori panasz a szemüveggel szemben, hogy megváltoztatja az ember arcát, lényének legérzékenyebb tükrét, szinte új személyiséget ölt magára, aki szemüveget hord. Erre - főleg a gyerekek körében - rátesz egy lapáttal a környezet visszhangja. Ha csúfolják a gyereket, vagy csak vicces megjegyzésekkel illetik, előfordulhat, hogy nem is hordja tovább a szemüvegét, ezzel viszont saját egészségét, sikerességét és másokat is veszélyeztet. Gyakori iskolai probléma, hogy romlik a diák tanulmányi eredménye, mert nem hordja a szemüvegét, és nem tudja elolvasni a táblára írt szöveget. A folyamatos sikertelen fókuszálási kísérlet miatt a szem elfárad, ami ezer más tünetet okozhat. A közlekedés során fellépő veszélyek is megsokszorozódnak, ha nem hordja a szemüvegét az, akinek egyébként szüksége lenne rá.

Persze van olyan is, aki külön örül annak, hogy a szemüveg új dizájnelemként megváltoztatja, megújítja a külsejét, sőt, olyan is van, hogy valaki dioptria nélküli szemüveget hord pusztán divatból.

Nézzük a lézert!

A lézeres látáskorrekcióval szemben legtöbben azt hozzák fel ellenérvként, hogy drága, továbbá félelmetes lehet, hogy egy “robot" műti a szemet. Nos valóban nem olcsó mulatság egy lézeres szemműtét, viszont ha egymás mellé tesszük egy egész életen át zajló szemüvegviselési praxis költségeit (keretek, lencsék, tokok, vizsgálatok, utánajárás, tartalékszemüvegek, kontaktlencse sportoláshoz, speciális napszemüveg stb.), akkor egy árban van a kettő, hiszen a műtétért csak egyszer kell fizetni, és onnantól egész életedben élesen látsz. Gyakori kérdés még a lézeres szemműtéttel kapcsolatban, hogy visszaromolhat-e a látás néhány év múlva? Erre a kérdésre a válasz: határozottan nem. Az eredmény végleges, a látás nem romlik vissza.

A lézert irányító számítógéppel szembeni bizalmatlanság szintén szubjektív kérdés, és kicsit a jövőből importált probléma. Az életünknek annyi területén bízzuk magunkat áramkörökre, számítógépekre (autók fékrendszere, közlekedési lámpák, banki utalások, stb.), de mégsem aggódunk, máskor pedig emberekre bízzuk magunkat, és csalódnunk kell. A kérdésre a választ a hűvös statisztikák adják meg, amik egyértelműen azt mutatják, hogy sokezer műtét után sem tévednek a lézert irányító berendezések.

Vannak viszont, akiket a fájdalomtól való félelem tart vissza a lézerkezelésektől. Nos, számukra is jó hírünk van! A legkorszerűbb lézeres eljárások során ugyanis olyan módszerrel dolgozik a számítógép vezérelte lézer, amely sem a kezelés alatt, sem az azt követő gyógyulási időszakban nem eredményez fájdalmat. Így mind a kezelés, mind pedig a regenerálódás teljesen fájdalommentes.

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7211942733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása