Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tények a sírásról

2016. július 08. - focusmed

Miért sírunk? Tényleg többet sírnak a nők, mint a férfiak? Valóban csak az ember tud sírni? Számos kérdés lebegi körül ezt a misztikus témát. Exupéry írja, hogy "Olyan titokzatos világ a könnyek országa…" Igaza van.

Néhány kérdést a fentiek közül viszonylag egyszerűen meg lehet válaszolni. A nők valóban többet sírnak a férfiaknál. A szenzációra éhes olvasónak pedig biztosan jólesett volna, ha kiderül, mégiscsak a férfiak sírnak többet. De nem. Egy nő átlagosan 5,3 alkalommal sír havonta, míg egy férfi átlagosan 1,3-szor. Ráadásul a nők 5-6 percig is elsírdogálnak, míg a férfiak elintézik a dolgot 2-3 perc alatt. Összességében tehát a nők körülbelül 7-szer több időt töltenek sírással, mint a férfiak. Ez a különbség viszont gyermekkorban nem érvényesül. A kisfiúk ugyanannyit sírnak, mint a kislányok. Lehet, hogy sokan azt gondolták volna, hogy gyerekkorban épp fordított az arány, és a fiúk az érzelmesebbek, de nem. Itt nincs különbség.
crying-woman.jpg

Kép

A pasik nem sírnak...

Fontos kutatási eredmény, hogy a sírásra való hajlam terén a nemek közötti különbséget hormonális különbségek (és nem direkt genetikai különbségek) okozzák. Prosztataproblémákkal küzdő férfiak, akiknél a tesztoszteron nevű hormon termelése valamilyen oknál fogva (például gyógyszeres kezelés miatt) alacsonyabb, többet sírnak. Ezt sokszor a betegséggel járó megpróbáltatásoknak tulajdonítják, de nem, a valódi ok a tesztoszteron hiánya. Ennek a hormonnak a szintje a nőknél eleve alacsonyabb.

A sírásra való hajlamot befolyásolja tehát néhány fiziológiai szempont, de ezen kívül a társadalmi környezet is. Érdekes az a kutatási eredmény, ami összefüggést mutat ki egy ország gazdasági helyzete, és a polgárok sírásra való hajlama között. Az összefüggés meglepő: ott sírnak többet, ahol nagyobb a jólét. Mintha a nagy vagyon újra hisztis kisdedekké alakítana minket, míg a nehéz idők kihívásai - úgy tűnik - edzetté tesznek. A jóléten kívül kihat a sírásra való hajlamunkra a sírásnak a társadalmi elfogadottsága is - ez nem annyira meglepő. Vannak kultúrák, ahol illik sírni bizonyos helyzetekben, például gyász esetén, és vannak helyek, ahol az számít elfogadottnak, hogy elnyomjuk az érzelmeinket.

man-crying-with-hand-to-face.jpg

Kép 

Könny, könnyű...

De mi a sírás? Mi a klasszikus evolucionista magyarázat erre az élettani funkcióra?

A helyzet az, hogy tényleg nem lehet tudni! Annyi kimutatható, hogy a sírás valódi és tartós megkönnyebbülést okoz. (Ezt a brit tudósok előtt is tudtuk mi, magyarok, hiszen a könny és a könnyű szavunk közötti hasonlóság nem véletlen.) De hogy ennek a megkönnyebbülésnek, katarzisnak van-e fiziológiai oka, erre a mai napig nem sikerült fényt deríteni. Úgyhogy marad Exupéry igazsága a könnyek titokzatos birodalmáról.

Könnyező teve

tearing-567335_1920.jpg

Talán láttad a Könnyező teve c. filmet, ami a nomád mongolok mindennapjairól szólt. Ebben a filmben videóra vették a kicsinyét elvesztő nőstény tevét, amint könnyezik, sírva gyászol. Elefántok esetén jegyeztek még fel hasonlót, ám a legújabb kutatások szerint mégiscsak egyedül vagyunk a könnyeinkkel a világban - érzelmi alapon egyik állat sem hullatja a könnyeit. Mindenesetre ez egy alig kutatott területe az élettannak, nagyon valószínű, hogy sok meglepő összefüggésre derül még fény a jövőben.

 

 

forrás: http://www.bbc.com/future/story/20160529-everything-you-need-to-know-about-crying

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr418872406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása