Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Szemlencsébe épített számítógép…?!

(A Google már bejegyezte a szabadalmat!)

2016. augusztus 04. - focusmed

A CNN honlapján látott napvilágot az a cikk, mely szerint a Google az okosszemüveg és az okos kontaktlencse után új szabadalmat jegyzett be az Amerikai Szabadalmi Hivatalban. A bejegyzés egy olyan mikroszkópikus számítógépről szól, ami egy mesterséges szemlencsében foglal helyet az ember szemlencséje helyére ültetve…

Elérkezett a cyborgok ideje?

Milyen előnyökkel jár  a cyborg szem? Először is megszűnnek azok az éleslátással kapcsolatos klasszikus problémák, amik természetes szemlencsénk esetleges hibáiból adódnak: távollátás, közellátás, öregszeműség, hályog. A cyborg szem automatikusan fókuszál a megfelelő távolságra, tehát a mai mesterséges lencsék képességein messze túltesz, ráadásul olyan tartományban és élesen láthatsz vele, amit ma csak egy távcső vagy egy mikroszkóp segítségével tehetsz meg.

google-eye.jpg

Kép: http://www.independent.co.uk

Fényképezőgép a szemben

A lencsébe épített számítógép természetesen képes rögzíteni is a látott képeket, vagy továbbítani egy vezeték nélküli platformon keresztül a világhálóra, tehát feleslegessé válik a nehéz és macerás fényképezőgépek cipelése, egyszerűen lőhetsz fel képeket a facebookra a saját szemedből.

Természetesen a  lencsébe épített elektronika áramellátásáról is gondoskodni kell valahogy. Az nagyon különös lenne, ha időnként elemcserét kellene végrehajtani a szemünkben, vagy rá kellene kötni valami hálózati töltőre. Nem, a Google szakemberei ezt a problémát úgy oldanák meg, hogy a rendszer a szem mozgásából nyerje az energiát. Persze az energiaellátáson kívül sok más technikai problémát is le kell küzdeni egy ilyen eszköz megvalósítása során, például: adatátvitel, javítás, csere, vagy hogy hogyan irányítjuk? Az akaratunkkal? Pislogással? Mindez megint misztikusnak, de legalábbis a tudományos fantasztikum világából valónak tűnik, pedig - hol másutt - katonai eszközök, például vadászrepülők irányításában egyre nagyobb teret szánnak a mérnökök azoknak a vezérlési módszereknek, ahol ki lehet iktatni a kezet, és pusztán a szem mozgásának vagy direkt az agyhullámoknak a segítségével irányítható egy elektronikai eszköz. A "rendszer" figyel téged, és reagál minden rezdülésedre.

Segítség! Meghekkelték a szemem!

A találmány kapcsán már most felmerültek más problémák is, amik nem technikaiak, hanem jogiak. Mi történik akkor, ha illetéktelenek férnek hozzá valahogy a szemed által rögzített tartalomhoz, és folyamatosan látják, merre vagy, mit csinálsz éppen? A Google természetesen azt állítja, hogy az elektronikus szem feltörhetetlen védelemmel rendelkezik majd, de ki látott már feltörhetetlen védelmet?

Még mielőtt az összes jogi kétség ellenére szaladnál megvásárolni és beültettetni a mesterséges szemet, hadd jegyezzük meg, hogy a találmány még nem valósult meg, ez csak egy szabadalom egyelőre, és igaz, hogy a nagy technológiai cégek olyan találmányokat is bejegyeznek időnként, aminek a megvalósulására egyelőre kicsi az esély, de valami azt súgja, hogy ez a találmány annyira agyament, hogy rövid időn belül meg is valósul...


forrás: http://money.cnn.com/2016/05/04/technology/google-lenses/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr548943840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása