Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Lehet-e szülni kontaktlencsében?

2016. szeptember 13. - focusmed

"Belehaltam volna, ha nem láthatom a gyerekemet a születése után!" - mondja egy anyuka, akivel a kontaktlencse viseléséről beszélgettem. Mert mint kiderült, a kontaktlencse viselésének veszélyei vannak a terhes anyákra nézve, ezért nem javasolták a viselését a szüléskor...

Nagyon sok kismamát érint, hogy szüléskor illetve terhesség alatt kontaktlencsét visel, vagy viselne, de ennek a szabályai nem is olyan egyszerűek. A terhesség alatt teljesen megváltozik a női test hormonháztartása, és ez nem csak a testtömegindexre van hatással, hanem még a látásra is. Megváltozhat a szem dioptriája is köszönhetően a szaruhártya görbület változásának, ami viszont a fokozott folyadék-visszatartás miatt jön létre. Az ödémásodás gyakori jelenség kismamáknál, és főleg a bokán és az ujjakon jelentkezik, de bizony jelentkezhet a szemben is. Ilyenkor - mivel ha ideiglenesen is, de változik a szem dioptriája - új szemüveget, vagy új kontaktlencsét javasolhat az orvos.

A folyadék-visszatartás másik következménye a fokozott szemszárazság, ami nagyon kellemetlenné teszi a kontaktlencse viselését. Előfordulhat, hogy át lehet hidalni a problémát műkönnyel, ezt terhes anyák is használhatják, mert nincs benne semmi káros hatóanyag, viszont az is lehet, hogy nem segít a műkönny sem, ilyenkor vissza kell térni a jó öreg szemüveghez, még ha kevéssé esztétikus is.

A terhességkori látásromlás oka lehet még a vérnyomásnövekedés és a terhességi cukorbetegség is. Ezért ha változást tapasztalunk a látásunkban, ne vegyük félvállról, mondván, hogy biztosan átmeneti velejárója a terhességnek, hanem forduljunk orvoshoz.

terhes.jpg

Érdemes-e kockáztatni?

Szüléskor is oda kell figyelni a kontaktlencse viselésére. Gyors felmérésem szerint vannak kórházak, ahol engedik a nőket kontaktlencsében szülni, és van, ahol nem. Ez már az aktuális orvos bevállalósságán múlik, az óvatosabb típus kiveteti, hiszen a ha jönnek a tolófájások, és csukott szemmel, megfeszülve nyomni kell, akkor bizonyos lencsék felsérthetik a szaruhártyát. Nem is beszélve arról, hogy ha császármetszésre kerül sor, és bennmarad a lencse akár órákon át, az megint csak kellemetlen tüneteket produkálhat.

De mi a rosszabb? Kockáztatni, és esélyt adni egy lehetséges veszélynek, vagy vakon szülni, és nem látni a gyerekünket születése pillanatában?

Terhesség és lézeres szemműtét

A fenti problémák nyilván nem érintik azokat a nőket, akik már korábban lézeres látáskorrekción estek át, és nem viselnek sem szemüveget, sem kontaktlencsét. A kontaktlencse viselésből eredő kellemetlenségek nem zavarják őket sem a terhesség alatt sem attól függetlenül.

Viszont fontos megjegyezni, hogy nem érdemes várni a lézeres műtéttel a terhességig, mert a várandósság éppen az egyik ellenjavallt állapot a lézeres beavatkozás esetén. Természetesen a baba megszületése után már nyugodtan elvégezhető a lézeres látáskorrekció, csak a terhesség alatt nem javallott.

A kontaktlencse viselése során mire kell még odafigyelni nagyon?

1) Mindig hordd magadnál a kontaktlencse kártyát, ami fontos információkat hordoz a lencséről!

2) Ügyelj a tisztítófolyadék szavatosságára!

3) Szigorúan tartsd be az ajánlott napi viselési időt!

4) Az elhasználódott kontaktlencsét időben cseréld le!

5) Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz a viselés során, azonnal fordulj orvoshoz!

kép forrása: www.babychakra.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr811696643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása