Ennek a mondatnak akár bibliai vonatkozásai is lehetnének, de senki ne értse félre, egyszerűen csak azt a kérdést szeretnénk körüljárni, hogy a szem egészségének megőrzéséhez milyen táplálék szükségeltetik.
Azt mindenki hallotta már, hogy sok répát kell fogyasztani nemcsak a fütyülő-képesség megőrzése, de a jó látás érdekében is. Mellesleg, azt senki sem tudja, hogy miért kell répa a fütyüléshez, de az bizonyított tény, hogy a sárgarépában található karotin és A-vitamin szemünk számos alkatrészének megóvásában játszik fontos szerepet: recehártya, szaruhártya, szemlencse, érzékelő sejtek.
De válasszunk más tematikát! Ne az egyes ételeket soroljuk fel, hanem a szem részei szerint vizsgáljuk meg, hogy mi élteti!
Retina (magyarul "recehártya", ez tartalmazza a fényérzékelő sejtjeinket)
A már említett sárgarépa mellett az édesburgonya, spenót, kelkáposzta, tojás, spárga, tengeri állatok fogyasztása tartja karban a recehártyát magas A és D-vitamin tartalmuk, esszenciális zsírsavaik, aminosav tartalmuk valamint a bennük található flavonoidok és Q10 koenzim miatt. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, a flavonoidok antioxidáns festékanyagok, elsősorban a sötét színű gyümölcsökben találhatók meg. A Q10 egy vitaminszerű anyag, ami a sejtlégzést segíti, ezért energiával telíti a sejtjeinket.)
Szemlencsék
A szemlencséink egészségét megőrzendő fogyasszunk sok áfonyát, brokkolit, spenótot, édesburgonyát (batáta), hogy a szükséges antioxidánsok mellett elegendő E és C-vitamin is kerüljön a szervezetünkbe.
Csapok és pálcikák (ezek a fényérzékelő sejtek a szemünk recehártyáján)
Egyél sok burgonyát, céklát, répát, lazacot, diót, tojást, hogy elegendő alfa-liponsavhoz jussanak a sejtjeid. Ez egy erős antioxidáns enzim, ami a cukor feldolgozását segíti, tehát a cukorbetegség megelőzése miatt is fontos.
Üvegtest és kötőszövet
Az üvegtestet alkotó molekulák közül az egyik legfontosabb a hialuronsav, ami rengeteg vizet tud megkötni. Ezt az óriásmolekulát állati eredetű táplálékban tudjuk leginkább megtalálni, de létezik növényi eredetű válfaja is. Hal, szója, tojás a javallt táplálék.
Látóideg
Az idegek és az agy vérellátását fokozza például a ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő leveléből készült bármilyen kivonat. Ezenkívül az idegeink működéséhez szükséges legfontosabb vitamin a B-12. Ez az anyag is elsősorban állati eredetű ételekben található meg: hal, hús, tojás, tejtermékek. Vegetáriánusok számára nem könnyű, de nem is lehetetlen a bevitele, mert pl. a teljes kiőrlésű gabonákból pótolható.
Általában persze elmondható, hogy a szem egészsége nem választható el élesen az egész szervezet egészségétől. Ám a szem annyira összetett szervünk, hogy fokozottan igényli a fehérjék, zsírok, vitaminok, antioxidánsok, flavonoidok sokaságát, ezért minél változatosabban táplálkozol, és minél inkább feldolgozatlan, természetes táplálékot juttatsz be a testedbe, annál jobban fogsz látni akár még idős korodban is.
Kép:
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/10/29/1414580413173_wps_6_image001_png.jpg